Breaking Bad 5.14 «Ozymandias»

Del nyheten

Etter forrige ukes slutt trodde jeg ikke serien ville kunne toppe det igjen, men det gjorde den så innmarri mye. Ozymandias var en episode som i likhet med forrige episode var fylt av spenning og nesten en kvalmende panikk. I tillegg var det en episode som viste fram Walter White som et monster. Det føles merkelig å tenke over at en av de viktigste dramaseriene de siste 6 årene er på vei mot slutten.

Regissør Rian Johnson åpner episoden med en flott og smart måte å vise oss hvor serien har vært, og hvor serien er på vei. Med et tilbakeblikk til Walt og Jesse`s første runde som «kokker», med en påminnelse på at Walt og Skyler hadde det bra en gang og så fram til tiden framover. Det var en flott måte å vise fram en tid der ting var mindre harmløst og Walt var mer til stede som en familiemann. Måten det avsluttes med å se stedet der de kokte opp metamfetamin for første gang til å bli en slagmark for en av de viktigste hendelsen i livet til både Walter White og Jesse Pinkman var smart og god regi du nesten bare ser på Breaking Bad.

breakingbad_toddjack

På mange måter var det forventet at Hank og Gomez ville dø når de kom i veien for Jack og hans gruppe, det var en måte som gir Hank en ganske så god avslutning, men ikke DEN lykkeligste. Nå har aldri serieskaper Vince Gilligan akkurat hintet til at folk får går bort i solnedgangen, eller får seg en normal tur til Belize når denne dramaserien er slutt for godt. Men måten historien om Hank avsluttes på får også vist fram noe menneskelig i Walt og en siste handling kanskje fra Walt som ikke er bare for hans ego eller egen grådighet.

Likevel blir dette en hendelse som sender Walt over til å bli nesten en helt annen person, da han bruker resten av episoden på å såre de som har brydd seg om han. Han gir også opp Jesse til gruppa til Jack, og han skylder på Jesse for hans rolle i mordet på Hank (vel, det ville ikke vært trygt hvis for Walt hvis han kjeftet på Jack så). Men det største var at dette ble måten å levere det perfekte øyeblikket der Walt endelig fortalte om øyeblikket Jane døde tilbake i sesong 2. Det har vært øyeblikk jeg har trodd Walt endelig ville ha sagt dette siden slutten av sesong 2, men det har aldri skjedd og kanskje til det beste siden her fikk vi en veldig bra måte at Walt endelig fikk sagt det på.

I likhet med Skyler og Marie sin slosskamp for noen episoder siden over Holly var det den samme vonde følelsen jeg fikk av å se Walt og Skyler sloss i stua mens Flynn hoppa i det for å redde hans mor. Bare nå enda større. Men samtidig synes jeg også at situasjonen rundt Jesse ble nedtonet litt, på grunn av alt som skjedde rundt Walt. Jesse er ikke en «rabid dog» ifølge Walt i en tidligere episode denne sesongen, men ved slutten av ukas episode ser vi at Jesse ender opp med å bli lenket fast som en hund og banket opp.

Det var også Jesse som var mitt store spørsmål etter ukas episode, selv om det også trolig har noe å si med Walt. Vi vet at Walt kommer tilbake i fremtiden, og vi vet nå at Jesse har fått lengre levetid på grunn av han må hjelpe Todd med metamfetaminen i å få blåfargen tilbake i produktet. Så spørsmålet blir nok om det er dette og Walt sitt ego som gjør at han kommer tilbake. Eller om det blir for noe annet. Jeg har ikke tro på at Walt skaffer seg en M60 for å redde Jesse (selv om vi alle innerst inne vil se at serien avsluttes med dette, eller dette bilde), det har heller med egoet hans å gjøre.

breakingbad_walt

Ukas episode var oppsummert veldig bitter med en historie så veldig bra vist fram, i likhet med mye av denne sesongen og disse siste episodene som har vært uutholdelig å tenke på, men en glede å se på. Det var en episode som var en stor katalysator for framtiden, som å forvente etter forrige ukes avsluting. Den forandre mye. Hank døde. Marie er blitt enke. Walt. Jr er traumatisiert. Jesse blir en slave for Todd & Co. Den lot også Holly (datteren til Skyler og Walt) komme til fokus, men på en måte som passet så ypperlig. Det ville ikke passet så bra hvorfor Walt ville tatt med et barn på rømmen, det er en ekstra byrde og det ville han nok fort uansett ha innsett.

I told you Skyler, I warned you for a solid year: You cross me, and there will be consequences.” – Walter White

«Ozymandias” var i en episode som ikke skuffet, og som uten tvil er en av de beste episodene vi bil få av Breaking Bad noensinne. Flere mener også den beste, og jeg er heller ikke uenig. Det er mye som kan skje, det er mye som må skje, og alt kan skje i de to siste og neste episodene.

  • Rian Johnson regisserer med ukas episode sin siste, og tredje episode av Breaking Bad. Johnson er mest kjent for å ha regissert filmer som BrickLooper og Brothers Bloom. Alle filmene har det til felles at Joseph Gordon-Levitt enten har en rolle, eller hovedrolle. Johnson regisserte også en episode av Terriers, en av mine absolutt favorittserier gjennom tidene sammen med serier som Deadwood ,Breaking Bad og flere.
  • Johnson postet også flere behind the scenes-bilder av produksjonen av dagens episode som er å finne på hans Twtitter-konto.
  • Neste ukes episode blir regissert og skrevet av Peter Gould som er en av produsentene som har vært med serien lengst. Gould vil også i likhet med sereiskaper Vince Gilligan være med på utviklingen og produksjonen av Saul Goodman-spinoffen av Breaking Bad som går videre til serie.
  • Ukas episode ga nok en seerekord for serien. Med andre ord er det forståelig at AMC går framover med spinoffen slik Breaking Bad har vokst i seertallene, litt takket være det at Netflix promoterte at de hadde alle episodene noen uker i forveien til disse resterende 8 episodene. Som kjent er Netflix veldig interessert i spinoffen rundt Saul de også, så ikke rart at AMC gir grønt lys. For å gjøre en spinoff enda mer økonomisk riktig kan kanskje Netflix spytte inn penger for å få serie esklusivt en periode etter serien er sendt ferdig på tv i likhet med hva AMC og Netflix ble enig i når det kom til sesong 3 av The Killing.
Annonse