Foto: Sundance Channel

Nylig var AMCs søsterkanal Sundance Channel klar med sin første originale serie i form av Rectify. En dramaserie som viser seg å være en av årets beste nye serier så langt med et flott karakterdrama i fokus. 

AMC ga oss serier som Breaking Bad, The Walking Dead og Mad Men. Ut av dette kommer underkanalen Sundance Channel inn som en ny mulig kvalitets-kanal som serverer produksjoner de fleste andre ikke ville ha satset på. For deres første serie Rectify er ingen verst måte å starte på.

Seriens fokuse er på en mann (Aden Young) som plutselig blir dratt tilbake til det vanlige liv etter å ha ventet på å bli henrettet på en dødscelle i flere år. Det er positivt hvordan serien går rett på dette som fokus, noe som er forfriskende.

rectify-sundance-channel-zeigt-47359_big
Amantha (Abigail Spencer) i Rectify. Foto: Sundance Channel

Andre hovedledd i serien involverer hovedpersonen Daniels søster Amantha (Abigail Spencer) som har satt livet sitt litt på vent for å få broren ut av fengsel. Hun er den sterkeste ved siden av Young på serien. Det er bra fokus på hvordan hennes liv også endres. Adelaide Clemens (kjent fra miniserien Parades End) bringer også inn noe ekstra som kan utvikles utover i serien, med en nødvendig varme rundt Daniel i rollen som hans svigerinne Tawney.

Intervju: Abigail Spencer

Ekstra pluss også for gjesteroller av Deadwood-veteranen W. Earl Brown som i ren Into The Wild-stil krysser vei med Daniel. I tillegg til Oscar-nominerte Hal Holbrook som gjør en kort rolle som den tidligere advokaten til Daniel.

Rectify er særdeles saktegående, uten at det er noe negativt ved det. Tempoet passer godt med ideen og fokuset om at Daniel, som på dødscelle levde og planlagte tiden sin på sekunder, nå har all tiden i verden til sin rådighet. Spørsmålet om hvem som egentlig drepte Hannah Dean og hvorfor Daniel tilsto i første omgang legger til spenning, uten å ta for mye i.

Det virkelige artistiske og flotte med serien er at den har et målrettet blikk inn i Daniels psyke, noe som gir et unikt innblikk. Det er på en flott måte forførende. Det er rett og slett et følelsesmessig og engasjerende karakterportrett, som tjener godt på Aden Young i rollen fordi han bidrar til å gjøre serien unik. Både med sin monotone stemme og ansiktsuttrykk som får det på en merkelig måte til å virke veldig ekte.

Annonse

rectifyfamily
Fra venstre Aden Young, Bruce McKinnon og resten av casten fra Rectify. Foto: Sundance Channel

Serien tar heller ikke det kommersielle steg ved å rette fokus på hevn og en manns jakt på de som drepte hans kjæreste. Rectify sin spenning kommer fra byfolket som hater Daniel, fra senatorene som sin politiske karriere ble bygget rundt hans domfellelse, og flere lokale menn som kanskje kan være de som virkelig begikk drapet Daniel ble dømt for. Serien har ikke noe interesse i å være en ordinær thriller, eller ha en drapsgåte som et hovedfokus. Det er en rolig og tankefull serie som virkelig lar oss utforske hodet, sjelen og tankene til en mann som fremheves som en besøkende fra en annen tid, i det han returnerer til sitt gamle liv i det fri.

Sesong 1 avslutter med flere løse tråder, men den forteller også den nødvendige historien for hva serien i sesong 1 prøver på. Med fornyelsen av serien er det også lettere å like hvordan sesong 1 slutter. Sesong 2 vil fortelle historien videre, men det blir mer som en ny bok i en serie enn å hoppe rett over til en ny side som så mange andre serier gjør.

Serieskaper Ray McKinnon, som kanskje er best kjent for sine skuespillerroller på serier som Sons of Anarchy og Deadwood, viser at han fremdeles har noe godt på lager som produsent etter å ha vunnet Oscar for kortfilmen The Accountant. Med seg har han blant annet Breaking Bad-produsenten Mark Johnson som må ha vært sentral i utformingen av Daniel.

Serien vil trolig skremme bort mange seere som er vant med at saker blir fort løst, eller at det pågår mye action. Dette er mer for de som liker Mad Men, eller filmer som Into The Wild er Rectify noe som passer midt i blinken. Det er saktegående og tankefullt, men rett og slett et flott karakterdrama for de som elsker drama. Legg også til et godt soundtrack, og du har en perle av en serie.

Abonner
Varsle om
guest
4 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
Thommesen
Thommesen
7 år siden

Årets nykommer, nesten garantert. Årets serie? Veldig mulig. Fantastisk tv.

HK2010
HK2010
7 år siden

Emmy yil Aden Young, com igjen

Thommesen
Thommesen
7 år siden

Årets nykommer, nesten garantert. Årets serie? Veldig mulig. Fantastisk tv.

HK2010
HK2010
7 år siden

Emmy yil Aden Young, com igjen