Med Agents of S.H.I.E.L.D. viser ABC at de har en gavepakke til Marvel-fansen, men selv gavepakker har sine svakheter.

Agents of S.H.I.E.L.D. er ikke et bare et typisk superhelt-show med et fokus på folk med fancy superkrefter. Serien handler enda mer om hvordan verden fungerer når superhelter plutselig har blitt avslørt foran verden. Fokuset er på en spesiell S.H.I.E.L.D.-gruppe ledet av Agent Phil Coulson, som på mystisk vis lever etter slaget i New York City i 2012-filmen The Avengers. Gruppas oppgaver er å ta seg av paranormale fenomener og andre hendelser som S.H.I.E.L.D. kommer over.

Første episode er ingen dårlig pilot, men det virker som serien putter altfor mye på skuldrene til karakterene stort sett ingen har kommet for å se eller kan noe om. Episode 2 repeterer noe av problemene, med unntak av en liten morsom sluttscene i ren Marvel-stil.

*Ser du en Marvel-film som kommede Thor: Dark World, sitt alltid igjen til etter rulleteksten er ferdig. Du får som regel en ganske stor referanse eller pekepinn på en kommende film eller filmer fra Marvel. Den nevnte filmen vil nesten utviltsomt ha en oppladning til 2014-filmen Guardians of The Galaxy hvor Parks And Recreation-skuespiller Chris Pratt har hovedrollen.

Joss Whedon-serier bruker ofte tid på å finne seg til rette, og pilotene hans er sjeldent svært gode (med unntak av Firefly). Whedon fikk lov til å leke litt med Buffy, som ikke hadde en spesielt suksessfull førstesesong – verken kvalitets- eller seertall-messig iforhold til hva den endte opp med. Det var først i senere sesonger at den serien ble god tv. Samtidig er ikke Agents of S.H.I.E.L.D., med unntak av pilotepisoden, kontrollert av Whedon selv. Han har nok en slags overvåkende rolle, men mannen er for tiden opptatt med å styre Marvels filmer kreativt, samtidig som han gjør seg klar til The Avengers: Age of Ultron. Agents of S.H.I.E.L.D. blir derimot hovedsakelig ledet av broren Jed og hans kone Maurissa Tancharoen.

Men serien tar seg opp etter de to første episodene og blir noe mer enn The Avengers-spinoff . Serien kan ikke leve utelukkende på referanser til Iron Man, The Avengers og små gjesteroller av karakterene fra filmene. Istedet kommer Agents of S.H.I.E.L.D.  egne karakterer mer til rette, og introduserer sin første ordentlig superskurk som viser at serien har noe å bidra med til det eksisterende Marvel-universet.

Coulson er solid på skjermen, mye takket være Clark Greggs behagelige karisma. Chole Bennet viser morsomme takter som Skye, og er den, utenom Gregg, som passer best til Whedons kjente sarkastiske dialog.  Dette er dialog som kan føles veldig rart fra feil person, som Brett Daltons karakter Grant.  Han fremstår som seriens dårligste figur, mye grunnet uinteressante personlige problemer. Hans forhold til Skye kan fort bli kjedelig, og det virker som at serien også prøver for hardt med å få kjemien mellom Bennet og Dalton til å fungere bedre enn det den gjør.

Jeg skulle gjerne sett at serien heller fokuserte mer på Melinda May (Ming-Na Wen) og Coulson, som vi får se mer rundt i episode 4 der det graves inn i fortiden til Coulson. Det gjenstår å se hva serien får gjort med May, for karakteren er en av seriens bedre. Dette til tross for at hun bokstavelig talt en litt eldre utgave av Black Widow/Natasha Romanoff (spilt av Scarlett Johansson i The Avengers og Iron Man 2).

Annonse

Etter fire episoder er det klart at serien vil fokusere på forholdet til Skye og Ward, Coulson og Skye Det kan hende vi får se mer av Fitz (Iain De Caestecker) og Simmons (Elizabeth Henstridge), men de er foreløpelig bare en «søt» liten avsporing fra de mer sentrale forholdene. Det er ikke bare tonen og dialogen som er lik Whedons tidligere arbeid, men også forholdene som forhåpentligvis får mer kjøtt på beina med en full sesong på 22 episoder, framfor en serie som kunne endt opp med bare 13.

agentsofshield
Teamet i Agents of S.H.I.E.L.D. Foto: ABC/Marvel Studios

Agents of S.H.I.E.L.D. er en serie som bør lære av Fringe. Episode 3 og 4 viser små tegn til nettopp det,  med en blanding av overhengende mytologi og enkeltstående episoder. Serien har forbedret seg med hver episode, og har lagt mye godt grunnarbeid for både karakterene og framtidige historier. Agents of S.H.I.E.L.D. kan leve litt på superhelter og superskurker, men først og fremst må den få de menneskelige sidene av karakterene til å fungere best mulig.

Anmeldelsen er basert på de 4 første episodene av serien. Agents of S.H.I.E.L.D. har premiere mandag 21. oktober kl. 22:00 på Viasat 4. 

AnnonseSe Outlander og The Blacklist først på Viaplay. Klikk her for å se!