Den amerikanske premieren på sesong 5 av den populære Fox-serien Glee er førstkommende torsdag (26. september) og innen den tid kommer jeg med en anmeldelse av sesong 4. Før det har jeg plukket ut noen musikalske innslag fra de tre første sesongene i et forsøk på en oppsummering av disse (for dere som ikke har sett sesongene inneholder kommentarene og videoene enkelte SPOILERE). Det var vanskeligere og mer tidkrevende enn jeg trodde å plukke ut numre som viser flest mulig av karakterene og samtidig oppsummerer en del av handlingen og i tillegg få med flest mulig favoritter.

Jeg har etter hvert fått et noe ambivalent forhold til serien fordi jeg synes den har blitt gradvis dårligere på flere områder, men nettopp de musikalske innslagene gjør at jeg fortsatt ser på meg selv som en Gleek. Til tross for at serien blir svakere er det minst like mange sangfavoritter i sesong 3 som de to foregående. Det er for øvrig ganske tydelig å se hvordan ungdommene går fra å se ganske så vanlige ut til å bli mer «polerte» utover i sesongene som nok er en av effektene av at serien ble mer og mer populær og både presset og økonomien økte for kanalen og serieskaperne. Jeg har hørt flere gjesteskuespillere si at det er få som jobber så mye som skuespillerne på Glee og at det virkelig er et hardkjør. De skal tross alt lære koreografi, spille inn sanger i studio, i tillegg til å lære et manus.

Det har som sagt vært veldig vanskelig å plukke ut bare noen få høydepunkt og noen måtte jeg droppe fordi de ikke var tilgjengelig på Youtube. Noen av de utvalgte er også dessverre av noe dårlig kvalitet. Det kan virke som jeg har tatt med veldig mange, men husk at Glee består av flere hundre musikalske numre. Her kommer et utvalg fra sesong 1 til 3 i kronologisk rekkefølge.

Sesong 1:

1. Det er rett og slett umulig å ikke ta med Journey-låten Don`t stop believing fra pilotepisoden. Det var det første fellesnummeret som fungerte for den nyoppstartede Glee-klubben New Directions og de viste både for oss seere, korleder Will og erkefienden Sue Silvester at koret faktisk hadde noe å komme med.

 

2. Gold Digger– Både Mercedes og Will viser seg frem i denne sangen i ep. 2 Showmance der Will skal vise at han ikke er en vanlig tørrpinne av en lærer.

Annonse

http://www.youtube.com/watch?v=MX9xI24iaf4

3. Somebody To Love – Etter at New Directions har vokst til å inneholde både heiagjengjenter og fotballgutter synes ikke den selvutnevnte stjernen Rachel at Will lar henne skinne i koret og finner ut at hun heller skal ta del i skolens musikal der hun får være stjerne. Etter en stund kommer tilbake i koret etter å a innsett at det er der hun hører hjemme og dette nummeret fremføres for skolen like etter. Ep 5 The Rhodes Not Taken.

4. Lean On Me fra episode 10 Ballad. Koret fremfører sangen for å vise Finn og Quinn at de støtter dem etter at Quinn har avslørt at hun er gravid, blitt kastet ut av heiagjengen og  fått gjennomgå både på skolen og hjemme. Rachel har også innsett at det ikke kan bli henne og Finn (for denne gang i hvert fall) og ønsker å vise at hun ikke skal stikke kjepper i hjulene.

5. Don`t  Rain on my Parade.  New Directions sliter etter at konkurrentene har stjålet numrene deres og Finn nekter å ha noe med Quinn og Puck å gjøre etter at det kommer frem at det er nettopp Puck og ikke Finn som er faren til barnet. Rachel får for første gang virkelig vist hva hun er god for når det gjelder som mest på Glee-klubbens første Sectionals (korkonkurranse). Ep. 13 Sectionals

http://www.youtube.com/watch?v=8xuIDbrZv4g

6. My Life Would Suck Without You – en hyllest til Will fra koret siden han ikke kunne være til stede på Sectionals. Koret fremfører dansetrinn fra tidligere numre i sesongen.  Dette var også siste episode før julepause, episode 13. Sectionals

http://www.youtube.com/watch?v=DZMZYWfNTio

7. I Dreamed a Dream hentet fra ep. 19 Dream On. Rachel har vokst opp med to fedre uten anelse om hvem moren er. Den nyankomne Jesse gir henne en kassett som hun lytter til her og skjønner fort at dette virkelig må være fra moren.

8. New Directions sin tøffeste konkurrent og vinner av de fleste konkurranser de siste årene Vocal Adrenaline opptrer med Bohemian Rhapsody under Regionals idet Quinns baby finner ut at det er på tide å komme til verden. Hovedvokalist Jesse St. James er for øvrig en av mine favoritt gjesteroller fra showet. Ep. 22 Journey to Regionals.

Episode 15 av Sesong 1 er en egen Madonna episode.

Sesong 2:

1. Til tross for at Glee-klubben skal til Nationals i New York er de fortsatt ikke mer populære på skolen og markerer seg i begynnelsen av skoleåret på denne måten med Empire State of Mind i den første episoden kalt Audition.

2. Faren til Kurt har blitt alvorlig syk og Kurt fremfører en fin og til han å være lavmælt versjon av Beatles sin I Want to Hold Your Hand –  Forholdet mellom far og sønn Hummel er et av de viktigste og best fremstilte i serien og Burt Hummel er også en av de absolutt beste gjesterollene serien har hatt. Ep. 3 Grilled Cheesus

3. Teenage Dream med The Warblers: Dette er første gang Kurt og vi møter The Warblers og frontfigur Blaine på Dalton Academy.  Sangen ble en av flere superhit med The Warblers som dermed fikk en del tid på showet. Ikke meg i mot, jeg synes de er både sjarmerende og passe cheesy.  Kurt blir etter hvert selv en del av The Warblers etter å ha sett seg nødt til å skifte skole etter gjentatt og alvorlig mobbing på McKinley. Hentet fra ep. 6 Never Been Kissed.

4. Marry You ep. 8 Furt. Faren til Kurt og moren til Finn skal gifte seg og de to blir dermed stebrødre, et forhold spesielt Finn har slitt litt med å akseptere. Tittelen på episoden spiller på Kurt og Finn. I dette nummeret stiller koret opp for brudeparet under vielsen.

5. Det er mange divanykker i Glee-klubben og flere av jentene synes de kommer for mye i skyggen av Rachel. Her får Santana endelig sjansen til å vise seg frem i konkurranse med Amy Winehouse sin Valerie. Også Mike og Brittany får vist frem sine beste sider, nemlig som dansere. Ep. 9 Special Education

6. Etter en del konflikter mellom fotballaget og Glee-klubben bestemmer Will og treneren seg for å forene dem i et sangnummer i pausen på en fotballkamp. Begge grupper er sterkt i mot det, men alle bortsett fra en er med og det resulterer til slutt i denne fremføringen av Heads Will Roll/Thriller mash-up. Ep. 11 The Sue Sylvester Shuffle

http://www.youtube.com/watch?v=AjXkJvCNekE

7. Loser Like Me ep. 16 Original Song. Før New Directions skal opptre på Regionals bestemmer de seg for å lage egne sanger. Etter mange mislykkede forsøk er det denne de ender opp med, en sang som oppsummerer hvem de er.

8. Kurt og The Warblers fremfører en versjon av Blackbird og nå begynner Blaine å innse at følelsene Kurt har for ham kanskje blir gjengjeldt likevel.

9. Rolling in the Deep fra ep. 20 Prom Queen. Jesse St. James kommer tilbake til McKinley og til tross for hvordan han forlot New Directions og ikke minst Rachel sist gang klarer hun ikke helt å la være å bli sjarmert. Og det akkurat i tide til ballet der drømmeparet Quinn og Finn er gjenforent…

10 New Directions er endelig i New York og der kan alt skje. Finn prøver å vinne Rachel tilbake, Jesse dukker opp med de samme hensikter, Will søker lykken og her får Rachel og Kurt sjansen til å synge For Good fra Wicked på Broadway, riktignok uten publikum. Hentet fra sesongfinalen New York

Sesong to har også en egen Britney Spears-episode i episode 2 og hyller Fleetwood Mac-albumet Rumours i episode 19.

Sesong 3:

1. Etter at Mercedes og Santana har sett seg grundig lei på manglende solonumre i New Directions dukker Rachels mor Shelby opp og starter et nytt kor kalt Trouble Tones. Her fremfører de sitt første nummer Candy Man og Will og New Directions aner uventet hard konkurranse fra egen skole. Ep. 4 Pot O Gold

2. Det oppstår splid mellom de to Glee-klubbene på skolen. Her i en mer vennskapelig form med New Directions bidrag i en mash-up-duell. Lenge leve 80-tallet; I can´t go for that/You make my dreams. Ep. 6 Mash Off. Som man kan se har Blaine fulgt kjærligheten og begynt på McKinley for å være nærmere Kurt, noe som ikke bare er populært hos de mannlige frontsangerne.

http://www.youtube.com/watch?v=X_sDLrMHQaQ

3. Man in the Mirror: Rachel er diskvalifisert etter å ha blitt utvist fra skolen og de fleste jentene har forlatt New Directions til fordel for Trouble Tones. Det er dermed opp til guttene å gjøre jobben i Sectionals og først og fremst Finn og Blaine blir tvunget til å samarbeide for at dette skal bli bra. Også et fint øyeblikk at faren til Mike dukker opp for å se sønnen opptre etter å ha slått hånden av ham for å ikke ha mer akademiske ambisjoner enn å bli danser. Hentet fra p. 8 Hold on to Sixteen.

4. We Are Young – de to Glee-klubbene blir endelig venner igjen og bestemmer seg for å gjenforenes i et kor etter at kun en av dem kan være med til Regionals i ep. 8 Hold on to Sixteen.

http://www.youtube.com/watch?v=9bcYwfsb8rw

5. Smooth Criminal, ep. 11 Michael. Den nye lederen i The Warblers spiller et skittent spill før de skal møtes i Regionals. Santana oppsøker ham for å sette skapet på plass i en musikalsk duell.

6. Cough Syrup. Glee har gjennom sesongene tatt opp mange viktige tema spesielt om ulike former for mobbing. Det er nok også en av grunnene til a serien betyr så mye for mange unge. Her er et eks. på det fra en av seriens beste vokalister Blaine Anderson. Hentet fra ep. 14 On My Way.

7. Shake it Out fra ep. 18 Choke. Fotballagets trener har funnet kjærligheten og giftet seg. Det viser seg dessverre at den nye ektemannen ikke var drømmemannen likevel, men at han faktisk slår henne. Glee-klubben prøver på ulike måter å hjelpe henne, men det er først med denne sangen de når inn.

8. Big Girls Don´t Cry: Rachel er nedbrutt etter å ha dummet seg ut på sitt livs audition og får litt støtte av de vennene som kanskje først og fremst forstår hennes drøm om New York og Broadway. Hentet fra ep. 19 Promasaurus.

http://www.youtube.com/watch?v=9NpLrpLX3gU

9. Av og på-paret Finn og Rachel har ikke bare blitt et par igjen, men de er faktisk forlovet. Når Rachel bestemmer seg for å utsette New York-planene for å være med Finn blir han nødt til å ta affære for at hun skal gjennomføre drømmene sine i en rørende sesongavslutning som bare forsterkes etter at skuespiller Cory Monteith døde tidligere i sommer. Her i Roots Before Branches fra  ep. 22 Goodbye.

http://www.youtube.com/watch?v=wt82w2GHyEI

Sesong 3 har både en egen Michael Jackson-episode i ep. 11 Michael, disco i ep. 16 kalt Saturday Night Glee-ver og Whitney Houston hylles i ep. 17 Dance with Somebody

Del gjerne dine favoritter i kommentarfeltet.