Øyevitne – Storbykriminaliteten inntar småbyen

Annonse

Norsk krim klarer ikke å følge med i den rivende utviklingen, men Øyevitne er i det minste fri fra de største blemmene.

Når fire menn blir myrdet og to unge menn på hemmelig klinetur ute i skogen blir vitne til det, starter et drama som får ringvirkninger langt inn i både politiet, organisert kriminalitet og en liten famile i Mysen.

Det er lite mystikk og mye drama i denne serien. Dominoeffekten viser seg raskt da de to øyevitnene, i frykt for å avsløre sin kjærlighet overfor hverandre til omverden, velger å holde tett om det de så.

Øyevitne handler om valg – til dels vanskelige valg – som rollefigurene må ta. Det hele kompliseres når store tilfeldigheter gjør at alt som rører seg innen den kriminelle underverdenen på den ene siden og krimbekjemperne på den andre blir involvert. Det starter med at fostermoren til det ene vitnet er lensmann. Ikke bare det, hun har tidligere vært en knallgod etterforsker i Kripos. Tilfeldighetene stopper ikke der, etter hvert blir ny politi-topp, MC-gjenger og gangstere ellers del av det hele. Alle med smått forunderlige koblinger til hverandre. Det kan bli litt voldsomt.

Nå er jeg Star Wars-fan, som jo er en filmserie med galaksens største tilfeldigheter til å drive historien fremover, så jeg tilgir mye. Det samme går for Øyevitne. Den klarer å sjonglere alt dette her uten å miste alt av troverdighet. Det må anses som en ganske god bragd. Det har kanskje med at Øyevitne ikke oppleves som like ambisiøs som Mammon og våger ikke like mye, til gjengjeld er det trygt og godt med mindre risiko for fiasko. Det er velkjent format og innhold. Nesten litt for velkjent.

For krim satt til Østlandet er selv jeg med mitt begrensede kjennskap til norsk krimdrama blitt litt lei. Det virker som om norske film- og TV-skapere har litt vanskelig for å finne resten av landet vårt. Noen burde kanskje sende dem på Hurtigruten en tur. Noe av det jeg elsket med Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? var at den i det minste gjorde landskapet rundt til en viktig del av handling og tematikk. Med Lilyhammer, Taxi, Mammon i tillegg til en håndfull filmer fra de siste årene så er vi kanskje litt vel overeksponert.

Men litt kudos skal serien ha for å i det minste legge mye av handlingen til en småby, i dette tilfellet Mysen. Jeg skulle gjerne sett lokalmiljøet bli litt mer som en karakter i serien, den blir mer som en bisetning og Oslo ruver fort og tar mye handlingsplass.

Det er også kult at serien våger å benytte to uerfarne unge menn til to av de viktigste rollene. I USA går man normalt for folk godt oppe i 20-årene i roller som tenåringer, det sikrer litt mer erfarne skuespillere på bekostning av troverdighet. For Øyevitnes del blir det mer troverdig, men selvfølgelig også et skuespill som tidvis blir litt for teatralsk. De to som imponerer er veteranene Anneke von der Lippe og Per Kjerstad, de er seriens to sterkeste ledd og jeg skulle gjerne sett enda mer fokus på de.

P

Jeg vet ikke om serieskaper Jarl Emsell Larsen og kompani egentlig er klar over at de her og kanskje vurderte dette, med noen mindre endringer og et annet fokus kunne de fort stått bak en serie med en ekte anti-helt i form av Per Kjerstads rollefigur. Om han ble gjort litt mindre endimensjonal og skurkete kunne dette fort blitt en Dexter og Breaking Bad-lignende opplevelse hvor vi som seer ikke helt vet om vi burde heie på han eller ikke. Når dere ser serien og rollefiguren hans dukker opp vil dere fort skjønne hva jeg tenker på.

Men her har man gått den tradisjonelle veien og gjort han til en enkel skurk som opptrer som forventet. Det blir som barne-TV for voksne, med en klar underliggende moral. Skurken er absolutt ingen man bør sympatisere med. Det er synd, for om de hadde gjort han litt mer menneskelig og vært en «god mann som tok et dårlig valg» kunne dette virkelig blitt en godbit, fremfor tradisjonelt krimdrama.

Øyevitnes største utfordring er vel at den fra NRKs hold omtales som høstens krimsatsing. Det er ingen enkel målsetning å leve opp til for Jarl Emsell Larsen og hans team. Vi er snart ferdig med et år hvor det store utland har gitt oss fantastiske og nyskapende krimserier som Fargo og True Detective. Strengt talt har sjangeren vel aldri vist større fremgang i løpet av de siste årene, hvor selv våre naboer gjorde det ganske så bra med Broen (i hvert fall i sesong 1).

Man får fort lignende forventninger når NRK, med sine millioner av lisenspenger tilgjengelig, sier de skal satse på en krimserie. Da burde NRK Drama i det minste forsøke å være mer nyskapende og eksperimentell og heller overlate til TV 2 og co. å tråkke i de trygge kommersielle sporene.

For vi kan velge og vrake i kvalitetskrim fra den store verden. I den klubben blir Øyevitne veid og funnet for lett, men den klarer seg helt fint om vi lukker øynene og later som om Norge er resten av verden.

Nå er det jo fortsatt nok av sjeler der ute som knapt ved hva Netflix, HBO Nordic, Viaplay og er for noe og ikke har fått med seg all kvaliteten vi invaderes av fra det store utland. Da kan det nok tenkes at Øyevitne begeistrer ekstra og kan oppleves som noe av det beste norskproduserte på lang tid. Men er du en som sitter spent og venter på neste episode av The Affair, eller har sett Broadchurch, The Wire og Hannibal og fortsatt ikke har funnet tid til fjorårets Top of the Lake – da blir denne her fort nedprioritert.

Tross i at jeg har litt å utsette på denne serien, som med vårens satsing Mammon, så ønsker jeg jo oppriktig at vi her til lands ikke blir avhengig av kun importvarer for å få vår årlige dose kvalitetskrim. Men hadde det ikke vært for jobben jeg har med å skrive det du nå leser er jeg litt usikker på om jeg ville prioritert denne fremfor å sjekke ut en ganske lang liste med kritikerrost utenlandsk krim jeg ikke har sett enda.

Øyevitne satser på trygghet, den er som en Volvo. Men har man først kjørt Porsche blir det fort litt kjipere med det trygge og velkjente. Det er et dilemma det der.

Øyevitne går mandager 21:30 på NRK1.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X