Hannibal – En av årets mest spennende serier

Annonse

Med Pushing Daisies, Wonderfalls og Dead Like Me i bakhånd er Bryan Fuller en tv-produsent som tidvis klarer å få til godt skrevet og unike serier. Fuller er en produsent som viser seg å også tenke originalt selv på kjente merkevarer, noe som trengs i en tid hvor gjenskapning av tv-serier og tv-utgaver av filmer er så populært.

Hannibal viser hvordan Fuller & Co kan gjøre noe kjent til noe friskt, bra og særegent. Serien basert på bøkene fra Thomas Harris har veldig mye imot seg, og mange skriker ut at en serie om Hannibal Lecter ikke vil fungere, at Mikkelsen ikke er noen Anthony Hopkins og Hopkins er den eneste Hannibal Lecter. Så har du de andre som også skriker ut at egentlig så er Hannibal Lecter best spilt av Brian Cox, og burde bare være spilt av han.

Hva tv-serien gjør er ikke nødvendigvis så nytt i historien om Dr. Hannibal Lecter, og forholdet til Lecter og Will Graham. Dette er blitt utforsket tidligere på film to ganger. Først i Manhunter med Brian Cox og William Petersen, og i Red Dragon med Anthony Hopkins og Edward Norton. Men etter å ha sett første episode synes jeg ikke serien burde bli sammenlignet, for dette er en god serie som klarer å stå på egne ben.

Hugh Dancy, Mads MikkelsenSerien ser ut til å levere en alternativ historie hvor de to karakterene kunne kjenne til hverandre og omgås for en lengre tid uten at Graham med en gang finner ut hva som skjer. Lecter vil trolig tilbringe en stund som en konsulent for FBI på en troverdig måte, uten at det får Graham og andre FBI-agenter som Jack Crawford (Laurence Fishburne) til å se ut som idioter.

Dette er en subtil utgave av Lecter – et rovdyr i skreddersydde dresser som ikke lar deg vite at du er i fare før det er altfor sent. Også fordi Mikkelsen ikke bruker en falsk amerikansk aksent, og hans naturlige engelske talestemme hjelper dette – Mikkelsen sin rolle er kort og godt slik Hannibal Lecter burde være, og det gjøres på en måte uten at det føles som han hermer etter Hopkins.

Minst like fantastisk er Hugh Dancy som tiltross for seriens tittel har den virkelige hovedrollen. Serien tar ideene til Thomas Harris om Graham og utvider dem virkelig bra. Som Harris er karakteren en profilerer i FBI med evnene til å føle en form for «empati» for alle, som tillater ham å komme i hodet på morderne han og FBI er ute etter. Dette gjør at han plukker opp ting som er avgjørende for å finne morderne. Men ulikt de fleste andre serier er ikke Graham helt vanlig. I likhet med bøkene lar serien oss også fort vite at Will er litt autistisk, og han nevner Aspergers hvor han faller på midten og at han har problemer med menneskelig relasjoner

Ideen om en profilerer som kan komme inn i morderens sinn er kanskje ikke så ekstremt unikt nå, og kanskje på veien eller allerede en klisjé. Men Fullers manus og prestasjonen til Dancy gjør karakteren unik og utformet på en måte som gjør at det ikke fungerer som en kopi av andre karakterer i andre krimfilmer og TV-serier. Blandingen av den uvanlige observasjonsevnen med en betydelig ubehag i mange situasjoner vises bra fram, og gjør karakteren sympatisk.

Laurence Fishburne gjør en god jobb som Jack Crawford, FBI-sjefen til Graham. Karakteren som tidligere ble spilt av Dennis Farina (Manhunter), Scott Glenn (The Silence of the Lambs) og Harvey Keitel (Red Dragon) passer også i tv-serien godt inn. Fuller sin humor spiller inn i scener mellom Jack og Graham uten å ødelegge den seriøse tonen serien har. Ikke nok med det så gjenforener serien Fuller med Wonderfalls-stjerna Caroline Dhavernas som spiller en annen birolle på serien,  Dr. Alana Bloom, en kollega av Will som er basert på Alan Bloom fra filmene og bøkene.

Første episode er regissert av David Slade som utvikler seg å bli en av de beste tv-regissørene om dagen. Slade er på mange måter en fyr kanskje mest kjent for film. Men siden 2011 har Slade regissert en episode av Breaking Bad som var av seriens best regisserte episoder. For ikke å glemme piloten til Awake som leverte uten tvil den beste pilotepisoden i 2012. Sammen med Hannibal har Slade nok engang bevist det at mannen kan regissere dramaserier.

hannibal424224

Det gjøres en meget god jobb med å skape en verden denne serien vil eksistere i og gjør det til å føles tydelig og stemningsfullt. Hannibals første episode er dristig og oppsiktsvekkende slik en seriestart burde være. Den fanger fort blikket og er nøyaktig så skummel som en serie om seriemordere burde være.

Dette er ikke en parodi på et seriemorder-show slik The Following, hvor vi ser hver eneste psykopat eller morder nærmest poppe opp med en ishakke i hver eneste hjørne. Ulikt The Following så er Hannibal en bra serie som lar scener gå i et tempo som gjør det mulig å tilknytte seg karakterene og lar oss få med oss en full samtale uten at noen prøver å bevist å være så meget skumle med hverandre slik som Kevin Bacon og James Purefoy sammen i The Following. Hannibal gir deg en større forståelse for karakterene, som igjen gjør overraskelsene eller de skumle scenene ha mye større inntrykk.

Det er synd at NBC fikk denne serien, og endte opp med å plassere den på samme tidspunktet på kanalens sendeskjema som har ført til kanselleringen av serier som The Firm, Prime Suspect, Do No Harm og Awake de 2 siste årene. Jeg kunne sett at en serie med kvalitet som denne kunne befunnet seg på Netflix, eller andre amerikanske kanaler hvor den ville ha levd et bedre liv. Som Showtime (som en mulig ersatter for Dexter) og FX Networks (som er kjent for sin dose mørke dramaserier). Men uansett hva som skjer etter sesong 1 av Hannibal, så har jeg tro etter intervjuer og detaljer fra hva Fuller har uttalt at serien iløpet av sesong 1 vil fortelle en historie. Det lille plusset med serien i tilfelle en kansellering som sikkert kommer til å skje er at vi vet hvordan det ender.

Derfor har du ingen grunn til å ikke sjekke ut Hannibal om du liker gode mørke dramaserier. Eller serier om seriemordere som er litt mer intelligente enn Criminal Minds og The Following. Bryan Fuller & Co har med Hannibal virkelig tenkt igjennom produksjonen og manuset og gjort et valg av skuespillere som er friskt og bra. Dette er en av serie verdt å sjekke ut for både de som ikke kjenner til Hannibal Lecter, og de som kjenner til han.

Hannibal har premiere i natt 4. april på NBC (forvent at første episode vil bli tilgjengelig på Hulu.com). Her hjemme har serien  premiere på TVNorge torsdag 18. april, klokken 21.30.

6 KOMMENTARER

  1. Det var veldig mørk og skremmende. Det fikk serier som Criminal Minds og The Following til å virke svært falskt, og dette ekte. Graham bryr seg, og det gjør at du bryr deg. Hannibal bryr seg ikke, og det fikk meg til å bry meg enda mer.

  2. Det var veldig mørk og skremmende. Det fikk serier som Criminal Minds og The Following til å virke svært falskt, og dette ekte. Graham bryr seg, og det gjør at du bryr deg. Hannibal bryr seg ikke, og det fikk meg til å bry meg enda mer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

AnnonseDisney-annonse
Annonse
X
X
X