Hvordan ville et lite vestlig samfunn utviklet seg om det var fullstendig avskåret fra omverden i 50 år? Ascension forsøker å gi deg svaret på det, samt bøttevis med mystikk, drama og science fiction.

Det mangler ikke på tankeprovoserende tematikk i Ascension, Syfys nyeste forsøk på å vinne tilbake Battlestar Galactica-publikummet. For kanalen er denne dystropiske og tidvis sjokkerende serien et godt steg i riktig retning, i tillegg gir den HBO Nordic litt sårt tiltrengt innhold i science fiction-tilbudet sitt. Den er en god match for strømmetjenesten.

Seriens utgangspunkt er sprekt og smått provoserende: For 50 år siden ble et gigantisk romskip med en besetning på flere hundre mennesker sendt avgårde. Avskåret fra vår egen verden har samfunnet utviklet seg ganske så ulikt hva tilfellet er her hjemme. I dag er de fleste om bord født der og vokst opp vel vitende om at de aldri vil ha noe annet å se frem til enn et liv blant stjernene. Fordi det vil gå 50 år før de når sin destinasjonen. Men alt er ikke sorgens kapittel, for besetningen har levd ganske så fredelig sammen og det skjer noe seksuelt i hver fjerde sekvens, så litt moro har de nå. Inntil ferdens første mord finner sted.

Ascension Helfer

Det er utgangspunktet for TV-serien som bringer Tricia Helfer (Battlestar Galactica) tilbake til science fiction-sjangeren. Det er litt av et suspension-of-disbelief utgangspunkt som garantert får hjernens kritiske del til å gå over i høygir. Men sesongens 3 episoder gir aldri kritikken tid til å ta tak, for etter hvert avløser den ene twisten etter den andre seg og man kan ikke annet enn å lene seg tilbake og forsøke å nyte det man blir servert. For hva er det egentlig vi er vitne til?

Annonse

Settet er fantastisk, 60-tallsinnredningen i romskipet er nesten kulere enn Battlestar Galactica og Babylon 5 – to av mine science fiction-favortitter. Det er bemerkelsesverdig hvor detaljert man går til verks.

Dessverre er det ikke lagt ned like mye arbeid i skuespill og dialogdelen av manuset. Noe som blir litt av en deal-breaker som forhindrer Ascension å leve opp til sitt vanvittige potensial. Det er tidvis smertefullt å se Cogar Towns Brian Van Holt i kapteinsrollen, skuespillet er stivt og dialogen enda stivere, jeg har sjeldent sett noen se så utilpass ut som Van Holt. De fleste av rollene blir litt for tafatte. Gil Bellows (Ally McBeal) og Tricia Helfer er hederlige unntak, men også de med rollefigurer det er vanskelig å bli engasjert i.

Undervurder aldri et skikkelig manus og glem ikke å gi oss i hvert fall en rollefigur å forelske oss i. Her er det nok av unge talentfulle skuespillerinner, men det blir litt vel folksomt om bord til å gi rollene og kjemien de imellom tid til å utvikle seg. Til det foregår det litt for mye, vi gis aldri særlig pusterom til å ta inn over oss alt som skjer.

Miniserien med tre episoder på nær to timer hver er ment som en 6-timers pilotevent, om publikum biter på kan vi vente oss flere episoder. Syfy treffer nok ikke helt, men det er gledelig at de – etter et halvt tiår uten et lignende prosjekt – gjør et forsøk. Dette kunne blitt ganske så episk, og gitt tid og riktig tilpasning er det ikke umulig om serien får grønt lys for å fortsette ferden. Det gjelder bare å finne riktig kurs.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
4 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
Dr Manhattan
Dr Manhattan
5 år siden

Hmm, denne føyer seg inn i rekken av lunkne anmeldelser.
Men pokker heller; sekstitalls romfartsestetikk! Hvordan kan man la være å se det?
Så får man heller håpe det tar seg opp (om det blir flere sesonger)…

Vidar Daatland
5 år siden

Utfordringen er at rollefigurene deler for mye av samme moral og kynisme
til at det blir god dynamikk. Litt overfolket med Frank
Underwood-wannabes. Hadde hatt godt av litt ulike arketyper.

Dr Manhattan
Dr Manhattan
5 år siden

Hmm, denne føyer seg inn i rekken av lunkne anmeldelser.
Men pokker heller; sekstitalls romfartsestetikk! Hvordan kan man la være å se det?
Så får man heller håpe det tar seg opp (om det blir flere sesonger)…

Vidar Daatland
5 år siden

Utfordringen er at rollefigurene deler for mye av samme moral og kynisme
til at det blir god dynamikk. Litt overfolket med Frank
Underwood-wannabes. Hadde hatt godt av litt ulike arketyper.