Homeland – sesong 2

Annonse

Showtime fortsetter å levere noe ulikt det meste annet med sin andre sesong av Homeland, men sliter med å holde tempoet og kvaliteten gjennom en hel sesong

homeland s2 4

I årets sesong er mystikk og karakterfokus erstattet med en mer tradisjonell jakt på terrorister. Vi så dette alt i slutten av sesong 1, hvor serien skiftet fokus. Fra å handle om vanskelighetene en hjemvendt soldat har med å tilpasse seg, samt mysteriet rundt hans lojalitet, til å bli en litt mer avansert utgave av 24 med fokus på «USA under angrep». Kampen mot terror lever i beste velgående i underholdningsbransjen.

Hvor langt er Brody villig til å gå? Hvor ligger hans lojalitet etter alle årene i fangenskap?

Etter første sesong var jeg skeptisk til at de satset på en sesong 2, da Showtime med en sesong hadde en gylden anledning til å gi servere en vidunderlig miniserie. Etter sesongens første episoder ble jeg litt mer beroliget – for dette var en thrilleropplevelse på sitt ypperste.

For sesong 2 starter forrykende. Det er herlig hvordan handlingen skyter fart. Andre serier ville fort dratt det som her skjer i løpet av to episoder og melket det i en hel sesong. De 3-4 første episodene av sesongen er noe av det mest ypperlige jeg har sett på TV. En episode som inneholder en avhørsscene er neglebitende intens, mens sekvensene som finner sted i utlandet er imponerende gjennomført.

Dessverre holdt ikke sesongen kvaliteten løpet ut.

Etter hvert utvikler det hele seg til et kappløp av usannsynligheter, med logiske brister og karakterer som foretar uforståelige valg. Spesielt Carrie må være den smarteste dumme agenten på planeten, i det hun er analytisk genial det ene øyeblikket – for å bli en fnisete fjortiss det andre. Selv skuespillet begynner tidvis å skorte.

Jada, jeg vet Lewis og Danes for tiden blant flere er ansett som å ha de beste prestasjonene på TV. Men helt ærlig – og med fare for å få fanboys på nakken – denne sesongen går de for langt. Jeg er helt enig i at de gjorde en forrykende jobb i første sesong, og de følger opp med minst like godt håndverk i starten av sesong 2. Men midtveis blir det for mye, spesielt Lewis har en noe uheldig episode hvor han forsøker litt for mye å vise en mann på randen av sammenbrudd. Det blir så anstrengt. Ro ned litt mann, for jeg blir helt stresset av det. Såpeklisseriet mot slutten kan heller ikke sies å være deres beste arbeid, men de merket kanskje selv at manuset skortet såpass mye på det tidspunktet at det kanskje gjorde jobben litt for tøff. homeland sesong 2

Jeg er glad Mandy Patinkin er der, for hans ro og helt særegne tilnærming fremhever han som seriens virkelige gigant på skuespillerfronten. Morena Baccarin fortjener også skryt, hun våger å investere seg helt og holdent i det rollen krever – selv om hun må kle av seg foran kamera (noe Lewis og Danes vel å merke ser ut til å nekte i scener hvor det ville vært naturlig, som gjør at regien må bli mer kreativ – som igjen går ut over seriens indre logikk og visuelle stil). Jeg syntes det er rett og rimelig at de to får mer anerkjennelse.

Så velger jeg heller å hoppe over en lengre tirade over Morgan Saylors prestasjon som Dana Brody. Stakkars jente fikk en av de verste rollene å jobbe med i år, som er synd siden karakteren hennes var blant de bedre i 2011. homeland baccarin

Så var det de beryktede plott-hullene som diskuteres til døde på sosiale medier. Jeg er ikke på død og liv imot serier som tar seg store friheter i det narrative, men i Homelands tilfelle er jeg ingen tilhenger av spenning på bekostning av et solid plott. Dette er seriens største akilleshæl denne sesongen. Det virker som om serien lider av prestasjonspress, som leder til den ene dustete og usannsynlige vendingen etter det andre i jakten på en scene som er ment til å gi økt puls. Det fungerer dårlig i en serie som dette.

For en av seriens største styrker er all usikkerheten. Det er en serie som skal skinne minst like mye mellom episodene. Diskusjon rundt hvem som er muldvarpene, hva karakterene kommer til å gjøre, hvordan situasjoner bør løses og de politiske undertonene. Det er meningen vi skal analysere dette, diskutere det i lunsjpausen eller på sosiale medier. Dette er ikke en serie hvor man er ment å «slå av hjernen».

Da fungerer det dårlig med så åpenbare plott-hull, for da blir det fort tema. Serier som lever av spekulasjon må holde et stramt grep rundt det narrative, jeg har strengt talt ikke lyst til å kaste bort lunsjen på å diskutere hacking av pacemakere, tidenes mest usannsynlige hit-and-run eller fravær av sikkerhetsrutiner hos CIA. Her gjorde de en langt bedre jobb forrige sesong.

Dette skjedde også i Homeland-sjefen Gordons forrige serie 24 hvor det var en stadig utfordring for manusskribentene. Gordon var den gang ute og unnskyldte det med tidspress og vanskeligheten med å fylle 24 timer. Men der var det 24 episoder, Homeland har kun halvparten av dette og er ikke like bundet som en serie hvor alt skal skje i sanntid. Da blir unnskyldningene desto tynnere. Spesielt siden plottet som helhet denne sesongen knapt er på nivå med en middelmådig 24-sesong. Jeg trøster meg med at 24 var en mester i å gjøre comebacksesonger, dens 5. sesong er eksempelvis en av de mest minneverdige innen actionsjangeren. Jeg håper vi vil se lignende fra Homeland fremover.

Heldigvis slutter sesongen med det som er mye av seriens kjerne. Spørsmålet om lojalitet og undring om vi som seer ble lurt av det vi ble vist. Usikkerheten, hvor vi er overlatt til å spekulere og lete etter spor i det vi ble servert. Jeg gleder meg til sesong 3.

 

Konklusjon

Jeg må nok bare belage meg på at Homeland vil ha en mer ujevn ferd i sitt videre liv, spesielt siden det ser ut som det blir en rekke nye sesonger av serien. Sesong 2 var en berg og dalbane med stort spenn mellom sitt beste og verste. Det ble for mye diskusjon rundt sesongens svakheter til at den ble en like positiv opplevelse som første sesong. Jeg er spent på hvilke vendinger de tar og om de kommer opp med noe nytt fremover, eller om dette fortsetter som en mer moderne 24.

Jakten på terrorister er jeg litt lei og kjenner jeg Howard Gordon rett vil mye av den kritikken som kom i år bli brukt til å gi oss noe nytt og spennende i fremtiden. Jeg håper i hvert fall, forhåpentligvis har ikke denne serien sett sine beste dager helt enda.

4 KOMMENTARER

 1. God anmeldelse – Homeland har brilliante øyeblikk og episoder, men faller litt sammen som en helhet.

  De aller fleste problemene i år stammer nok fra at forfatterne i løpet av sesong 1 ble altfor, altfor glade i Damien Lewis – og derfor holdt den delen av fortellingen kunstig i live når den burde forsvunnet i et hav av ild og røyk for litt over ett år siden.

  Jeg er derimot ikke enig i at Danes og Lewis mister grepet. De holder stand i det manuset serverer dem vrient materiale. Hvilken episode tenker du på i forhold til Lewis?

  Men ja – mer kjærlighet til bestefar Patinkin. Slike lavmælte roller får aldri oppmerksomheten de fortjener.

  • Jeg tenker spesielt på hele «på-randen-av-sammenbrudd» sekvensen i dobbeltagentrollen, hvor det hele ble gjort litt vel for ekstremt. Kombinert med hysteriske innfall fra Carrie så ble det for voldsomt midtveis i sesongen. 🙂

 2. God anmeldelse – Homeland har brilliante øyeblikk og episoder, men faller litt sammen som en helhet.

  De aller fleste problemene i år stammer nok fra at forfatterne i løpet av sesong 1 ble altfor, altfor glade i Damien Lewis – og derfor holdt den delen av fortellingen kunstig i live når den burde forsvunnet i et hav av ild og røyk for litt over ett år siden.

  Jeg er derimot ikke enig i at Danes og Lewis mister grepet. De holder stand i det manuset serverer dem vrient materiale. Hvilken episode tenker du på i forhold til Lewis?

  Men ja – mer kjærlighet til bestefar Patinkin. Slike lavmælte roller får aldri oppmerksomheten de fortjener.

  • Jeg tenker spesielt på hele «på-randen-av-sammenbrudd» sekvensen i dobbeltagentrollen, hvor det hele ble gjort litt vel for ekstremt. Kombinert med hysteriske innfall fra Carrie så ble det for voldsomt midtveis i sesongen. 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

AnnonseDisney-annonse
Annonse
X
X
X