Annonse

Enkelte av pressens representanter likte ikke hva de så i Mammon, for de kjente seg ikke igjen. Selvfølgelig er det mye herlig ironi i det hele.

Journalister får erfare det leger, politifolk, advokater og soldater har måtte leve med i flere tiår. Ja, til og med vampyrer og superhelter har gått gjennom dette.

Man kjenner seg seg ikke igjen i det en TV-serie tar for seg deres fagfelt. de gruppene har vel også opplevd at de ikke kjenner seg igjen når journalister tar for seg deres fagfelt. Men det er en annen diskusjon…

Beklager kjære journalister, men det er ikke en dramaseries oppgave å gjengi journalistmiljø på dokumentarnivå. Det er ikke engang nødvendig for at en TV-serie skal være god. Tvert imot.

Politifolk kjente seg sjeldent igjen i NYPD Blue og The Shield – men seriens kvaliteter er upåklagelige. The Wire er gang på gang kåret til tidenes beste TV-serie, men det betyr ikke nødvendigvis at journalistmiljøet som ble beskrevet i sesong 5 var sinnssykt realistisk. Strengt talt strakk den strikken langt med karakteren Scott Tempton.

Annonse
SHIELDS Vic Mackey skapte i sin tid furoe - politifolk kjente seg ikke igjen.
The Shield Vic Mackey skapte i sin tid furoe – politifolk kjente seg ikke igjen.

Så nå har vi et lignende tilfelle av hva The Newsroom opplevde i USA. For  i motsetning til politimenn, advokater, leger og vampyrer – så har journalister et apparat til stede for å nå ut til mange. Flere journalister valgte å angripe serien – ikke på bakgrunn av dialog, regi eller skuespill – men på bakgrunn av at de ikke kjente seg igjen. Det valgte man å bruke spalteplass på. På bekostning av hva?

Under Mammon-sendingen satt journalister og twitret om «dårlig research» og at det stod til stryk – basert på hvordan journalistmiljøet ble fremstilt.

Velkommen til klubben. Resten av samfunnet har opplevd dette for lenge siden, men sykepleiere klarer fortsatt å kose seg med Grey’s Anatomy uten å gå bananas på twitter. Suspension of Disbelief. Nøkkelen til å nyte det meste som går på TV.

I Mammon står ikke kildevern like sterkt og PFU er langt mer effektive – de kan til og med bøtelegge. Resten av verden overlever, det gjør nok dere også. For resten av verden er ikke dumme, de vet å skille mellom fantasi og virkelighet.

Det er helt greit å kritisere Mammon, men en god pekepinn er å ikke være selvsentrert i kritikken. Journalister deler tross alt ut sine fordommer om andre yrker og får betalt for det. Da attpåtil i jakten på «sannheten». Det tar seg bare dårlig ut når kritikken blir vinklet som den gjør.

Slapp av. Dette er fiksjon, ikke virkelighet.

Delta gjerne i diskusjonen om første episode. Les også Tobias sin anmeldelse av serien.

Annonse