Etter et lite avbrekk er vi tilbake med siste oppsummeringen for sesong 4 av Game of Thrones.

Å åpne med etterfølgene av kampen i forrige episode fungerte bra. Jon Snow som vandret inn i teltet til Mance Rayder for å mekle var en godbit i episoden, mye takket være Ciarán Hindss sin rolle er bunnsolid. Det er en karakter som vi ikke trenger å tenke mye rundt, han vil bare ha trygghet, ikke krig som så mange andre i Westeros. At det var Stannis som reddet dagen kunne kanskje vært brukt i forrige episode, slik at det også kunne vært litt mer likt bøkene. Kanskje da ville også seerne fått litt annet inntrykk av karakteren. Men alt i alt er det fint å se at Stannis blir mer en del av hovedhistorien, og forhåpentligvis viser muskler ovenfor hans fiender i Nord som støtter Lannisters, nemlig Boltons.

Etter å ha vært borte fra serien siden han brukte Hodor til å drepe Locke ved Krasters Keep så vi igjen Bran Stark i en historie som nærmest introduserte oss for en helt ny fantasy-historie i serien med «The Children», en mystisk gruppe «barn» ledet av en eldre mann/skapning under treet. Tross for litt merkelig (kanskje også litt dårlig) bruk av effekter klarte de endelig å gjøre Brans historie litt mer spennende enn den har vært siden de stakk vekk fra Winterfell i sesong 2, selv om Jojen Reed sitt dødsfall ikke finner sted i bøkene. Med tanke på spesielt alderen til disse skapningene kan det være mye spennende å høre og kanskje se via Bran sine syn. Fansen ønsker mer bakhistorie, og dette er en måte å servere mye av den.

Annonse

Imens møter Daenerys vanskeligheter i det eldre slaver ønsker å bli slaver igjen. Det er vel som de sier, vonde vaner er vonde å vende. Samtidig har dragene begynt på en ny matvane som ikke faller helt i smak for Daenerys og hun ser ingen annen utvei enn å sette dragene i lenker. Men en drage er fortsatt på frifot, det skal bli spennende å se hvordan hun skal fange den.

gameofthrones_s4finale

At The Hound (Rory McCann) ble slått ut av Brienne (Gwedonline Christie) til slutt var en flott måte å skille Arya (Maisie Williams) vekk fra The Hound. Det var med å vise Arya som en god karakter. Først fikk vi se henne nekte å gå med Brienne. Det etter å ha vært sammen med The Hound i en god stund og sett hvordan det er å være alene eller svak (og han har et poeng, Brienne er trolig ikke opp for oppgaven å beskytte Arya). Så fikk vi se hvordan Arya har lært av The Hound akkurat som når han tok penger fra den svake bonden tidligere denne sesongen. Det er et høydepunkt og en konklusjon for den karakteren Arya har utviklet seg til den siste tiden. Arya er nå klar over sitt neste skritt og selv i denne verdenen trenger hun ikke lenger å ha The Hound. Arya har sett mye i hennes ferd fra King`s Landing fra mord til tyveri, og ledd i ansiktet til det. Arya er for nå trygg.

Det kanskje folk vil mene er det beste med episoden tilhører barna til Tywin Lannister (passende nok ble denne episoden sendt på farsdagen i USA). For hele deres liv har Tywin belært hans barn om viktigheten av familiebånd over alt ellers, men istedenfor å gjøre deres far fornøyd gjør Tyrion, Jamie og Cersei det motsatte alle sammen. Cersei gir et kraftig inntrykk for at hun ikke skal gifte seg med Loras for å bli seilt avgårde til Highgarden (der Tyrell-familien holder til). Hun gjør det også klart for at hun skal bli værende i King`s Landing for å beskytte Tommen, hennes siste barn nå i hovedstaden fordi han der vil bli igjen hos Tywin og Margaery. Cersei vil virkelig gjøre alt for å beholde menneskene hun elsker og beskytte dem, dette selv om hun må si sannheten om at Joffrey, Myrcella og Tommen alle sammen er Jamie sitt barn og ikke Robert Baratheon. Dette viser oss den første gangen Tywin har vært nervøs, som er passende i karakterens siste episode i live. Mens dette er en scene som lyser opp Cersei sin kjærlighet til Jamie virker det også å være hennes måte på sikre seg en alliert i en krise, som vi også så henne prøve med Oberyn tidligere denne sesongen.

Jamie får tatt sitt farvel med Tyrion med å hjelpe han ut av fangehullet, noe som også vil gjøre Tywin sur. Men før Tyrion stikker unna ender han opp i rommet til Tywin hvor ting tar en drastisk vending med Shae i sengen til Tywin. Med Shae død fikk deres forhold den mørke slutten alle forventet, før han går han videre for å ta en siste snakk med Tywin. Tyrion var ikke som Jon Snow med Mance Ryder ute etter å drepe Tywin for svekke makten til noen, men både hans kommentarer i hans siste minutter til Tyrion og Shae sitt svik både i rettssaken og i sengen til Tywion var med å bidra til at Tyrion gjorde det han gjorde. Det hele er en flott del av episoden fordi Tyrion ikke gjør dette av årsaker som makt eller rikdom, han dreper sin far fordi Tywin har dyttet han for langt. Med Charles Dance og Peter Dinklage får vi en flott scene som blir den siste med en levende Tywin, og en siste scene mellom Tywin og Tyrion som er en svært effektiv scene. Det at det også vil ha store betydninger for andre enn bare de to med King`s Landing nå med Cersei og Tyrells med en større innflytelse ovenfor Tommen. 

Med Tyrion, Littlefinger, Varys og Tywin ute av King`s Landing i sesong 5 vil vi uten tvil komme tilbake til en noe annerledes sesong med alt annet vi så i sesongfinalen.»The Children» var i alt ganske fullpakket av karakterer som Game of Thrones oftest er. Hver viktige nok karakter, unntak av Reek/Theon, Sansa og Littlefinger fikk fokus. Og de ekstra 6 minuttene kunne vært lett ytterligere 15.

Men dette føltes ikke som en sesongfinale som var for mye fylt opp, fordi ulikt forrige års sesongfinale virket det som noe mer viktig og nytt skjedde i denne episoden (selv for bokleserne). Sesongfinalen var ikke perfekt, men det var et høyt nok punkt for serien å avslutte inntil sesong 5 starter, en gang i april 2015.

Før en lang lang vinter, her er noen punkter til slutt. 

  • Oberyn Martell fikk hevnet seg på The Mountain etter sin død. Mens det er ingen garanti for at The Mountain vil dø, ble det klart fra Qyburn at han vil uansett bli et forandret menneske.
  • Qyburn gjør sin andre opptreden i sesong 4 i sesongfinalen, en karakter jeg håper vi vil få se mer av. Anton Lesser var solid i The Hour, og mer Qyburn tror jeg kan bli interessant med stillingene til både Littlefinger og Varys nå ubesatt i Small Council.
  • Både Arya, Tyrion og Varys vil garantert være tryggere vekk fra Lannisters i Essos enn om de hadde forblitt i et annet sted i Westeros.
  • Melisandre sa ikke et eneste ord i episoden, men stirret på Jon Snow med store øyne. Uten tvil at hun har noe planer for Jon «vet ingenting» Snow.

2 KOMMENTARER

  1. Førstesideoppslag i Westeros’ Gang: «Kongens hånd drept av dvergsønn med armbrøst på do!»

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here