Justified 6. 01: «Fate’s Right Hand» – Godt valg Gutterson

Del nyheten

Justified er et godt eksempel på hvor bra det er å se en serie komme tilbake etter en dårlig sesong hvor den gjorde nærmest alle de kreative feil man kunne gjøre. Spesielt etter så solide tidligere sesonger, også de som jeg mener varseriens høydepunkt, sesong 2.

Justified er en serie som alltid har hatt solide castinger som passer rett inn i dette universet, men fjorårets sesong klarte ikke det med Michael Rapaport som en sumprotte fra Florida som lederen for Crowe-familien. Rapaport var ikke den eneste feilen, det er noe produsentene også fortjener litt ris for (uansett hvor sterkt jeg elsker denne serien). Dale Crowe var rett og slett ikke overbevisende nok som en stor skurk i sesong 5, noe Neal McDonugh som Quarles, M.C. Gainey som Bo Crowder og Margon Martindale som Mags Bennet klarte. Det hjalp heller ikke at de mer karismatiske skurkene, som brødrene Roscoe og Jay (Wood og Steve Harris), hadde mindre roller. Heller ikke så bra var delene med Ava i fengsel, hvor serien føltes ut som å være en del av en mindre interessant serie enn hva Justified faktisk er, uansett hvor bra den endte opp med å ta det i bruk i sesongstarten denne uka.

Heldigvis er Ava en tingene serien virkelig fikser opp i en sesongstart med en episode langt mer selvsikker enn noe fra hele forrige sesong.

Vi får noen av seriens herlige humor i form av hvordan Raylan Givens både tar hånd om en full meksikansk politimann og en dop-langer tilbake i Harlan. Noe som er med på å hjelpe serien tilbake sitt gamle seg.

Sesongstarten starter tydelig etter med at får vi se hvordan Raylan og resten av hans kolleger på marshal-kontoret begynner arbeidet for å bringe ned Boyd ved å etablere en RICO-sak, det er for de som ikke er kjent med det noe som er konstruert for å bringe inn en sak på organisert kriminalitet.

Boyd klarer likevel å lure Raylan & Co med å få dem til å følge etter Dewey under den tro at han denne gangen også hadde en tauebil full av dop. Så valget til Raylan og Tim var ikke det gode valget der. Noen ganger er det ikke alltid helten som gjør de riktige beslutningene, eller bare skurkene som blir lurt. Det er en sjarm i forholdet til Raylan og Boyd, de har alltid spilt spill mot hverandre siden de møtte hverandre igjen etter at Raylan kom tilbake fra Miami.

Det var mye i denne episoden som satt opp hva som kommer. Boyd tilbake som bankraner igjen, bare denne gangen under Katherine Hale (Mary Steenburgen) og Wynn Duffy (Jere Burns) med Raylan siktet seg inn på ta ned Boyd for godt. Det å se Raylan endelig gå etter Boyd på denne måten har serien lenge bygget opp, og det er på tide å se serien jobbe fullt mot det for å avslutte serien.

Det å se tatoveringene til Boyd er også med å vise hvor langt Boyd har endret seg. Han er ikke lengre den idiotiske hillbilly-gangsteren han en gang var. Tatoveringene viser hans tidligere identitet, mens serien er mer fokusert på hvem han er blitt iløpet av sesongstarten. Det er en forskjell fra Ava som er tilbake der hun startet i serien – redd for Boyd skal komme etter henne (Raylan referer også til dette i samtaler med henne). Likevel forteller hun ikke Raylan alt heller, så kanskje hun bare holder ut til noe som passer henne. Ava kan kanskje ende opp med å være karakteren som har mest å si i sluttspillet til serien, og det blir interessant å se den utviklingen.

Justified Boyd Eva

Et annet stort tegn i episoden om at serien på vei til å avslutte fikk vi med slutten av episoden. At Dewey Crowe ble drept er med å på vise utviklingen til Boyd, men serien starter også å signalisere at ting er på vei å gå mot slutten.

Det at Boyd drepte en feil person blir interessant å se hvordan utvikler seg. Dewey var en stor dum tosk, men etter alt han har gjennomgått med på grunn av Boyd hadde han ingen hensikt i å angi Boyd. Ava er den personen Boyd burde være bekymret for. Det sier kanskje noe om Boyd sin dømmekraft og hvordan han tenker nå, selv om han naturligvis ikke har noe større en trolig noen små aninger om Ava. Man kan også tenke seg at dette er et stort forvarsel på hva som skjer framover. Kan det lede til flere feilaktige valg som kan ende med Boyd sitt fall? Og hva tenkte Boyd når han så over henne når hun sov på slutten av episoden? Stoler han ikke på henne lengre?

Noen andre tanker rundt episoden:

  • – Eneste savnet fra karakterer i sesongstarten var å se Wynn og Kathryn tilbake, men jeg håper at dødsfallet til Dewey åpner for at vi kanskje får tid til å se se Dickie Bennet, Bob og Limehouse igjen også.- Wynn og Kathryn vil nok være å se igjen neste uke. Vi fikk en liten teaser på den nye karakteren Ty Walker, spilt av Garret Dillahunt kjent fra serier som Raising Hope, Deadwood og Terminator: The Sarah Connor Chronicles. I Deadwood spilte han to roller, en av dem Francis Wolcott, som var en fiende av Timothy Olyphant sin karakter Seth Bullock. En av seriene jeg kommer til å se på nytt etter Justified er ferdig tenker jeg.
  • – Låtene som ble spilt i episodene inkluderte «Protection» av Lucinda Williams som ble spilt av i starten av episoden når Raylan kjørte ut i ørknen. Senere når Dewey stakk av fra politiet ble «Rock N Roll Soul» av Screaming Eagles spilt av.

Sesongstarten av Justified kan sees på TV 2 Sumo nå.

Annonse