Annonse

Påsken er tradisjonelt tid for krim i både bokform og på TV. På TV denne påsken kan du se blant annet walisiske Hinterland (flere har sammenlignet den med Broadchurch) og kjente og kjære Poirot på NRK , og den engelske serien Mayday på TV2.

Om dette ikke er nok så har vi i Serienytt noen krimanbefalinger til deg også. Jeg anbefaler noen av mine generelle krimfavoritter.

[slider][pane]

Broadchurch

broadchurch_fa

Mange fikk sikkert med seg denne da den gikk på NRK tidligere i vinter, hvis ikke er det på tide nå. Handlingen er lagt til en britisk småby der en gutt funnet drept på stranden. Den nye etterforskningslederen Alec Hardy (David Tennant) kommer utenbys fra og er ikke en som trør varsomt. Dette gjør at han kommer i stadig klinsj med sine kollegaer og lokalbefolkningen. Hans nærmeste kollega Ellie Miller (Olivia Colman) som trodde hun skulle få jobben hans prøver å få han til å ha litt mer respekt for de han etterforsker.

Annonse

I løpet av seriens 8 episoder blir vi kjent med flere av innbyggerne, de fleste dukker opp på mistenktlisten og må finne seg i at deres mørkeste hemmeligheter kommer frem i lyset. Både landskap og lokalmiljø spiller en viktig rolle i serien. Her som i Forbrytelsen får vi et godt innblikk i familien til den døde guttens sorgprosess, og serien bærer dermed også mye preg av drama og sosialrealisme. Broadchurch er tilgjengelig på DVD.

Her kan du lese min anmeldelse.  [/pane]

 

[pane]

True Detective

truedetective_bar

Har du ikke fått med deg en av årets desidert beste TV-serier, så bør du det, og kanskje påskeferien er tiden for det. Vi møter to politimenn, «Rust» Cohle (Matthew McConaughey) og Marty Hart (Woody Harrelson) som jobber sammen i et politidistrikt i Louisiana i en drapssak med en mulig seriemorder med hang til det okkulte. Mange år senere når de begge har sluttet i politiet blir de avhørt om saken uten å få vite hvorfor.

Serien veksler mellom tilbakeblikk til 90-tallet og nåtid med avhør og det som følger etterpå. Serien har glitrende skuespillerprestasjoner, interessante karakterer, et intrikat plott og er nydelig laget. HBO har nok en gang overgått seg selv med denne tøffe og stemningsfulle introen synes jeg. True Detective har 8 episoder, er frittstående og tilgjengelig på HBO Nordic.

Her kan du lese Steffen sitt førsteinntrykk. 

[/pane]

[pane]

Forbrytelsen

Forbrytelsen

Mørk dansk thrillerserie som kom i tre sesonger der politikvinnen Sarah Lund (Sofie Gråbøl) ved Københavns politi etterforsker ulike saker i hver sesong. Sesong 1 er et høydepunkt, men alle sesongene er verdt å få med seg. I sesong 1 er det en ung kvinnes drap som etterforskes og det viser seg å ha koblinger opp på høyt politisk nivå. Gjennom alle seriens sesonger handler det ikke kun om krimgåten som skal løses, men også karakterene som er involvert. I den første sesongen får vi et godt innblikk i de sørgende foreldrene og en topp-politikers kamp for å vinne valget. Hemmeligheter avsløres hyppig og det er få TV-serier som er så nervepirrende som denne.

[/pane]

[pane]

Twin Peaks

Twin Peaks

En klassiker som jeg ikke fikk lov å se da den gikk på NRK som detektime på begynnelsen av 90-tallet, men musikken i introen fikk jeg stort sett med meg fra soverommet hver eneste fredag og den gir meg fortsatt gåsehud. Da jeg endelig så serien mange år senere ble jeg både fascinert og hektet. Serien har mystikk, humor og spenning og ikke minst en solid dose galskap og surrealisme. Etterforskningen av drapet på Laura Palmer fører FBI-agent Dale Cooper (kanskje min favorittkarakter av alle) til Twin Peaks der han litt etter litt blir dratt inn i småbyens sjarm og alle dens mørke kroker og hemmeligheter.

[/pane]

[pane]

Top of the Lake

TopLake

Frittstående krimserie på 7 episoder med handling fra New Zealand som kan kalles en blanding av Twin Peaks og Broadchuch kanskje. I likhet med Twin Peaks er dette ganske. En 12 år gammel gravid jente forsøker å ta livet sitt i en innsjø. Den hjemvendte politikvinnen Robin Griffin (Elizabeth Moss) forsøker å snakke med henne, finne ut hvem som er faren og hva som har skjedd, men kommer ingen vei. Jenten forsvinner så sporløst og Robin gir ikke opp. Dette er veldig dystert og forskrudd på en vellykket måte.Er tilgjengelig på Netflix og TV2 Sumo, i tillegg til DVD og Bluray.

Les Tobias sin anmeldelse her.

[/pane]

[pane]

Veronica Mars

VeronicaMarsS3

Om du ikke hadde hørt om tenåringsdetektiven Veronica Mars tidligere har du sikkert fått med deg Kickstarterprosjektet som finansierte filmen om henne mange år etter TV-serien ble avsluttet. Filmen er i disse dager tilgjengelig hos de fleste filmleverandører, mens TV-serien dessverre er fjernet fra Netflix og kjøpt opp av Amazon.

I serien møter vi Veronica på high school der hun er kjent for å kunne løse saker og hjelper sine medelever med mindre og større oppdrag. Ved siden av jobber hun hos faren som er privatetterforsker, først og fremst på kontoret ved å ta telefoner, men hun blander seg stadig mer og mer inn i sakene. I tillegg til at hver episode har en sak som skal løses er den viktigste saken en som går over hele sesongen.

I sesong 1 er det drapet på Veronicas bestevenninne Lilly Kane det handler om. En sak som førte til at faren til Veronica gikk av som sheriff fordi han anklaget Lillys far for mordet til tross for at en annen er tatt og fengslet for drapet. Dette førte også til at Veronica som var i det gode selskap nå er ganske venneløs og upopulær. En blanding av krim og high school-drama med kjappe replikker, intelligente plot og karakterer du ikke kan unngå å bli glad i, noe den enorme responsen fra fansen i forbindelse med seriens comeback viser. Serien er tilgjengelig på DVD.

[/pane][/slider]

Annonse