Annonse

Show Me A Hero, en HBO miniserie på 6 episoder, basert på boken med samme navn (fra 1999 av Lisa Belkin) er et nytt politisk kvalitetsdrama fra David Simon. Han er mannen bak The Wire og samarbeider her, som på den serien, med William F. Zorzi, mens Paul Haggis (Crash) står for regien.

David Simon var en viktig årsak til at det ble produsert mer kvalitetsdrama, spesielt siden slutten av 90-tallet. Med The Wire skildret han krigen om dop med temaer som rase, fattigdom, arbeiderklassens fall og feilene i de politiske systemene i USA. Show Me A Hero fokuserer igjen på de politiske systemene i USA, men viser også interesse for flere tema som fremdeles er relevante i dag.

Oscar Issac (Inside Llewyn Davis) har hovedrollen som Nick Wasicsko, en mann som stiller til valg som borgermester i Yonkers, utenfor New York City på 80-tallet. Den føderale retten i New York har kommet til en rettskjennelse om at byen må bygge 200 boliger for lavinntektsgrupper på den siden av byen der den hvite middelklassen bor, etterfulgt av ytterlige 800 boliger, som muligens da skal bygges i Yonkers. Wasicsko sitt forsøk på å gjøre det riktige i denne situasjonen er ikke en skade for hans politiske framtid, men det river byen ifra hverandre, lammer hele kommunestyret og til slutt ødelegger den nåværende ordføreren og hans politiske framtid.

Temaer som klasse, integrering og rase, men også mer personlige temaer som familie og hjem blir besøkt. Miniserien kunne nok godt tatt skrittet enda lengre og utforsket disse temaene grundigere, siden dette er problemstillinger som er veldig relevante fremdeles, men miniserien gjør likevel en god jobb, siden temaene tross alt ikke ignoreres.

Det skal likevel sies at serien på ingen måte prøver å kutte svinger, men forteller heller historien tilsynelatende så sann og realistisk som mulig. Det er en rik skildring av innbyggerne og politikerne i Yonkers, fra Mary Dorman (Cathrine Keener) som kjemper imot bebyggelsen av sitt område i Yonkers, til Norma (LaTanya Richardson-Jackson) som bor i den fattige og kriminelle delen av byen og videre til advokaten Michael Sussman (Jon Bernthal) i borgerretts-organisasjonen NAACP og den sleipe politiske motstanderen til Wasicsko; Henry J. Spallone (Alfred Molina).

Annonse
Show Me A Hero 2424
Alfred Molina i Show Me A Hero. Foto: HBO

Det er kanskje på det politiske miniserien gjør det best. Den viser godt hvordan politikk praktiseres i USA; hvordan du kan komme langt med frykt i verktøykassen og en tykk lommebok. Det er nettopp de to elementene som har destruktive følger for byen.

Med tilskudd som Winona Ryder, Jim Belushi, Terry Kinney (Oz) og Bob Balaban har serien samlet en solid gruppe skuespillere som gjør sitt beste i de smårollene de har.

Det er et solid manusarbeid fra Simon og Zorzi, som samspiller meget bra med regien til Haggis. De tre har klart å skape en serie som husker på det menneskelige midt i denne vanskelige situasjonen. Issac får naturligvis mest skjermtid, mens også de mer ukjente skuespillerene blir tatt bra i bruk, slike som Ilfenesh Hadera når miniserien fokuserer på hverdagen til Yonkers fattige innbyggere.

mary-and-nick-reach-an-understanding-381d8ecbd4804663
Cathrine Keener i Show Me A Hero. Foto: HBO

Med fire episoder sendt ut for anmeldelse er det en mulighet for at avslutningen gjør serien enda sterkere. Show Me A Hero er noe av det bedre vi har fått når det kommer til politisk drama. Det er dramatisk, relevant og underholdende.

Show Me A Hero har premiere 17. august på HBO Nordic.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer