Deutschland 86
Annonse

Spionthrillere har den siste tiden vært mer og mer satt til den kalde krigen, som amerikanske The Americans og britiske The Game. NRK-aktuelle Tyskland 83 (Deutschland 83) flytter fokuset over til Tyskland.

Serien forteller historien om unge Martin Rauch (Jonas Nay), som forlater hjemmet sitt i Øst-Tyskland i 1983 for å infiltrere den vesttyske hæren for å hjelpe sin mor. Under navnet Moritz Stamm ender han opp å jobbe for general Edel (Ulrich Noethen). Målet er å samle informasjon om NATOs planer om å plassere kjernefysiske våpen i Vest-Tyskland. Han får så innpass i den vestlige ungdomskulturen gjennom general Edel’s rebelske barn, den opprørske Alex (Ludwig Trepte) og Yvonne (Lisa Tomaschewsk), som er med i Rajneesh-bevegelsen.

Vi blir også kjent med andre som Martin sin forlovede Annett (Sonja Gerhardt) som er igjen i Øst-Tyskland for å passe på moren hans, og Tobias Tischbier (Alexander Beyer) som hjelper og er kontaktperson for Martin i Vest-Tyskland for Øst-Tyskland.

I likhet med The Americans følger Deutschland 83 spionlivet til noen som blir sendt til å leve i fiendtlig territorium for å tjene sitt folk. Med en yngre, mindre villig og uerfaren hovedperson som Martin er det interessant å se en annen type karakter som dette. Han går fra et simpelt liv som en grensevakt til å bli en viktig spion for Øst-Tyskland nærmest over natta. Han er langt fra en superspion, han er smart og resursfull, men langt fra feilfri.

Hvordan Martin slipper unna med feilene han gjør og hvordan han må møte konsekvensene av hans handlinger har en god balanse. Alt dette samtidig som han må navigere seg igjennom den uvanlige situasjonen han er blitt plassert i, og kravene han må stri med. Nay har i rollen en god evne til å vise en litt klønete sjarm som ikke er for dum og som gjør det lettere å relatere seg til rollen, fremfor hvis dette hadde vært en superspion.

Annonse

I likhet med The Americans er Deutschland 83 tett på å ta bruk opptak fra nyheter og politiske referanser fra den tiden å knytte sin historie til den virkelige historien. Det gjør med en god interesse for å vise svakheter både i den kapitalistiske og den sosialistiske kulturen. Serien utfordrer også oppfatningen av disse kulturene på en rettferdig måte. Her er det ingen klar moralprek over hvilken side som er den riktige. Serien gjør det også klart at Tyskland, både Øst og Vest aldri var mer enn en strategisk interesse av Sovjetunionen og USA.

Deutschland 83 flyter godt, med en dose humor, fantastisk musikk og referanser fra populærkulturen uten at ting tar overhånd. Det er Martin og hans historie i sentrum av det hele, og vi utforsker hans nye liv sammen med seriens balanse mellom Øst og vest, gamle og nye Tyskland. Det er derfor ikke problematisk at vi vet hvordan ting utfolder seg til slutt i Tyskland.

Alex Edel (Ludwig Trepte) og Martin Rauch (Jonas Nay) i Deutschland 83. Foto: SundanceTV
Alex Edel (Ludwig Trepte) og Martin Rauch (Jonas Nay) i Deutschland 83. Foto: SundanceTV

Tross for en rotete, men likevel god nok finale har Deutschland 83 en klar videre historie å fortelle, ikke bare når det kommer til Martin, men også rollegalleriet ellers.

Serieskaperne og ektefellene Anna og Jorge Winger har allerede nevnt planer om å forsette sagaen om Martin Rauch videre med Deutschland 86, hvor vi plukker opp historien om Martin 3 år etterpå. Med en endelig avslutning av sagaen i Deutschland 89 med Berlin-murens fall. Et grønt lys er enda ikke gitt, men det er forhåpentligvis noe som skjer for dette er anspent, stilig, engasjerende og fengslende tv på sitt beste som burde ha et videre liv.

Deutschland 83 har premiere med dobbel-episoder hver søndag fra 29. november.

Annonse