Mammon episode 5 «drapet»

Annonse

Det måtte jo komme. Drapet på en av våre helter. Stakkars Vibeke var den som trakk det korteste strået. Kanskje også Eva.

Episodens største gåte er vel hvorfor Peter fikk leve? Eneste forklaring jeg kommer på er at drapsmenne har skjønt at han er protagonisten i en TV-serie og må få leve til å jakte videre på sannheten. For det ville vel vært smarte å bare blåse hodet av han og arrangere det hele som et selvmord.

Men kanskje vi får svar på det i neste episode. Det er ikke som om vi går tom for spørsmål her vi sitter.

For historiefortellingen fortsetter i maksingeværtempo. Pang. Pang. Pang. Flyplass. Søvn. Data. Hytte. Eksplosjon. Avisredaksjon. Sinna justisminister. Drap. Pang.  Det er ikke lett å holde oversikt. De ender nå uansett opp på en hytte, bygget på samme sted som hytten i videoen brant ned. Med en hemmelig kjeller, tretten stoler og en velbrukt bibel. Ondskapens kjeller, med kinovisning av brennende barn og en gruppe kriminelle fjolls som filmer det hele. “Og derfor filmer vi, så vi husker hva som ikke skal skje igjen.”  forklarer en av de hettekledde. I tillegg til at det gir dramatisk TV også da.

Mammon 6-3
Grillparty på fjellet

Episoden var av det høyst ujevne slaget. Med unntak av underholdende nyhetssending bar starten preg av haltende skuespill og rotete regi, mens siste halvdel ga oss den strake motsetning. Noen av seriens beste scener utspilte seg i det den ene avsløringen etter den andre ble kastet mot oss.

Både Peter og Vibeke fikk noen sterke scener i denne episoden. Peter må takle avsløringen om at broren var del av drapet på guttungen, mens Vibeke innser at hun ikke har vært så paranoid de siste seks årene som hun trodde. Det var vel første gang i serien jeg virkelig begynte å engasjere meg i de to. Typisk nok må en av dem bøte med livet. Peter har sine gode øyeblikk, men reaksjonene han har på dårlige nyheter har vært ganske merkelige så langt – det med broren var et stort steg i riktig retning. Presten Tore, eks-redaktør Mathiesen og Tom Lied er så langt favoritter – men Peter begynner endelig å bli interessant.

Synd det bare er en episode igjen, for den mannen har litt av et helvete å resonnere seg gjennom. Død mor, på kant med faren, monster til bror og en kjæreste myrdet i kaldt blod. Det er vel slike tilfeller man fant opp antidepressiva for, han kan melde seg inn i klubben til Jack Bauer hva angår protagonister som får et helvete avløst av et annet.

Om jeg nå skal rette pekefinger mot hovedmistenkt så må det være finansmannen-jeg-aldri-husker-navnet-på. Han var den siste som så Vibeke i live, i det hun noe dumdristig proklamerte til hele verden at hun var flinkere enn Aftenavisen til å finne spor. Hovedmistenkte presten Tore er ikke lenger like mye i søkelyset. Han har sine demoner, men fikk gjennomgå i dag med å miste jobben – akkurat den prosesen var litt merkelig, men ga skuespiller Terje Strømdahl mye bra å jobbe med.

Mammon 6-2
Hvem er nå dette mon tro?

Evas påkjørsel var også mystisk. Hvordan visste de at hun var på politistasjonen? Og hvorfor arresterte de ikke sjåføren? Hun har nettopp vært inne og sagt sønnen er truet på livet, skulle da tro at Kripos-etterforskeren var litt mistenksom på tilfeldighetene. Frem til denne episoden holdt jeg faktisk Eva som en av hovedmistenkte – om ikke annet for å kunne forklare de litt merkelige reaksjonene på selvmordet, selv om kidnapping av egen sønn ville vært litt vel far-fetched. Hun kan vel effektivt strykes fra listen nå.

Neste episode skal forsøke å nøste opp i de gjenværende trådene. Jeg ble tatt på senga av dødsfallet, som er befriende siden det egentlig er ganske så forutsigbar fortellerkunst. Men man druknes i så mye handling på kort tid at man ikke rekker tenke tanken på å forutsi neste scene.

Jeg er spent, mye står og faller på avsløringene.

 

Ellers

  • Det ser ut som hele justisminister-saken nøstes opp. Historien var tydeligvis et blindspor, dens funksjon mer en kritikk av dagens media. Selv om det er på sin plass (for tabloidene er 50% søppel). Det er litt utgått på dato og blir som i The Newsroom litt for påtatt og regissert.
  • Kritikk av Finans-eliten og foreldrerollen (far-sønn) er to andre tematikker det nå er ganske så klart at denne serien tar høyde på å utforske.
  • Nå var Tom Lied-tiraden på TV artige greier. Det kan jo være han har en eller annen iscenesatt plan rundt hele Aftenavisen-fadesen, et mål om å knuse den. Men det blir kanskje litt vel mye sjakkteori over det.
  • Ingen innpisker, skuffende! Håper på han i siste episode – hvis ikke har man å hente han inn til sesong 2.
  • Dagens sitat: «Han jobber i sportsredaksjonen» som svar på hvordan dette kunne skje.
  • Dagens tryne: Sleipe-Jensen som ikke fikk bli nyhetsredaktør.
  • Hvor fikk Mathiesen det flyet fra? Var det Tom Lied han ringte? Og er det i så fall lurt?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X