I høst var The Good Wife tilbake med en helt ny sesong i USA. I Norge har ikke serien blitt satset spesielt på eller blitt nevnt mye, men den sendes i hvert fall på TV2 Bliss med tittelen Brutte løfter og The Good Wife når den var tilgjengelig på TV2 Sumo.

TV2 Bliss oser ikke kvalitet av og det kan gi et inntrykk av at serien passer best for kvinnelige seere som gjerne foretrekker reality-TV og såpeserier når den plasseres på en kanal som har en av de flaueste livesendingene av en stor prisutdeling gjort på norsk TV.

Det er godt mulig den også passer for disse seerne, men det er en sjanse for at mange går glipp av en god dramaserie som også er en av de beste dramaseriene akkurat nå.

Det er nok å ta litt hardt i å si at denne serien blir oversett i prissammenheng, men da Emmy-prisene ble delt ut i august stod ikke The Good Wife på nominasjonslisten over beste dramaserier til tross for at den etter vår mening både kunne og burde erstattet spesielt House of Cards. Til gjengjeld var hovedrolleinnehaver Julianna Marguiles både nominert og vant pris og flere av hennes motspillere var også nominert for sine roller.

Er du fortsatt ikke overbevist om at du bør sjekke ut The Good Wife? Her er fem grunner fra oss.

Annonse

1. En sterk hovedkarakter

The Good Wife

Det høres ut som en klisje, men hovedrolleinnehaver Julianna Marguiles sa da hun nylig fikk Emmy for din rolletolkning i The Good Wife, at det en fantastisk tid for kvinner på TV-skjermen. Det er likevel ikke mange TV-serier av dette kaliberet og som har pågått i flere sesonger, som har en så fremtredende kvinnelig hovedrolle som Alicia Florrick.

The Good Wife er inne i sin sjette sesong og gir et  dybdepsykologisk portrett av en kvinne som utvikler seg fra en hjemmeværende politikerfrue og tobarnsmor, til å stå på egne ben i en kynisk advokatbransje. Hun lærer seg at silkehanskene må av for å overleve, og at hun må stole på seg selv for å klare det. Alicia er likevel ikke først og fremst en beinhard og kald kvinne, men har også mer tradisjonelle feminine egenskaper som at hun er moderlig og mild, egenskaper som ofte i større eller mindre grad erstattes av mer maskuline egenskaper når sterke kvinner skal portretteres i dagens populærkultur.

2. Noen av de beste gjesteskuespillerne

The Good Wife har uten tvil en unik kvalitet ved at den bringer fram gjesteskuespillere i gode og meningsfulle roller. Eksempelvis Michael J. Fox, Nathan Lane, Carrie Preston (True Blood), Dylan Baker og Martha Plimpton er så gode i sine rolletolkninger at hver gang de returnerer stjeler de scenene de er med i på en måte serien takler alltid bra. Flere av disse gjør også noen av sine beste roller nettopp i The Good Wife.

Om det er Alicia sin argeste konkurrent i rettsalen, en fredselskende dommer, en pervers klient, en aktor som vet å bruke sitt yndige ytre til sin fordel, så er de alle så godt og tydelig tegnet uten at det bikker over i det parodiske eller karikerte. Likevel er det mange artige skruer blant disse gjesterollene som bidrar med humor og letter en serie som ellers tar opp tunge tema og en del juridisk terminologi.

At serien når muligheten åpner seg og det gir mening bringer tilbake ulike gjesteroller i flere episoder eller sesonger er også et klart pluss.

3. Noen av de beste birollene

Alicia er ikke den eneste sterke karakteren i The Good Wife. Med seg har hun blant annet Diane Lockhart (Emmy-vinner Christine Baranski), partner i firmaet Lockhart/Gardner der Alicia først begynner å jobbe. Diane har kanskje måttet gå en enda tøffere vei enn Alicia, i hvert fall i en tøffere tid, for å bli partner som en av svært få kvinner. Hun kan bite fra seg, men har lært seg at hun må svelge noen kameler for å komme dit hun vil.

Will Gardner (Josh Charles) som er partneren hennes og det nærmeste serien har vært en mannlig hovedrolle er en annen kompleks karakter. Han er en glimrende advokat man egentlig aldri helt vet hvor man har. Will er en tidligere studiekamerat av Alicia og deres uavklarte forhold gir en ekstra nerve til serien. Begge to var nominert for sine roller i årets Emmy-utdeling.

Andre karakterer som Eli Gold (Alan Cummings), som introduseres i slutten av sesong 1 og har forblitt en fast del av serien, er også et annet sterkt ledd i The Good Wife. Karakteren kan både være med å utfolde det politiske spillet, men også være en karakter som bidrar med både humor og politisk spenning. For å ikke nevne Cary Agos (Matt Czuchry) som Alica sin motstander og venn, den smått mystiske etterforskeren Kalinda (Archie Panjabi) eller David Lee (Zach Grenier) som er en svært sarkastisk familie- og skilsmisseadvokat hos Lockhart/Gardner.

4. Serien er både underholdende og intelligent

Going For The Gold

The Good Wife mestrer bedre enn mange serier det å være utrolig underholdende uten at det går utover kvaliteten på serien. Episodene tar vanligvis for seg en rettssak hver gang mens det politiske spillet og det private dramaet er et bakteppe som gjør at du vil se videre så fort som mulig. Samtidig har karakterene og historien en dybde som går langt utover dette. Alicia sin utvikling går fra det bedratte offeret som ydmykt beveget seg tilbake på karrierestigen, til en kvinne som vet å bruke alt og alle til sin fordel, og å spille det politiske spillet bedre enn de fleste.

Serien tar også opp viktige eksistensielle spørsmål på en subtil måte, om hva man er villig til å gjøre og hvem man er villig til å bli for makt og penger. For risikerer man ikke å miste seg selv når man hele tiden må spille den riktige rollen både i rettssalen og for å få klienter og innflytelse?

5. Serien blir bedre og bedre

The Good Wife 3331

The Good Wife starter litt som en formelbasert advokatserie til å bli et komplekst innblikk i amerikansk politikk, lov og hverdagslivet til spesielt Alica.  Det er en serie om hva som er rett og galt i et samfunn hvor kompromiss må inngås for å overleve i den kyniske politiske underverdenen av Chicago. Det handler ikke bare om å være en god kone eller god mor – men å prøve å være et godt menneske i en verden som gjør alt for å bevise deg at endring ikke er mulig; rettssystemet er korrupt, feilbart og aldri helt rettferdig.

Ved siden av advokatpraksisen til Alicia følger vi også mannen Peter Florrick sin kamp tilbake til politikken etter sexskandalen, som er hele bakteppet for serien og Alicias retur til arbeidslivet. Dette involverer på det sterkeste Alicia, advokatfirmaet der hun jobber og statsadvokatens kontor.

Serien tar seg råd til å bruke god tid på karakterutvikling og intriger som går over mange sesonger der alt henger sammen. Det gjør blant annet at du for hver sesong kommer litt dypere inn i The Good Wife-materien. Det finnes enormt mange fristelser på veien til å skape store emosjonelle øyeblikk  mellom karakterene, men serien faller ikke for noen av dem og dette gjør den så uforutsigbar og interessant å følge selv også i sin sjette sesong.
Artikkelen er skrevet med bidrag fra Steffen Stø og Jakob Andreassen.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
14 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
Proppi
Proppi
6 år siden

Jeg er helt enig. Det er den beste serien som går på network kanalene, og den tar opp aktuelle tema som f.eks overvåkning/PRISM. Men at ikke Kalinda er nevt som en av de beste bifiguerene (hvis ikke DEN beste) kan jeg ikke forstå.

Steffen Stø
6 år siden
Svar  Proppi

Rart det ikke kom med, noe feil med kladden. Men jeg synes ikke Kalinda er den beste birollen, hun er grei og blir bedre spesielt i sesong 4-5.

Silje Monsen Solsvik
Silje Monsen Solsvik
6 år siden
Svar  Proppi

Et litt sent svar fra meg. Kalinda bør nevnes og nå er hun lagt inn i artikkelen. Jeg er dog ikke enig i at hun er den beste bikarakteren. Hun var nok min favoritt i starten av serien, men jeg synes det har blitt for mye av det samme med henne utover i serien uten at vi får komme så mye nærmere inn på henne. Hele greien med eksmannen var en nedtur synes jeg fremfor og gjøre oss bedre kjent med Kalinda. Will og Diane har vokst til å bli mine favoritter og Eli er fortsatt ubetalelig. Så høyt nivå… Les mer »

Vidar Daatland
6 år siden

Greit å ha noen knallgode serier man ikke har sett (kun sett første episode). Får vel se om jeg får fruen med på å følge med på denne her, noe å gjøre i juleferien.

Siv
Siv
6 år siden

Takk for denne artikkelen. Jeg har også bare sett de første episodene og avskrev serien fordi jeg synes førsteinntrykket var litt platt, men nå skal jeg gi den en sjanse til!

Barte
Barte
6 år siden
Svar  Siv

Til Siv og Vidar: jeg kjøpte sesong 1 og var også skeptisk etter de første 3-4 episodene, men bestemte meg for å gi den en sjanse. Angrer ikke et sekund. Den blir bare bedre og bedre. Gitt at man har sansen for advokat serier.

Julianna Marguiles spiller utrolig bra.

Silje Monsen Solsvik
Silje Monsen Solsvik
6 år siden
Svar  Siv

Så bra at du gir den en sjanse til. Jeg har hørt om flere som har avskrevet den i starten, men de fleste som ser noen sesonger liker den veldig godt. Spesielt i starten hjelper det nok som Barte sier å ha sansen for advokatserier.

Proppi
Proppi
6 år siden

Jeg er helt enig. Det er den beste serien som går på network kanalene, og den tar opp aktuelle tema som f.eks overvåkning/PRISM. Men at ikke Kalinda er nevt som en av de beste bifiguerene (hvis ikke DEN beste) kan jeg ikke forstå.

Steffen Stø
6 år siden
Svar  Proppi

Rart det ikke kom med, noe feil med kladden. Men jeg synes ikke Kalinda er den beste birollen, hun er grei og blir bedre spesielt i sesong 4-5. Men av de faste så synes jeg Eli (på sitt beste) og Diane er bedre. Den store NSA-episoden i slutten av sesong 5 er en av de morsomste episodene gjort av en dramaserie de siste årene synes jeg. De som caster Zach Woods som en datageek og samtidig klarer å skrive bra rundt NSA og teknologi gjør noe riktig. Derfor Silicon Valley er bra også, fordi den klarer å skrive humor rundt… Les mer »

Silje Monsen Solsvik
Silje Monsen Solsvik
6 år siden
Svar  Proppi

Et litt sent svar fra meg. Kalinda bør nevnes og nå er hun lagt inn i artikkelen. Jeg er dog ikke enig i at hun er den beste bikarakteren. Hun var nok min favoritt i starten av serien, men jeg synes det har blitt for mye av det samme med henne utover i serien uten at vi får komme så mye nærmere inn på henne. Hele greien med eksmannen var en nedtur synes jeg fremfor og gjøre oss bedre kjent med Kalinda. Will og Diane har vokst til å bli mine favoritter og Eli er fortsatt ubetalelig. Så høyt nivå… Les mer »

Vidar Daatland
6 år siden

Greit å ha noen knallgode serier man ikke har sett (kun sett første episode). Får vel se om jeg får fruen med på å følge med på denne her, noe å gjøre i juleferien.

Siv
Siv
6 år siden

Takk for denne artikkelen. Jeg har også bare sett de første episodene og avskrev serien fordi jeg synes førsteinntrykket var litt platt, men nå skal jeg gi den en sjanse til!

Barte
Barte
6 år siden
Svar  Siv

Til Siv og Vidar: jeg kjøpte sesong 1 og var også skeptisk etter de første 3-4 episodene, men bestemte meg for å gi den en sjanse. Angrer ikke et sekund. Den blir bare bedre og bedre. Gitt at man har sansen for advokat serier.

Julianna Marguiles spiller utrolig bra.

Silje Monsen Solsvik
Silje Monsen Solsvik
6 år siden
Svar  Siv

Så bra at du gir den en sjanse til. Jeg har hørt om flere som har avskrevet den i starten, men de fleste som ser noen sesonger liker den veldig godt. Spesielt i starten hjelper det nok som Barte sier å ha sansen for advokatserier.