– Nesten så jeg angrer på hele greia

Steffen Stø i Serienytt har satt seg ned med en av serieskaperne

Annonse

Episode 5 var seriens mest dystre og sjokkerende så langt. Vi tok en prat med manusforfatteren om hvorfor de gjorde som de gjorde.

[Artikkelen inneholder spoilere for episode 5 av sesong 1 av Mammon]

Gjermund-Eriksen
Gjermund S. Eriksen

Mannen vi har slått av en prat med er Gjermund S. Eriksen, som sammen med broren Vegard har skapt serien som nå går mot slutten av sesong 1 (med sesong 2 allerede på vei i 2016).

I episode 5 skjedde det noe sjokkerende, Vibekke ble brutalt myrdet og Peter etterlatt som syndebukk. Denne spørsmålsrunden tar hovedsakelig for seg de hendelsene.

 

Vil sesong 2 introdusere en erstatter for Vibeke? Kvinnelig eller mannlig?

Det skal vi, men jeg synes Lena gjør en fantastisk jobb. Nesten så jeg angrer på hele greia. Jeg er jo Jo Nesbø-fan, og måten han lar hovedkarakterene gå igjennom ordentlig personlige tragedier, det liker jeg. Så der angrer jeg egentlig ikke, men hun gjør en fabelaktiv jobb. Vi må ha noen til matche henne, og det blir ikke lett. Vi har en del karer på planen, og det skal være en karakter uten fobi, men som selvsagt har issues. Men det skal jo alle ha. Vi skal ha masse, men erstatteren hennes er skrevet og vi har planen. Vi er også ganske tett på castingen.

 

Så sesong 2 er allerede godt i gang. Når begynner dere å spille inn sesong 2? 

Ja, November [i år] begynner vi.

 

Var det planlagt å skrive ut Vibeke så tidlig i serien?

Ja, tilbake til Jo Nesbø sine bøker. Jeg har utrolig sans for hvordan han klarer å holde hastighet og spenningsnivået oppe, samtidig har en fase hvor man får ut drama og emosjonalitet. Han gjør at man hvem som helst kan dø når som helst er hans regel virker det som. Det har jeg veldig sans for, selv om andre gjør det samme. Det å få dama inn i solnedgangen er ikke eneste veien til å skape lojalitet til en fortelling. Det går også an å unne hovedkarakteren det tomme hullet du har skapt, unne og ønske den karakteren godt. Som er en melankolsk avslutning som vi har prøvd på.

 

Dere gjorde ting litt annerledes fra fleste andre serier med å ikke ha så «store» øyeblikk i de første episodene. Hvorfor gjøre det slik?

Serien ble jo lagd før 22. juli, så vi tenkte at vi skulle ned i mørke hvor det skjer jævlige ting. Så vi tenkte at vi måtte gå ned i det mørket. Så hvis vi hadde putta de sterkeste øyeblikkene fra episode 3 i episode 1 så hadde det føltes veldig lett. Jeg er enig at man burde invitere folk inn i universet, og så gå ned. Det er noe mange thrillere gjør, de har oftest et drap som er makabert veldig tidlig. Folk som kjøper en thriller-bok burde forvente det. På TV skal du samle alle videre, så du skal ta med ikke bare de som leser bøker.

 

Hvorfor valgte dere å drepe av Vibeke framfor Eva?

Fordi Vibeke er den som betyr mest for Peter.

 

Det er for Peters motivasjon?

Ja, størst mulig. Vi har jo lagd en serie rundt en karakter vi i utgangspunktet ikke liker. I 2008 er han en fyr som gjør hva som helst for å få de kuleste sakene. Og han gjør et veldig drøyt valg, ved å angi sin egen bror. Som jeg lurer på om egentlig er riktig, at han skulle gjøre det. Men han gjør det ikke bare fordi det er riktig, fordi jobben hans på en måte er å være en politimann. Når han får bevis på at broren hans har gjort noe galt, skal du da stille et annet krav? Det er det [Peter] ikke kan gjøre, så han gir jo da saken til Mathiesen (Nils Ole Oftebro) for han vet jo heller ikke, hvem vet at jeg vet om broren min, så han kunne da mistet jobben sin og alt. Så vi tenkte at han var en drøy «skylappjournalist», og så blir han en angrende synder og så skal vi bli glad i han i episode 6. Jeg mener at – vi får ikke akkurat kritikk for – men mye snakk om at man er ikke er glad i noen i serien. Og det mener jeg er en series jobb, karakteren skal gå fra et sted til et annet. For vi skal være med på en reise for karakteren, så noen av karakterene er kjølige med vilje. Ta Eva for eksempel, hun er satt opp som en veldig vag kvinne. Kan det være henne, er det noe med henne? Så da har vi lagt en dame som reagerer kjølig på et selvmord. Der kjenner jeg folk som har reagert slik, og nekter å grine når folk ser. Eller vil ikke være offer.  Men vi visste at vi ville skrive ut Vibeke.

 

Siste episode av Mammon sesong 1 sendes mandag 3. februar kl. 21:30

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X