Welcome to Sweden – sjarmerende fisk på land

Del nyheten

Greg Poehler, som både er skaper og spiller hovedrollen i Welcome to Sweden, har uttalt at om serien var spilt inn i USA ville han aldri fått hovedrollen selv. Siden det er så få amerikanske skuespillere i Sverige fikk han rollen og det er jeg i grunn glad for. Han har skapt en sympatisk og likandes karakter og med sitt talent for komikk og spesielt med sine komiske ansiktsuttrykk tilfører han karakteren både humor og sjarme. Hans motkarakter Emma (spilt av Josephine Bornebuch) er noe mer platt så langt, men hun har sine øyeblikk som i møtet på immigrasjonskontoret der de hver for seg skal overbevise om at de er et ordentlig par så Greg kan få bli i Sverige. Kjemien mellom paret serien dreier seg rundt er likevel god og ble bedre for hver episode.

Serien er inspirert av Greg Poehler sin egen erfaring som en amerikaner som dro til Sverige for å følge kjærligheten. Serien ønsker å være en universell komiserie slik at det ikke bare er amerikanere eller svensker som ler og det tror jeg den lykkes med. Det er situasjoner som det på immigrasjonskontoret, i møtet med svigerfamilien og i det hele tatt det med å være en fisk på land der ingenting helt stemmer, men man prøver sitt beste som alle kan kjenne seg igjen i. Noen ting er det nok mulig at enkelte skandinavere blir noe fornærmet av som når Greg oppdager at svensker helst vil være i fred og blir regelrett livredde når en frempå amerikaner forsøker å introdusere seg selv. Den spiller på mange fordommer og det hele skal være veldig svensk for å få frem poenget, som bilder fra den svenske skjærgården og midnattsol. Det er en serie som er hakket mer svensk enn amerikansk vil jeg påstå, spesielt i scenene med Emma sin familie der både mor spilt av Lena Olin og far spilt av Claes Månsson gjør gode roller. Broren til Emma (Christopher Wagelin) er foreløpig for endimensjonal i sin  latskap og dumskap, men har potensial som en mer interessant karakter.

Greg var revisor for kjendiser da han bodde i New York og dette er noe han ikke lenger ønsker å drive med, for han vil starte på nytt. Både det svenske arbeidsformidlingssenteret og tidligere klienter ønsker det annerledes. Amy Poehler som er Greg sin søster på ordentlig dukker opp flere ganger og også Will Ferrell, Aubrey Plaza og Gene Simmons gjør en gjesteopptreden i løpet av de første episodene som tidligere klienter. Jeg visste forresten ikke at Will Ferrell kunne snakke svensk!

Sitcoms og jeg har de siste årene ikke hatt så god kjemi. Jeg blir ikke akkurat blåst av banen av denne heller, men litt positivt overrasket ble jeg faktisk. Et svensk-amerikansk prosjekt om en amerikaner  som flytter til Sverige gjorde meg både nysgjerrig og virket originalt.  Jeg synes at serien kunne dradd enkelte av de pinlige scenene litt lenger og at det er for mange billige poeng til at dette blir veldig bra. Og konseptet som virket originalt er nok ikke så originalt i utførelsen, til det er det for mange klisjeer.

https://www.youtube.com/watch?v=ZppGW7CZ5wc

Welcome to Sweden ble sendt i Sverige i mars og var en suksess som gjorde at den ble fornyet for enda en sesong. I USA blir den sendt i juli og i Norge går den nå på TV 2.

Dette førsteinntrykket er basert på de fire første episodene som ligger tilgjengelig på TV 2 Sumo.

 

Annonse
X
X
X