Broadchurch er småbykrim av ypperste britiske kvalitet!

En ung lokal gutt er funnet drept og dette påvirker selvsagt lokalsamfunnet sterkt, også de lokale politifolkene anført av Ellie Miller (Olivia Colman) som har en sønn som var bestevenn med drapsofferet. Den nyinnflyttede etterforskningslederen Alec Hardy spilt (David Tennant) er derimot ikke like påvirket av menneskene og følelsene i omgivelsene og dette skaper gnisninger mellom de to hovedetterforskerne i politiet. Når han i tillegg har fått jobben Ellie trodde og håpet var hennes sier det seg selv at dette ikke lover godt for forholdet dem imellom. Når det er sagt er dette aldri noe som overdramatiseres, men heller noe underforstått og av og til også noe som helt pent, enkelt og ærlig uttales mellom dem. Hardy har også nylig hatt ansvaret for en lignende drapssak som ikke ble løst som den skulle og er ivrig på å få løst denne saken, samtidig som dette gjør journalister utenfra interessert og folk skeptiske til om han er den rette for jobben. 

broadchurch_fa

Den første episoden begynner relativt tregt uten at det nødvendigvis  er negativt, men nok heller viktig for fortsettelsen av serien. Sorgen utbroderes og innbyggerne presenteres, med dette lykkes episoden i å gi seeren forståelsen av hvilken tragedie som har rammet lokalsamfunnet. Spesielt for Dannys nærmeste familie. Vi er dermed involvert fra starten. For her får vi virkelig innblikk i hva dette gjør med innbyggernes tillit til hverandre der de fleste blir mistenkt både av politi og av hverandre. Hemmeligheter skal avsløres og paranoiaen vokser. Samtidig blir vi vist et lite samfunns styrke når de støtter hverandre i sorg og motgang.

Som i mange småbydrama, enten det er krim eller ikke, er det mange mørke hemmeligheter som skal avsløres blant innbyggere. Det Broadchurch lykkes med der mange andre feiler er å hele tiden balansere innenfor det som føles realistisk for en liten by/bygd.  I tillegg tar serien seg god tid til å utforske den etterlatte familiens sorg. Den tar seg også relativt god tid til å presentere mange av de andre karakterene.  Flere av dem blir etter hvert mistenkt av politiet, som den lokale presten med hemmelige ærend i nabobyen, sjefen for aviskiosken og leder for en slags sjøspeiderforening (der Danny var med) med suspekt rulleblad, den hissige og hevnsyke kollegaen til Dannys far, den alvorlige hundedamen i campingvognen på stranden, for å nevne noen. Alle får en god presentasjon, spesielt med tanke på sy sesongen kun er på 8 episoder.

Annonse

Vi ser mest til Latimer-familien og etterforskerne Ellie og Alec. Han er alvorlig og hemmelighetsfull og hun er hardtarbeidende og omsorgsfull for sin familie og innbyggerne i byen sin. Dynamikken mellom etterforskerne fungerer veldig godt og er etter hvert ganske underholdende  og gir litt humor til serien med gode dialoger med stadige små stikk til hverandre. De har en gjensidig respekt for den andre men er usikker på om de liker hverandre. Også ekteparet Latimer, som har vært sammen siden tenårene, er gode både hver for seg og sammen og gir oss noen sterke scener.

Filming, musikk, skuespill og vakkert landskap bidrar til å gjøre serien til en svært stemningsfull og sterk opplevelse. En serie som i første episode kunne virke litt treg utvikler seg til å bli både nervepirrende, vittig, mørk og dramatisk med en avslutning jeg sent kommer til å glemme. Det er definitivt et krimdrama, men med noe mer drama og sosialrealisme enn en del annen krim. Broadchurch har en del likhetstrekk til første sesong i en av mine favoritter, danske Forbrytelsen, når det kommer til plot og historiefortelling selv om miljøet er veldig forskjellig (København vs. småby i Sør-England). Det kan også minne meg om god gammel Minette Walters-krim der omstendigheter, miljø og menneskelige relasjoner og tragedier får mye fokus fremfor kun på å løse en krimgåte, og som ofte har handling fra små byer eller områder i England.

Broadchurch var en kjempesuksess da den ble sendt på britiske ITV tidlig i fjor.  Noe som førte til at det er planlagt flere sesonger og at amerikanske FOX har bestemt seg for å lage en amerikansk versjon av serien med tittelen Gracepoint som kommer tidligst i høst.  Flere av serieskaperne er med også på denne versjonen og David Tennant skal spille samme rolle.

Første episode sendes tirsdag 7. januar kl. 22.10 på NRK1.

Abonner
Varsle om
guest
18 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
Vidar Daatland
6 år siden

Utrolig spent på denne her, en av fjorårets mest hypede serier som jeg ikke har fått med meg. Håper den innfrir 🙂

Goweest
Goweest
6 år siden

Veldig bra serie. Og husk og holde ut – første episode er litt traust. Fra episode 2 tar det helt av. Gled deg!

Tine Jacobsen
Tine Jacobsen
6 år siden
Svar  Goweest

Ja, det er jeg enig i. Veldig tradisjonelt i episode 1. Ble så skuffa, men da forstår jeg hvorfor. Har ikke sett resten enda.

Goweest
Goweest
6 år siden

Hold ut Tine! Den tar seg VELDIG opp fra andre episode og utover… Superbra serie!

Vidar Daatland
6 år siden
Svar  Goweest

Var faktisk kjempefornøyd med første episode. Men så er jeg også en sucker for patos, så ikke overraskende….

foca9
foca9
6 år siden

Jeg likte første episode veldig godt! Er nok veldig glad i måten de viste sorgen på, og synes tempoet sånn sett var veldig greit. Liker at det er mer enn bare krim.

Når det gjelder remake, er jeg generelt veldig, veldig skeptisk. Kommer nok ikke til å bry meg med den. Spesielt ikke hvis det ender opp med at David Tennant legger vekk dialekten sin. Uff.

Silje Monsen Solsvik
Silje Monsen Solsvik
6 år siden
Svar  foca9

Jeg liker også godt krim som er mer enn bare å løse en krimgåte som denne. Likte den med en gang, men spenningsnivået tar seg definitivt opp etterhvert. Er som deg skeptisk til remake til tross for David Tennant og Anna Gunn på rollelisten. Kanskje amerikanerne ikke forstår skotsk;-)

foca9
foca9
6 år siden

De lager jo som oftest remakes fordi de har fobi mot undertekster, og hvis det er grunnen, jo Tennant legge om; er det noen de har problemer med å forstå, må det jo være han.

Stephen
6 år siden
Svar  foca9

Det er nok det, og at Broadchurch ikke ble en suksess på BBC America som gjør at Gracepoint er mye mer grunn til at FOX skal lage en amerikansk utgave.

Vidar Daatland
6 år siden

Utrolig spent på denne her, en av fjorårets mest hypede serier som jeg ikke har fått med meg. Håper den innfrir 🙂

Goweest
Goweest
6 år siden

Veldig bra serie. Og husk og holde ut – første episode er litt traust. Fra episode 2 tar det helt av. Gled deg!

Tine Jacobsen
Tine Jacobsen
6 år siden
Svar  Goweest

Ja, det er jeg enig i. Veldig tradisjonelt i episode 1. Ble så skuffa, men da forstår jeg hvorfor. Har ikke sett resten enda.

Goweest
Goweest
6 år siden

Hold ut Tine! Den tar seg VELDIG opp fra andre episode og utover… Superbra serie!

Vidar Daatland
6 år siden
Svar  Goweest

Var faktisk kjempefornøyd med første episode. Men så er jeg også en sucker for patos, så ikke overraskende….

foca9
foca9
6 år siden

Jeg likte første episode veldig godt! Er nok veldig glad i måten de viste sorgen på, og synes tempoet sånn sett var veldig greit. Liker at det er mer enn bare krim.

Når det gjelder remake, er jeg generelt veldig, veldig skeptisk. Kommer nok ikke til å bry meg med den. Spesielt ikke hvis det ender opp med at David Tennant legger vekk dialekten sin. Uff.

Silje Monsen Solsvik
Silje Monsen Solsvik
6 år siden
Svar  foca9

Jeg liker også godt krim som er mer enn bare å løse en krimgåte som denne. Likte den med en gang, men spenningsnivået tar seg definitivt opp etterhvert. Er som deg skeptisk til remake til tross for David Tennant og Anna Gunn på rollelisten. Kanskje amerikanerne ikke forstår skotsk;-)

foca9
foca9
6 år siden

De lager jo som oftest remakes fordi de har fobi mot undertekster, og hvis det er grunnen, jo Tennant legge om; er det noen de har problemer med å forstå, må det jo være han.

Steffen Stø
6 år siden
Svar  foca9

Det er nok det, og at Broadchurch ikke ble en suksess på BBC America som gjør at Gracepoint er mye mer grunn til at FOX skal lage en amerikansk utgave.