The Americans: 80-tallet + spioner = Hektet

Karakter

The Americans gjør det ikke akkurat enklere å finne tid til alle de gode seriene vi er beriket med.

Det skal tydeligvis ikke være lett å finne tid til å få med seg all kvaliteten som er der ute. En del av meg er faktisk glad for at serier som Breaking Bad og Dexter går mot slutten og Fringe alt er over, slik at jeg kanskje skal finne tid til – vel andre ting enn TV-serier. Det er et helsikens luksusproblem for oss seriegeeks for tiden.

Annonse

Det nye året gjorde det ikke lettere med House of Cards, men den fikk jeg heldigvis unnagjort på en helg. Nå følger FX opp med å gjøre tidsklemmen desto verre med denne herlige spionthrilleren. Den premierte 30. januar i USA til solide seertall og det kan tyde på at kanalen har tilført nok en vinner til sitt seriebibliotek.

Til fengende musikk og et perfekt tempo blir jeg kastet tilbake til 80-tallet, den kalde krigen og livet til ekteparet Jennings. De ser ut til å leve den amerikanske drømmen i en tid hvor skuespiller Ronald Reagan var presidenten som snakket om Sovjetunionen som om det var ondskapens imperium fra Star Wars. For ekteparet Jennings er det bare en faktor som kompliserer tilværelsen: De er KGB-agenter.

Dette fremstår som Alias krydret med den moralske kompleksiteten vi som seer opplevde i The Sopranos. Strengt talt ga denne piloten meg nøyaktig samme følelse som Sopranos i sin tid gjorde, selv om forskjellene også er store. Bytt ut gangsterfamilie med spionfamilie og voilà!

americans

Det hele forsterkes av en særdeles overraskende god og gjennomført prestasjon fra Matthew Rhys som Phillip Jennings. Greit nok, karen gjorde det godt som den homofile broren i Brothers & Sisters, men her ser han ut til å ha blitt servert sin livs rolle. Keri Russel gjør også en solid jobb som hans kone Elizabeth, i tillegg til noen solide biroller. Noah Emmerich stråler i rollen som FBI-agent, hvis eneste minus er de ekstreme tilfeldighetene som gjør at han ender opp som ny nabo til ekteparet rett etter han blir bedt om å bli med i et team som jakter på dem.

FX har i løpet av kort tid blitt min favorittleverandør av gode TV-serier, med Justified, Louie og Sons of Anarchy i spissen. Jeg har så mye tiltro til dem, som her har eks-CIA agent Joe Weisbergog Justifieds sjefsprodusent Graham Yost som produsenter. Det lover godt for fortsettelsen.

Serien har en fin blanding av det seriøse og det litt mer lekende og campy – som gir perfekt underholdning. Jeg aner ikke helt hva dette er, jeg bare vet jeg må se mer. Og med det har første episode gjort jobben sin.

Serien har imponert flere kritikere, så jeg er ikke alene her tydeligvis (vår egen Steffen har også sagt seg fornøyd, det kommer nok et førsteinntrykk fra den kanten også). Tror denne er et temmelig sikkert kort å investere tiden i.

Hva med deg? Klar for 80-tallet og litt spionmoro?

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom

The Americans gjør det ikke akkurat enklere å finne tid til alle de gode seriene vi er beriket med. Det skal tydeligvis ikke være lett å finne tid til å få med seg all kvaliteten som er der ute. En del av meg er faktisk...The Americans: 80-tallet + spioner = Hektet