Annonse

Med Revenge har vi endelige fått en såpeserie etter god gammel oppskrift tilbake på tv-skjermen!

RevengeABC_2

Såpeserie. Tankene går raskt til 80-tallets glade dager hvor serier som Falcon Crest, Dallas, Dynastiet og Knots Landing regjerte på tv-skjermen og “alle” var oppdatert på siste utvikling i livet til de rike og glamorøse. Siden midten av 90-tallet da serier som Beverly Hills 90210 og Melrose Place tok slutt, så har andelen såpeserier blitt forsvinnende liten og det har liksom festet seg noe litt negativt over sjangeren.

Og helt ærlig – jeg må innrømme at jeg ikke har følt et stort savn. Men da Revenge hadde premiere i fjor høst, så ble det tidlig klart for meg at jeg hadde et tomrom i serie-rekken som jeg ikke en gang var klar over. Og Revenge sesong 1 fylte dette tomrommet på en utmerket måte.

Ensemble-drama med mange karakterer er ofte vanskelig å oppsummere på en konsis måte, men Revenge har et ganske enkelt plott i sin kjerne:

Annonse

Amanda Clark (Emily VanCamp, Everwood, Brothers and Sisters) opplevde at faren David (James Tupper) ble drept i fengsel etter at han ble beskylt og dømt for å være involvert i et terroristangrep han ikke hadde noe med. Besatt av hevn, bruker Amanda den falske identiteten Emily Thorne til å etablere seg i The Hamptons, hvor hun gjør sitt ytterste for å ruinere livene til familien Grayson som er ansvarlige for farens skjebne.

Med teknologisk hjelp fra software-milliardæren Nolan Ross (Gabriel Mann), gjør Emily sitt beste for å innynde seg i alle aspekter av Grayson-familien. Hun finner ut om og utnytter utroskap og hemmeligheter Victoria og ektemannen Conrad (Henry Czemy) har ovenfor hverandre og starter et forhold til sønnen, Daniel. Hennes følelser for bareieren og barndomsvennen Jack Porter (Nick Wechsler) og hunden hans (som var hennes hund da hun var liten) bidrar til å kompliserer planene. I tillegg har vi et kobbel av bikarakterer hvis roller jeg velger å holde hemmelig for lesere som ikke har sett sesong 1.

Revenge-cast_cropped

Da jeg skrev mitt førsteinntrykk etter å ha sett seriens tre første episoder så var episodeoppbygningen en av elementene jeg stilte spørsmålstegn ved. Sesongen starter som en kvasi-prosessuell serie hvor Emily i hver episode går inn for å ta hevn over mindre bidragsyter som så ble krysset av på et bilde. Denne oppbygningen stjal mye fokus fra hovedkarakterne og føltes tidsvis litt fordummende når vi fikk en steg for steg rekonstruksjon av alle de smarte og slu trekkene Emily begikk for å oppnå resultatet. Nå er Revenge ikke akkurat Ocean’s Eleven, så dette føltes overflødig og unødvendig.

Heldigvis endrer Revenge på formatet litt ut i sesongen og hovedkarakterene og Emilys hevnplaner mot Grayson-familien får etterlengtet fokus. Dette gir karakterene mer dybde, og spesielt Emily VanCamp, som jeg innledningsvis syntes ble for flat og kald, blomstrer opp som slu og manipulerende hevnerske. Hun er søt som sukker et øyeblikk, kald og manipulerende i det neste. Få eller ingen kan varte opp med like drepende blikk som henne.

Revenge-Madeleine-Stowe_Emily-VanCamp
Victoria (Madeleine Stowe) og Emily (Emily VanCamp) er blant de mest spennende kvinnelige antagonistene på tv for tiden

For i Revenge så er det jentene som stjeler showet. Og den største scenestjeleren av alle er Madeleine Stowe som Victoria Grayson. Hun er selve definisjonen på iskald kynisme, og ingen kan levere en replikk på en mer nedlatende og bitchy måte. Det er bare å bøye seg i støvet. Hun ble for øvrig også belønnet med en Golden Globe-nomiasjon i 2012 for rolletolkningen.

Forfriskende er det også å se det jeg mener er en av de sterkeste kvinne-mot-kvinne antagonistene jeg har sett i en tv-serie på mange år. Og dette til tross for at det er lite åpenbar og aktiv fiendskap mellom Victoria og Emily. Begge spiller spill for galleriet, og det handler om å sette den andre på plass, uansett om hun forstår hvem som står bak eller ikke. Her er det mye herlig bitchiness mellom linjene for å si det slik – en iskald katt og mus lek.

Revenge har alle ingrediensene man forventer av en såpeserie: ufattelig rikdom, luksuriøse hjem, overdådige selskaper, fantastiske kjoler, utroskap, mord, intriger, hemmeligheter, skjulte identiteter, skumle hensikter og vakre, vakre mennesker.  Men selv om alle såpeelementene er på plass, og serien følger en god og velprøvd såpe-oppskrift, så kunne Revenge for meg gjerne vært enda mer “over the top” slik vi husker fra eksempelvis Dynastiet i sine glansdager. (Var det noen som sa catfight?)

Og all glamouren til tross, så er Revenge faktisk en ganske mørk serie. Her blir liv og renomméer ødelagt, og siden vi bare får se Clark-familien sin side gjennom flashbacks, så tvinges vi som seere til å ta utgangspunkt i Emily sin versjon for å avgjøre hvor vår sympati ligger. Victoria spilte utvilsomt en stor rolle i ødeleggelsen av Emily sitt liv, men hva som ligger bak Victorias avgjørelse vet vi fremdeles lite om. Og er det riktig at hele familien hennes skal lide for hennes valg?

Revenge leverer i første sesong nok av tvister og vendinger, glamorøse fester, mord, svik og hemmeligheter til å gjøre det til en høyst severdig opplevelse. Helheten trekkes noe ned av den litt vaklende starten og en knippe karakterer og bihistorier som føles mer eller mindre meningsløse. Spesielt svak er den yngre generasjonen. Karakterene Declan Porter (Connor Poalo, Gossip Girl) og Charlotte Grayson (Christa B. Allen) svever store deler av sesongen i sin egen sfære av tenåringsangst og “forbudt” kjærlighet, og gav undertegnede trang til å trykke på forward-knappen hver gang de åpenbarte seg på skjermen.

Det produksjonsmessige er stort sett bra. Unntaket er enkelte utendørsscener hvor det er pinlig åpenbart at det er filmet i studio og CGIen ikke akkurat er den beste.

 

Konklusjon

Revenge sesong 1 er et maraton av tvister og hevngjerrige planer herlig pakket inn i all den luksus og glamour du forventer å finne blant fiffen i The Hamptons. Serien revolusjonerer ikke sjangeren på noen måte, men sterke prestasjoner fra de to hoved-bitchene og et stort sett velskrevet manus gjør dette til et friskt pust i en serie-hverdag nesten støvsugd for kvalitetssåper.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer