Sleepy Hollow – overnaturlig moro!

Annonse

sleepy-hollow-banner1

Hva får du når du mikser en tidsreisende revolusjonssoldat, hodeløse ryttere og hekser i full klæsj med det moderne samfunnet? Svaret er overnaturlig moro!

Fox-serien Sleepy Hollow er løst bygget på karakterer fra Washington Irving sin novelle «The Legend of Sleepy Hollow» fra 1820 og filmen Sleepy Hollow fra 1999 med  Johnny Depp i hovedrollen. I serien møter vi Ichabod Crane (Tom Mison), som denne gangen på mystisk vis våkner opp i nåtidens Sleepy Hollow. Med seg på tidsreisen har han, noe ufrivillig, fått med seg en av de hodeløse rytterne, som umiddelbart begynner å skape panikk og kaos i den lille byen.

Dermed er scenen satt for et sammensurium av overnaturlig fenomener, mytologi, skrekk og mysterier iblandet elementer vi kjenner fra mer tradisjonelle serier. Men ikke la deg skremme av at Sleepy Hollow ved første øyekast kan virke som et virvar av sjangre. Faktisk så er det nettopp dette som gjør den såpass underholdende. For her får du overnaturlige elementer mikset med en klassisk «buddy-cop» situasjon hvor den vanlige etterforskeren blir partner med en eksentrisk karakter. Trikset er rett og slett å ikke overanalysere, legge alle illusjoner om logikk bak seg og nyte reisen. For dette er overraskende moro.

Herlige karakterer, duo med kjemi

Det hele starter når en stakkars Ichabod Crane må kjempe seg ut av jord og gjørme i en skummel hule. Ting blir ikke bedre når det viser seg at han har forflyttet seg mange hundre år frem i tid, og overraskelsene står naturlig nok i kø for vår fortumlede helt.

tom-509
Tom Mison spiller Ichabod Crane

Crane, spilt av Tom Mison, er utvilsomt seriens sterkeste kort og karakteren er herlig «sassy» i mangel av et bedre norsk uttrykk. Vi får et klassisk «fisk på land» scenario når han lar seg forvirre og forskrekke av dagens samfunn, men i stedet for å gjøre et stort nummer ut av dette, så lar de heller forvirringen komme frem i mange små øyeblikk og situasjoner. Ichabod sine tørrvittige kommentarer og observasjoner gjør det svært så fornøyelig.

Tom Mison formidler Crane sin forvirring, sinne og forundring til perfeksjon. Mens de andre karakterene rundt han påpeker hvor gal han høres ut, så er Crane selv veldig klar over hvor usannsynlig historien hans fremstår. Serien og Mison klarer å gi karakteren en verdighet opp i det hele som bidrar sterkt til at konseptet fungerer i all sin absurdhet.

Det neste beste ved Sleepy Hollow er samspillet mellom Crane og politibetjenten Abbie Mills (Nicole Beharie). Hun er i det minste delvis tilbøyelig til å tro på alt det absurde han forteller, og det mye fordi hun har en noe mystisk fortid som selvsagt er direkte linket til alle de skumle tingene som nå tiltrekkes byen. Samspillet dem i mellom er upåklagelig. Det er også gøy at de har valgt en farget kvinne som hovedkarakter. Fargede karakterer er fremdeles sjokkerende underrepresentert i de fleste serier.

Skal man sette fingeren på noe, så er det vel kanskje det at karakterene ikke er mer forskrekket over alle merkelighetene som utspiller seg. Men da har jeg tatt på meg logikk-hatten, og den hører ikke hjemme her. Og jeg er heller ikke helt solgt på bihistorien om Crane sin kone som er fanget i en annen dimensjon og en stor episk kamp mellom gode og onde krefter som han visstnok er en sentral brikke i.

Serien har høyt tempo, en del god action og gode effekter. Den er skapt av Alex Kurtzman og Roberto Ocri som blant annet har Fringe og Star Trek på CVen, så da er det rimelig å tro at det nok ligger en paranormal bakhistorie i bunn som de vil bygge på. Det skal bli spennende å se hvilken vei serien vil ta etter flere episoder. For min største bekymring med Sleepy Hollow er hvordan de skal klare opprettholde dette kaoset de har startet uten at det bikker totalt over. Det verste de kan gjøre er i hvert fall å begynne å ta seg selv for seriøst.

Spenn setebeltene, legg logikken igjen på hylla og la deg underholde!

Sleepy Hollow er fornyet for sesong 2

4 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X