Episode XXIII ga oss en ny aktør, Flint måtte ty til store ord, Rackham slet med å gi fra seg en dyrebar eiendom og Woodes Rogers mønstret av og inntok sitt nye kontor. Velkommen til nok et recap av Black Sails. Obs spoilers!

«Liv. Kjærlighet. Arbeid. Vilje. Hjem.»

Kaptein Flint viste at det ikke bare er Mad Mens Don Draper som kan kunsten å selge visjoner. Med en intens avlevering maktet han å knytte bånd til øyens dronning. Visjonæren Flint er tilbake etter flere måneder i dyp desperasjon og depresjon. Drømmen om noe større er lett å selge til de som er blitt fratatt alt. Med det fant han en en ny alliert, et nytt oppdrag og en ny gnist som lover en interessant siste halvdel av sesongen.

Annonse

Den planen avhenger av Charles Vane. Sammen med Blackbeard gikk han uortodoks frem og kapret et spansk fartøy. En uskreven regel ble brutt, en scene som viste litt mer om den beryktede Blackbeard og hvem han var. Den historiske personen Edward «Blackbeard» Teach ble i sin tid kjent for å ikke bry seg om hvem han bordet. For mange sjørøvere var det enkelte skip man bare ikke røvet. For Blackbeards tidligere partner Benjamin Hornigold var det eksempelvis at han aldri tok britiske skip, av lojalitet som tidligere britisk soldat. Slike uskrevne regler var aldri noe for Blackbeard, som også ledet til at virkelighetens Hornigold og Blackbeard gikk hver sin vei. Dette er en fin liten peker til den historiske karakteren Blackbeard.

En uskreven regel det tjente historien godt at de to sjørøverne brøt. For ombord i det spanske skipet ble det avdekket planer om en invasjon. Nassaus frigjører (eller beleirer, avhengig av hvordan man ser på det) Woodes Rogers hadde en spion i egne rekker, en som valgte å avsløre seg selv da Rogers vurderte Max sitt tilbud om deler av skatten. Selv om scenen med spionen var litt vel vanskelig å svelge (det var da voldsomt så mye hun visste om spanjolenes beregninger), var episoden forøvrig en god måte å sy sammen de ulike historiene, for nå ble en ny maktfaktor og trussel introdusert. Spanjolene kan bli en felles motstander for Woodes Rogers, Flint, Vane og Rackham. Det skal bli spennende å se hvordan det hele utspiller seg.

Jack Rackham er normalt en av øyens smarteste personer, men her gjorde han det som kan bli en fatal beslutning. Uten å kjenne til hvor viktig det nå blir for Rogers å få samlet hele skatten besluttet han å vende tilbake til Nassau. Hvorfor? Fordi han ikke vil gi fra seg sitt navn, selv om han hadde en kiste full av gull og edelstener. Stakkars Anne Bonny, som skjønte galskapen. På sett og vis en avgjørelse av Rackham man kan forstå, med tanke på hva han har gått gjennom for å bli tatt alvorlig. Samtidig er det et paradoks, vel vitende om at Jack Rackham i historiebøkene ble mer kjent som Calico Jack. Hans ekte fornavn var forøvrig John.

Kan det bety slutten for Rackham i neste episode? Hva vil skje med Blackbeard, som vil bli en hindring i Flints plan for å få med seg Vane på laget? Historien forteller oss at Rackham levde til 1720 og at Blackbeard endte sine dager på slutten av 1718, drept av den britiske soldaten Robert Maynard. I historiebøkene var det juli 1718 at Woodes Rogers ankom Nassau, vi kan vel anta det er tilfellet her også (men da betyr det at 3 år er gått siden Urca De Lima gikk på grunn, noe som virker i overkant lenge ut fra historiens forløp). Men Black Sails tar kreative friheter, selvfølgelig, da seriens hovedpersoner i hovedsak er eventyrfigurer fra Treasure Island eller oppdiktede. I følge historien var det Vane som truet Rogers med å bli med Blackbeard i kampen for å gjenvinne Nassau, her gis Blackbeard rollen som en som helst ser Nassau som del av fortiden. Vi har hverken blitt introdusert til Mary Read enda (Rackham og Anne Bonnys legendariske med-pirat) eller Blackbeards fryktede piratskip Queen Anne’s Revenge. Vil Black Sails finne plass til de, eller velger serien en annen vri?

Godeste Woodes Rogers blir forøvrig godt manipulert av Eleanor Guthrie, som igjen har et kleint møte med sin tidligere elsker Max. Vi er tilbake til den byråkratiske maktkampen fra sesong 1, la oss håpe den ikke blir like fremtredende. Tempoet ute blant de seilende sjørøverne er mer givende og tommelfingerregelen virker å være at Eleanor er en fartsdump Black Sails bør være foruten. La oss håpe hun kan revitaliseres og bli like interessant som øvrige rollefigurer.

Dette var en episode hvor brikkene ble manøvrert slik at sluttspillet kan iverksettes. Sett bort fra bordingen og en fin sverdkamp var det i episoden tid for ytterligere karakterbygging og tid for refleksjon, som passet godt etter det intense tempoet i de fire første episodene. Spesielt Woodes Rogers fikk vise seg frem og komme med god eksposisjon om sin indre drivkraft, i tillegg fikk både Vane og Flint anledning til å fundere over fremtiden.

Ellers:

  • Spanjoler som tar selvmord? Som katolikker virker det litt lite troverdig, da slikt anses som en stor synd.
  • Scott fikk noen gode øyeblikk denne sesongen, spesielt scenen mellom han og Flint. Blackbeard og Vane hadde et par gode samtaler, med tilhørende saue-analogi. Vanes indre konflikt vil ventelig bli en spenningsmoment når Blackbeard og Flint møtes. Hvem vil Vane velge å følge?
  • Ok, så øyen som Flint er fanget på (den fremtidige Treasure Island?) er en rotur unna? Her har vi vel sesongens logiske brist, om øyen er lokalt farvann gir det liten mening at Flint stoppet for forsyninger fremfor å haste tilbake til Nassau. De burde jo være såpass kjent i området at øyer gjenkjennes. Det eneste reelle alternativet er vel Rose Island en mil unna, men trolig er det en oppdiktet øy for anledningen. Du kan leke med kart under galleriet for å se området rundt Nassau.

[poll id=»52″]

[icon_counter flip_box_style=»advanced» icon_type=»custom» icon_img=»id^54426|url^http://serienytt.no/wp-content/uploads/2016/02/Black-Sails-2.03.jpeg|caption^null|alt^null|title^Black Sails 2.03|description^null» img_width=»250″ block_title_front=»Recap» block_desc_front=»Episode 3″ block_front_color=»rgba(255,255,255,0.54)» block_title_back=»Mann deg opp, nedtellingen har startet» block_desc_back=»Markeringsbehovet var tema i en episode som leverte drama fra øverste hylle.» block_back_color=»#ffffff» custom_link=»1″ button_link=»url:http%3A%2F%2Fserienytt.no%2F2016%2F02%2Fblack-sails-xxi-recap-mann-deg-opp-nedtellingen-har-startet%2F||» button_text=»Les her» button_txt=»#ffffff» title_font_size=»desktop:22px;» desc_font_size=»desktop:16px;» flipbx_padding=»padding-right:30px;»]
[ultimate_google_map width=»80%» lat=»25.104808″ lng=»-77.353437″ zoom=»9″ marker_icon=»default_self» zoomcontrol=»true»]
[/ultimate_google_map]
[icon_counter flip_box_style=»advanced» icon_type=»custom» icon_img=»id^54659|url^http://serienytt.no/wp-content/uploads/2016/02/Black-Sails-2.04.jpg|caption^null|alt^null|title^Black Sails Season 3|description^null» img_width=»250″ block_title_front=»Recap» block_desc_front=»Episode 4″ block_front_color=»rgba(255,255,255,0.55)» block_title_back=»Dette kalles karakterutvikling!» block_desc_back=»Piratmoroen vil ingen ende ta i Black Sails, som nå er i ferd med å bli en seriøs utfordrer i kampen om å bli en av årets beste serier. » block_back_color=»#ffffff» custom_link=»1″ button_link=»url:http%3A%2F%2Fserienytt.no%2F2016%2F02%2Fdette-kalles-karakterutvikling-black-sails-leverer-nok-sjokkerende-avsloring-recap-episode-2-4-xxii%2F||» button_text=»Les her» button_txt=»#ffffff» title_font_size=»desktop:22px;» desc_font_size=»desktop:16px;» flipbx_padding=»padding-left:30px;»]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here