«This isn’t Oz».

Tidlig i åpningsepisoden av Orange is the New Black prøver en sosialarbeider å berolige nervøse Piper Chapman. Hennes nye hjem bak lås og slå er egentlig ikke er så ille – i hvert fall hvis man sammenligner med HBO sin voldsorgie av en kultserie.

Og Netflix sin nye egenproduserte dramakomedie føles heller ikke som OZ, heldigvis. Skapt av Weeds-sjef Jenji Kohan, og basert på forfatter Piper Kermans memoarer om året i et kvinnefengsel, tegner Orange nemlig en litt annen historie om hverdagen i buret. Sodomi i dusjen og drapsforsøk med modifiserte tannbørster er ikke akkurat dagligdagse hendelser.

Men det er en hverdag som likevel er ille nok for Chapman, en hvit kvinne fra middelklassen som er litt for godt vant til varme dusjer og ferske Mad Men-episoder på søndager. Nå er det rolige forstadslivet byttet ut med en slags kriminell versjon av high school  – hvor det å si de riktige tingene til de riktige personene avgjør hvilken plass du får i kantina.

Selv om livet til Chapman neppe står på spill er Orange likevel et slags overlevelsesdrama. Serien gjør en god jobb med å vise at det virkelig kjipe med fengsel er de små tingene – fra manglende privatliv til sopp på dusjflisene. Hun sitter kanskje ikke fast i et svart høl for alltid, men i mellomtiden må hun finne en måte å komme seg gjennom de kjipe dagene.

orange is the new black2333

Disse første episodene er mest opptatt av å vise fengselets interne mekanikk og hvor stor outsider blondie faktisk er blant harde vanekriminelle, dophuer og den unntaksvise lesbiske psychoen. Samtidig får vi glimt av jentas mer entrepenørske sider – som når hun mikser en ryggsalve-cocktail av vann, spytt og dvask chili for å komme på kokkens gode side.

Dette er ferdigheter som helt sikkert kommer godt med i hennes jakt på å bli integrert. Spørsmålet er hva Orange gjør når hun faktisk blir det. Serien funker godt i innledningen som en humoristisk  inngang til en småskummel verden verken vi eller Chapman har noe greie på. Når hun omsider lærer seg kodene og vi blir vant til omgivelsene må serien finne en større idé å fenge med. Den virkelige Piper var jo bare innelåst i ett år, og Orange er allerede fornyet for en sesong 2.

Annonse

Kanskje er det potensial i de andre fengselsfuglene, som alá Lost får hver sin episode med tilbakeblikk. Samtidig løper Chapmans klønete ektemann på utsiden og sliter med sine seksuelle utfordringer. Ikke rart de har castet American Pie sin Jason Biggs i rollen.

Figurene er fargerike og godt spilt, men også svært karikerte med store personligheter og tydelige trekk. Som dramakomedier flest har serien en utfordring med at de to sjangerne bedøver hverandre, hvor det blir for mye tøv til at de seriøse øyeblikkene treffer og for seriøs til at man gapskratter i sofaen.

Orange er uten tvil en lettvekter, men også lett å like. Selv om serien neppe i seg selv velter inn mange nye seere til Netflix, har kanalen utvidet katalogen sin med et temmelig fornøyelig innblikk i livet på vann og brød.

Anmeldelsen er basert på de fire første episodene. Sesong 1 av The Orange Is The New Black» kommer på Netflix 11. juli.

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer