Justin Lin er den nye Star Trek-regissøren. Det ble med det ingen norsk regissør som fikk oppgaven å lede gjengen som på vågalt vis reiser dit ingen mann har reist før dem. Et valg som virker både fornuftig og spennende.

Justin Lin er mannen som tok over The Fast And The Furious-filmserien fra film nr. 3 og transformerte den til en global happening. Da Star Trek kom tilbake på den store skjermen med J.J. Abrams som regissør gjorde den det ganske så bra i statene, men både den og oppfølgeren hadde et stykke å gå internasjonalt for å bli med i toppklubben. Her er nok håpet at Lin kan gjenta suksessen han hadde med sine grandiose bilfilmer.

J.J. Abrams har siden forlatt filmserien til fordel for den største av de alle: Star Wars. Roberto Orci ble hyret inn som erstatter, men han forsvant senere ut døren.

For filmselskapet Paramount stod det i følge ryktene mellom 5 regissører, hvor vår egen Morten Tyldum var en av dem (suksessen til The Imitation Game har gjort han til et hett navn i Hollywood). Med den nye Bourne-filmen utsatt ble Justin Lin ledig på markedet og det bør ikke overraske noen at han ble sett på som den sterkeste kandidaten.

Det er et spennende valg fordi han kan action, han har klart å heve en eksisterende filmserie og vet hvordan man håndterer filmer med mange sentrale rollefigurer. Hvorfor skulle Paramount ikke gå for denne etter hvert ganske erfarne regissøren?

Annonse

Med J.J. Abrams ute ble det først opp til debutanten Roberto Orci (karen som har vært med på manusarbeid for Transformers-filmene og de to forrige Star Trek-filmene). Han forsvant ut og for Paramount, selskapet bak Star Trek, var det kanskje like greit da en stor ensemble-film kunne bli en litt for stor oppgave for Orci. Det er en ting å skrive science fiction-episoder for Alias og Fringe, noe helt annet å innta regissørstolen i den eldste nålevende film og TV-seriefranchisen.

Det er her Lins andre fordel blir synlig. The Fast And The Furious hadde etter hvert ganske så mange rollefigurer å sjonglere og Lin gjorde en god jobb med å gi alle muligheten til å skinne. Han har også erfaring som regissør for TV-serien Community. Også den serien har flere rollefigurer og Lin klarte den jobben på ypperlig vis. blant annen Modern Warfare-episoden som var en av seriens beste. Det var ingen enkel oppgave og en god Star Trek-film krever det samme for sin egen besetning.

Det hører også med til historien at amerikanskfødte Justin Lin ble et kjent navn takket være hyllest fra kritikere med debutfilmen Better Luck Tomorrow. Spesielt den legendariske filmkritikeren Roger Ebert ga gode skussmål, som igjen medførte at de store filmselskapene og de mest prestisjetunge filmfestivalene fikk øynene opp. Han kan drama om han vil og har de siste årene også fokusert mer og mer på thriller-element.

Det er viktig å huske på den mer varierte erfaringen til den unge regissøren, spesielt siden Trekkies ikke akkurat jubler av glede over nyheten. De har alt blod på tann da ikke alle er fornøyd med «nyversjonen» av Trek-filmserien som J.J. Abrams ga oss. Lyttet du nøye etter og lurte på hva den poppende lyden var da nyheten om Lin kom så var det nok hodene til endel Trekkies som eksploderte.

De er redd for at filmserien blir enda mer actionfylt og at dramaet og science-fiction elementene drukner ytterligere. Mest av alt er de nok redd for at filmserien ikke er en nostalgisk utgave i tråd med hvordan serien så ut for 20, 30 og 40 år siden. Endringer er ikke alltid lett å omfavne for fans av en franchise som i 2016 fyller 50 år.

Kjernen i det hele er at Star Trek-filmene er såpass gigantiske prosjekt at de må ta inn en haug med penger på kinoen, det betyr at filmene må nå flere enn bare den harde kjernen av geeks. Justin Lin har bevist at han kan nettopp dette og det er ikke uten grunn at han ble valgt for kommende Jason Bourne-film, i tillegg til nå å ta over roret for Star Trek.

Star Trek fyller 50 år i 2016 og det ble som ventet året for den trettende filmen. Eksakt premieredato er 8. juli Vi får håpe Justin Lin kan heve filmserien til et nytt nivå. Hva tror du?

Annonse
Abonner
Varsle om
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer