Shit! Moriarty lever!

Eller gjør han egentlig det? I en episode så fullpakket av vrier, vendinger og eksploderende overraskelser er det ikke godt å vite hva det betyr at trynet til gærningen er klistret over alle landets skjermer.

Selvmordet på taket kan jo selvsagt ha vært like fake som Sherlocks legendariske fall. Han er jo smart nok.

Men den lille tv-oppvisningen på slutten av episoden kan også være en del av en utspekulert plan som har ringvirkninger selv etter at Moriarty havnet seks fot under. Han er jo gærn nok.

Annonse

Eller alt kan være signert en eller annen mystisk tredjepart som opererer i skyggene. For med Sherlock kan man aldri vite. Dermed er det umulig å konkludere om denne tvisten er nok et genitrekk fra forfatterne – eller et desperat forsøk på å sjokkere for sjokkets skyld.

Det eneste som er sikkert er at alle kommer til å skru på dekoderen om et års tid og finne ut hva i all verden det er som egentlig foregår. Denne serien vet i det minste hvordan de skal holde på seerne.

Sherlock-season-3-8

Selv om det er Moriartys eventuelle retur alle kommer til å snakke om handlet 99% av The Last Vow om noe helt annet. Episoden introduser oss nemlig for mesterskurken Charles August Magnussen, en mann vi så et lite glimt av på slutten av The Empty Hearse.

Og for en creepy jævel denne Magnussen er!

Den slanke, høyreiste dansken smyger seg fra scene til scene med et hemmelig supervåpen: informasjon. Han er kanskje ingen direkte trussel for noens liv, men han kan kvele selv de mektigstes frihet og har derfor en enorm innflytelse på britisk politikk.

Magnussen analyserer sine fiender og ofre som en vandrende Terminator. Han lagrer deres svakheter i et lukket hvelv og utøver press der det smerter aller mest.

I dette universet ble jo den tidligere så dannete Moriarty omformet til en brautende psykopat med dirrende fiskeøyne og stygg gateengelsk. Magnussen er derfor en herlig kontrast, både i oppførsel med sin rolige gemytt og dannede diksjon, men også med sine ikke-dødelige motiver.

En flott touch er at mannen fortsatt er like sjuk i huet som Moriarty. Han markerer territorium ved å pisse i peiser og han utøver psykologisk makt ved å sleike ansiktet til sine ofre.

Han er ingen morder, men føler en dirrende tilfredstillelse ved å alltid vise hvem som bestemmer. Magnussen er beregnende, iskald og  nesten barnslig ekkel, uten noen åpenbare svakheter. Selv Sherlock Holmes grøsser av tanken på en slik motstander.

Lars Mikkelsens prestasjon kan ikke hylles nok, og man skal ikke se bort ifra at årets tv-skurk kom allerede i januar

Sherlock

Dette var jo, som tidligere nevnt, en episode stappet til randen av store tvister og enda større overraskelser. Vi kan jo liste opp noen:

–          Sherlock som bruker narko.

–           Janine som Sherlocks kjæreste

–           Marys hemmelige bakgrunn

–           Mary som skyter Sherlock.

–           John som stiger ut av skyggen.

–           Hvelvet som ikke finnes.

–           Sherlock som plutselig dreper Magnussen…

Man kan jammen få skrivekrampe av mindre.

Den kanskje største og mest emosjonelle av alle var jo at søte, nygifte Mary står i helsvart på Magnussens kontor med en lydløs pistol rettet mot skallen hans.

Hva faen er det som egentlig skjer? I perioden etter denne avsløringen var det rett og slett umulig å henge med, spesielt når Mary retter våpenet mot Sherlock og fyrer av. Plutselig raser episoden rett inn i Sherlocks beryktede minnepalass, og suste gjennom den ene helsprø settingen etter den andre.

Vi er riktignok godt vant med at denne serien ofte kjører fremover i noen hundre kilometer i timen fortere enn publikum, men dette var ekstremt.  Heldigvis var det ekstremt på den gode måten, for med en tank tålmodighet kommer man som regel frem til slutt.

Joda, noen av forklaringene som etterhvert ble presentert i episoden hviler nok på et par tilfeldigheter for mye, men det var herlig å se hvor mye av galskapen som bygde på ting og karakterhandlinger fra tidligere episoder. Denne sesongen har nok stor rewatch-verdi.

Benedict Cumberbatch as Sherlock Holmes in series three, episode three – His Last Vow.

Magnussen er fortsatt i spill, og Sherlock tror at han løper rundt med en slags avansert Google Glass-aktig innretning foran øynene. Til sin store overraskelse viser det seg å være helt ordinære briller. Sherlocks er i ferd med å bli slått, men det handler ikke om han, men om broren Mycroft og alt han vet.

Mycrofts svakhet er Sherlock, Sherlock svakhet er John, John sin er Mary og Mary sin er fortiden. Bitene settes sammen enkelt og elegant.

Derfor bærer det til Appledore med Mycrofts koffert full av statshemmeligheter. Men Magnussen har en avsløring til: det finnes ikke noe hemmelig hvelv full av informasjon, kun en hjerne som husker alt.

Den eneste måten å stoppe et slikt organ er å gjennombore den med en grovkalibret kule, og Sherlock skyter. Det er selvfølgelig en fullstendig fallitterklæring for mesterdetektiven – han skal vinne med hodet, ikke sverdet – men scenen funker kanskje bedre på papiret enn i episoden.

Jeg skulle så inderlig sett en siste reaksjon fra Magnussen, når han innser at han taper, men enda viktigere: slutten burde lagt mer vekt på at dette er like mye et tap for Sherlock Holmes. I stedet for å fokusere på det moralske nedfallet av handlingen, avslutter episoden med litt kyss-klapp-og-klem, før Moriarty stjeler showet med sin lille tv-opptreden.

Selvsagt kan momentet dukke opp i sesong 4, for disse episodene eksisterer jo ikke i et vakuum. Men derfor er det også vanskelig å gi episoden toppkarakter, til tross for at det helt klart var Sherlock på sitt aller beste: heseblesende  tempo, kokende drama og stort sett ganske smart.

For å ta en kjørt snowboard-metafor:  Det er en ting å ta en 1080, det er noe annet å lande på beina. Vi må nok vente til 2015 om Moriartys potensielle retur og Sherlocks fatale avgjørelse faktisk funker.

Småtterier:

 • Rent matematisk får jo denne sesongen da en totalkarakter på 8.6 av 10 eller 4.3 av 5. Noe småplukk underveis, men jeg er ihvertfall veldig fornøyd med disse tre episodene – eller filmene om du vil. Sherlock blir trolig å finne et eller annet sted på topp 10 når 2014 skal oppsummering.
 • Siden Lars Mikkelsen er bror til den eminente Mads Mikkelsen har jeg en idé til nest Bond-film: Lars som Le Chiffres bror på hevntokt.
 • Mye kule, og helt virkelige, settinger i denne episoden. Magnussens Bond-aktige supervilla Appledore heter egentlig Swinhay House, og de tomme fasadene er Leinster Gardens.
 • The Last Vow var ikke like humortung som forrige ukes bryllup, men hadde det mye moro med kosenavnet Sherl og junkie-protegen.

8 KOMMENTARER

 1. Vi fikk jo aldri finne ut hvordan Sherlock ikke døde. Jeg tror hvertfall ikke på noen av de forklaringene som har kommet.

   • Tror ikke han gjorde det, alt vi ser kan være spilt inn/fikset av andre event Moriarty før han strøk med. Men er ikke lett å si med Mofatt og co.

 2. Men Shezza brukte jo ikke dop, Molly testet han t.o.m.
  Og en ting vi bør merke oss: Moriarty sier i 0203 så vidt jeg husker, eller det er vel Sherlock som sier det om det Moriarty har gjort: «You can’t kill an idea». Og det er jo sånn Magnussen opererer med Appledore som kun er et mind palace og brillene som er helt vanlige. Han vet at så lenge han vet hva hvilke svin folk har på skogen, og så lenge han presser de, eventuelt går ut i pressen med påstander, ødelegger han i grunnen like mye uten faktiske beviser. Og det at Moriarty og Magnussen i grunnen har samme m.o. er noe jeg absolutt mener vi bør merke oss.

 3. Noen som kan fortelle meg hva egentlig Magnussen ville ha?? Hvorfor la han John under et bål? Han dreit jo i datamaskinen Sherlock kom med.

 4. Og hvordan får magnussen noe på alle personer i hele verden? Ble for dumt. Og hvorfor dukket han opp i episode 1 i denne sesongen på slutten der? Var ikke sån at Sherlock og han var fiender da. Sherlock visste ikke om fyren engang så hvordan kan han ha planlagt at de skulle «kjempe» mot hverandre. Var tilfeldig at hun dama som ville ha brevene snudde bilen i siste sek der og kom på Sherlock.

  • Hmm, det er kanskje en litt stor tilfeldighet at Sherlock endte opp med å bli hyret til å ta seg av Magnusson samtidig som Magnusson var ute etter å finne Sherlocks svakhet.

   Ellers, hvordan Magnussen har fått så mye informasjon har med at han eier et stort medieimperium – hvor da tanken er at han har samlet resultatet av alt det journalistiske arbeidet. Sladder, tips, gravejournalistikk osv. Om jeg forstod det riktig 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here