En smart mann beskrev Sons of Anarchy som TV-serienes svar på GTA. Hovedpersonen har et hovedmål langt der fremme på horisonten, men for å komme dit må han kjøre rundt omkring, møte en masse obskure figuer og utføre en hel haug av blodige sideoppdrag.

Sammenligningen holder kanskje ikke helt vann – Jax meier tross alt ikke ned uskyldige fotgjengere med sportsbiler –  men serieskaper Kurt Sutter er altfor opptatt av alle avsporingene og alt som skjer på siden av hovedfortellingen.

For i sesong 1 møtte vi en ung mann som var besatt av å fullføre sin døde fars ønske om å gjøre MC-klubben lovlig. Det var den sentrale konflikten. Fem år senere er legaliseringen fortsatt målet, uten at han eller resten av SAMCRO har kommet noe særlig lengre.

Så en følelse av deja vu siger inn når Jax i årets sesong fortsatt snakker om at «han skal flytte klubben i riktig retning». Eller når Tara og Gemma fortsatt hakker med nebbene. Eller Juice spises opp av dårlig samvittighet. Eller at enda en skruppeløs kjeltring gjør alt for å stikke kjepper i motorsykkelhjulene. Eller, eller, eller…

Sonsofanarchys6nerojax
Jax (Charlie Hunnam) og Nero (Jimmy Smits). Foto: FX Networks

Disse to første episodene finner altså ikke opp MC-hjulet på nytt, men nøyer seg med å bytte dekk. I god SoA-stil skjer det masse småting som er festlig og vulgært – som når Tig drukner en pornoprodusent i et badekar fullt av piss – men det er ingenting i sesongåpningen som tyder på at Sutter har så mye mer å presse ut av denne MC-sagaen enn enkeltøyeblikk.

Annonse

Serien har allerede klart å rote bort potensialt til Donald Logues skjeggete eks-marshall Lee Toric, som ser ut til å bli årets store hindring i veien. Alle forhåpninger om at han skulle bli en interessant motstander med en viss moralsk legitimitet dør med en klisjefull heroinavhengighet. Toric er garantert utmanøvrert innen sesongslutt uten særlige konsekvenser for verken Jax, klubben eller serien.

Donald Logue koser seg riktignok i rollen og viser hva SoA er aller best til: å huke inn skuespillere. I år vi får blant annet besøk av Peter Weller (Robocop, Dexter, 24), CCH Pounder (The Shield) og Kim Dickens, og flere dukker sikkert opp. Med Dickens må jo SoA for øvrig være serien med flest pensjonerte Deadwood-skuespillere?

Sonsofanarchys6njaxkimdickens
Colette Jane (Kim DIckens) og Jax (Charlie Hunnam). Foto: FX Networks

Alle er gode tilskudd, og det er egentlig castingen som gjør Sons of Anarchy fortsatt verdt å se. Med gode skuespillere har serien slippet unna med påtatt dybde og merkelige vendinger – som det faktumet at Clay fortsatt lever.

Kanskje er det bare det uoppnåelige nivået Breaking Bad setter for spenningssdrevet drama som ødelegger – for Sons of Anarchy er fortsatt en trivelig serie å kaste bort en liten time på i uka. Det er gode skuespillere, hjernedød action, blod, bikere, sex & gørr og en svulstig musikkmontasje i ny og ne som runder av det hele.

Serien har kanskje ikke levert virkelig stor TV siden sesong 2, men som en pulpy bikeropera er det fortsatt litt bensin igjen i tanken som vi kanskje får se mer av senere i sesongen.

Anmeldelsen er basert på de to første episodene av sesong 6 som har premiere på TV2 Zebra tirsdag 24. august kl. 22:30.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer