Annonse

Forrige tiår var det bare Lost som skapte mer diskusjon enn 24 og nå er Jack Bauer tilbake. Det er nok tvilsomt om serien vil gi giganter som Game Of Thrones kamp om plassen i sosiale medier, men de to første episodene som vi har fått tilgang til ga i hvert fall mersmak. Det er action og intriger slik kun 24 kan få til.

Det er godt å ha Jack Bauer tilbake.

På rømmen er han nå i England for å avverge et terrorangrep. Det er litt Die Hard møter The Fugitive over det hele. I en tid med mange grafiske actionserier (Banshee, Spartacus osv) er det egentlig greit med en serie med litt mer tradisjonelt actionfokus. De narrative grepene er velkjente, men med et kortere antall episoder (12) er det et håp om at tiden ikke fylles til uinteressante rollefigurers enda mer uinteressante sidesprang.

Vel og bra er det for karaktergalleriet er ikke sterkt nok til å fylle tomrommet vi fortsatt føler etter David Palmer og alle de andre som har strøket med i seriens 8 første sesonger. Miniserien gjør klokt i å fokusere på Jack og Chloe. Et par andre velkjente fjes er også tilbake. Seriens største problem er og forblir føringene tittelen legger ved å ha 24 episoder, det var alt for mye tid for manusforfattere å fylle. Kombinert med en merkelig trang til at alle karakterer alltid skal ha noe å gjøre, gjorde det serien til en ustabil affære.

12 episoder virker i så måte å være en fornuftig retning å ta. Formatet med sanntid gjør at miniserie passer bedre. Det er fint lite dødtid å spore i de to første episodene, og det er noe jeg forventer at serien makter å holde løpet ut denne gang. Det finnes ingen unnskyldning for at serieskaperne ikke skal klare det.

Annonse

At de nye fjesene mer minner om nye inkarnasjoner av velkjente «24-roller» bør bemerkes, men det går egentlig greit. For serien har Jack Bauer. Han er fortsatt en av de mer interessante og provoserende karakterene på fjernsyn. Bauer har ikke tid til bullshit, samtidig er han som et levende troll med hersketeknikk a la «du vet bedre enn det» og «du vet det er feil» hver gang etikken blir tema. Det er ikke mye substans å finne i Bauer-retorikken. Men actionserien ville vært kjip om det var en akademiker som tok seg av terroristene.

Han er tross alt en handlingens mann. Kompromissløs og en som ikke lar seg avgrense av normer og regler. Fullstendig sjarmløs, men fortsatt er det en aura av kulhet over Kiefer Sutherlands prestasjon. Bauer anno 2014 er en langt mer fortapt skikkelse. «Det er ingen vei tilbake for meg» sier han, og vi vet han mener det.

Det er fortsatt en form for hensynsløs altruisme over han. Uavhengig av personlige konsekvenser gjør han det han mener er nødvendig for å gi folk trygghet. Det er denne evnen som er og forblir seriens sjel – hvor de etiske problemstillingene kommer på løpende bånd fordi i denne verden er det ingen som hører på Bauer. For som et av mange Jack Bauer-facts påpeker, da ville serien hatt navnet 2.

Serien gjør sitt for å holde seg relevant, her er det vel kanskje litt desperasjon å spore denne gang. I post 9/11-tiden var det torturspørsmålet som skapte diskusjon i media. Nå forsøker serien å mikse inn problemstillinger som dronekrig og personvern i wikileaks-tiden. Det har medført at spesielt Chloe har fått en karakterendring jeg har litt vanskelig for å sluke, det er litt for mye. Mens Bauer forblir like skråsikker når tematikken blir til diskusjon mellom actionsekvenser så gjør i det minste handlingen sitt for å gi nyanser til det hele.

Det er ment mye om at 24 gjerne er for ensidig og prekende for å støtte opp om Bush-æraen, men selv har jeg nå alltid opplevd at serien våger å sette spørsmålstegn ved om USAs fremgangsmåte er den riktige. Selv USAs president har vært skurk. Det er nok litt mer en trang til å overanalysere serien som gjør sitt inntog. Den skal vel tross alt ikke tas så seriøst, skal den?

Nå er det droner og overvålingssamfunn som gjør at farer oppstår – som gjør at det i hvert fall så langt ikke ser ut som at serien forsøker å være alibi for USAs utenrikspolitikk. Godt er det, for 24 er best når den skaper etikk-diskusjon med handlingen som felles referanseramme.

Ved siden av Bauers actionråskap. Som det er nok av i seriens to første episoder til å gjøre undertegne fornøyd. Jeg gleder meg til mer.

24: Live Another Day er tilgjengelig på Viaplay.

Annonse