Fargo – godt laget nyversjon av filmklassiker

En TV-serie basert på en filmklassiker har tidligere blitt skivebom, men Fargo er heldigvis langt fra et slik tilfelle. Dette er en TV-adapsjon av filmklassikeren gjort slik den skal gjøres.

Hvis det var noen som skulle stått bak en Fargo-serie ville mann med en gang tenkt HBO. Men kanskje enda mer passende er FX Networks, om vi skal dømme ut fra Fargos første episode. De siste årene har FX Networks hatt flere gode komiserier som It`s Always Sunny In Phildelphia, Legit og Louie. Med også den mest Fargo-aktige serien i form av Justified viser hvor passende sted det er for denne antalogi-serien hvor hver sesong vil servere en ny historie med nye karakterer.

Annonse

HBO Nordic viser også hvor bra tjenesten er til å hente serier utenfor HBO med Fargo. Det er en tjeneste som imponerer meg langt mer enn Netflix på innhold akkurat nå. Derfor ekstra synd med den tekniske kvaliteten til tjenesten i forhold til Netflix.

TV-utgaven av Fargo er satt til byen Bemidji i Minnesota i 2006. Historien handler om Lester Nygaard (spilt av Sherlock-stjernen Martin Freeman), en mislykket forsikringsselger fanget i et råttent ekteskap. Et møte med en skolebølle fra hans yngre dager leder han til en tur på sykehuset hvor han ender opp med å snakke med kriminelle Lorne Malvo (spilt av Billy Bob Thronton), som er der grunnet en bilulykke. Etter en prat med Mavlo går ting for Nygaard i en helt annen retning når Lester får et utbrudd med fatale konsekvenser, noe som leder han i en retning hvor det ikke vil komme noe lykkelig slutt.

Fargo_Lester_Nygaard
Martin Freeman i Fargo. Foto: FX Networks

Dette er bare noen av karakterene vi blir kjent med. Vi introduseres også for den lokale sheriffen Molly Solverson (spilt av Allison Tolman) som er langt smarte enn hennes sjef, og politimannen Gus (Colin Hanks) som støtter på en vanskelig situasjon som gjør at han må velge mellom å ta en avgjørelse som en far eller en politimann.

Coen-brødrene (Joel og Ethan Coen) er tilknyttet som produsenter, men det er Noah Waley, som skapte den kortvarige Jeremy Renner-serien The Unusuals, som skriver manus. Regien deles utover flere regissører, men mest relevant å nevne er det Breaking Bad-regissør Adam Bernstein som står bak kameraet på de to første episodene av Fargo

Bruken av Calgary, Alberta i Canada som innspillingsted fungerer, og måten Bernstein regisserer på viser at serien hyller originalen. Første episode er stramt og effektivt regissert, og visuelt gir et inntrykk at du nesten ser på starten av en 10-timers lang film, enn en TV-serie. 

Noen av de mest sentrale karakterene har noe likheter med de originale karakterene, men mye av hva de gjør og hvordan de opptrer er annerledes enn filmen. Malvo er perfekt en hypnotisk og elegant kjeltring, mens Nygaard er perfekt patetisk.

Molly er den karakteren mest lik noen karakter fra filmen. Hun er seriens utgave av Marge (spilt av Frances McDormand i filmen), men serien klarer å etablere nok av forskjeller i første episode. Eksempelvis i plottet, hvor karakteren istedenfor å være gravid og gift er singel og datteren til den tidligere politimannen Lou (spilt av den alltid solide Keith Carradine).

Vi blir også kjent med en rekke andre karakterer som gir perfekte humoristiske øyeblikk. Inkludert den hysteriske enken Gina Hess (spilt av Private Practice-veteran Kate Walsh), og Bill Oswalt (spilt av Breaking Bad-veteran Bob Odenkirk) som har en svak mage for draps-åsteder, som også ender opp med å være et konstant hinder for Mollys etterforskning.

Fargo_tolman_odenkirk
Allison Tolman og Bob Odenkirk i Fargo. Foto: FX Networks

Med karakterer som Malvo, Nygaard og Gus klarer serien å sette en litt annen tone enn filmen, selv om humoren er intakt er serien mye mørkere. Eksempelvis måten serien fremstiller det gode mot det onde i en liten scene med store påvirkninger som i slutten av første episode hvor Malvo og Gus støtter på hverandre er flott. I tillegg til å være noe som får deg nesten automatisk til å tenke på Javier Bardem i No Country For Old Men.

Etter første episode har også serien tenkt å introdusere enda flere karakterer som supermarkedkongen Stavros Milos (spilt av Emmy-nominerte Oliver Platt), personlige treneren Don Chump (spilt av Glenn Howerton fra It’s Always Sunny in Philadelphia) og noen FBI-agenter (spilt av komiduoen Key & Peele). Så i andre ord har serien igjen å introdusere flere karakterer som kan være verdt å få med seg.

I likhet med filmen har ikke Fargo et mysterium, dette er mye å se hvordan ting utvikler seg. Noe man kan se igjen i flere Coen-filmer som eksempelvis deres seneste Inside Llewyn Davies. Spesielt rundt Malvo etableres det tidlig at noe han har gjort setter i gang ting som serien vil utvide større på i senere episoder.

Manuset viser både respekt for materialet serien er basert på, og en egen visjon. Fargo er mye bedre enn forventet. Hawley sitt manus, regien og skuespillerne er solide i seriens første episode. Likhetene er smått til stede fra filmen, men hvor serien ser ut til å være på vei hen og utførelsene fungerer som sitt eget.

Hvorvidt serien forsetter like godt som første episode blir interessant å se, men seriens første episode er uansett ingen svak greie.

De to første episodene av Fargo slippes onsdag 23. april på HBO Nordic. Førsteinntrykket er basert på den første episoden.

Om forfatter

Steffen Stø
Steffen Stø
Freelancer
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom