Dette er en litt annerledes serie. På flere måter. Serien er nett-eksklusiv, episodene er svært korte, selveste Bryan Singer (X-men, Usual Suspects) produserer, serien distribueres av Warner Brothers Digital for youtube og alt innhold (frem til nå) er tigjengelig for gratis streaming. I tillegg er dette en sci-fi serie med et konsept så høyt at man har vanskelig for å finne et motstykke selv på kabel-tv.

 

[youtube width=»640″ height=»360″]http://www.youtube.com/watch?v=Xch8EROGRM0&feature=relmfu

Det første man merker seg med H+ er den dystopiske settingen. Samfunnet er ute av balanse og den nye teknologien har skapt sosial og politisk splid. H+ som opprinnelig ble utviklet som et medisinsk selvdiagnostiseringverktøy, får raskt kommersielle bruksområder. Implantatet som kobler hjernen til internett og dermed skaper et enormt nettverk av mennesker, har også flere umoralske implikasjoner. Hvis mennesker er datamaskiner så kan de også hackes, og gir de som sitter med makten et enormt overvåkningsapparat. H+ nano, som implantatet heter, settes i et kritisk lys fra første stund og skaper en mørk understrøm som snor seg gjennom de første få episodene.

Annonse

Dystopi er vanskelige å få til siden man gjerne vil vise omfanget av den globale påvirkningen, men samtidig balansere det med gode relaterbare karakterer og samfunnskritikk. Både spennvidden og det kritiske synet på teknologi er godt håndtert, og skaper en verden som fremstår dynamisk og virkelighetsnær.

Samtidig er de bemerkelsesverdig gode effektene med på å underbygge denne realismen. Produksjonsverdiene er faktisk så gode at man lurer på hvor mye penger som har blitt lagt ned i dette prosjektet. Det er derimot tydelig at man bruker effekter og steder sparsommelig for å holde utgiftene nede. Istedenfor å fokusere på hvilken innvirkning teknologien har på samfunnet generelt og mennesker spesifikt. Dette er absolutt en av seriens sterkeste sider.

Handlingen hopper flere år bakover i tid hvor vi får vite litt om de som vil bli rammet av katastrofen og litt om hvordan teknologien påvirket dem. Blant annet får vi møte en indisk surrogatmor som får operert inn H+ for at hun skal kunne holde barnets fremtidige foreldre oppdatert. Det er deilig å se en serie som fokuserer på hva slik teknologi vil kunne utrette, både av postiv og negativ karakter. Samtidig prøver ikke serien å være hypermoderne, men skaper heller en verden som minner mer om en alternativ virkelighet, fri for fremtidsbiler og snåle duppedingser.

Anslaget som legges i de første 2 minuttene av episode 1, samt de falske reklamevideoene om H+ som du finner på youtube, skaper en relasjon til universet få andre serier klarer å oppnå. Den virale virkeligheten som skapes ved å gjøre serien netteksklusiv er med på å løfte opplevelsen enormt og kan minne om et slags interaktivt puslespill. Foruten alle episodene, har man både muligheten til å se «reklamefilmer» som den som ligger øverst i denne artikkelen, samt besøke nettsteder slik som denne. Publikum er mer i kontroll over hvordan han eller hun vil tilegne seg serien, og justerer selv sitt eget engasjement. Det er ikke for alle og for de som er vant med et klassisk serieformat vil dette være en omstillingsprossess.

Men selv om formatet er nytt og spennende, i alle fall for en serie med litt penger i ryggen slik som denne, og det finnes mye positivt her å ta tak i er det fortsatt ikke en perfekt serie. Det er en fare for at man går i den samme fella som i lignende serier, som Survivors, The Walking Dead og Jericho. For å gi seerne et ankerpunkt følger man som regel mannen i gata. Dermed får vi sjeldent et blikk bak kulissene, spørsmålene blir flere og svarene færre, og universet blir meget avgrenset. I løpet av kort tid vil hovedfokuset bli intriger, romantikk, splid og overlevelse, og serien vil være kliss lik alle andre serier. Men siden de 6 episodene jeg så kun utgjorde 33 minutter spilletid, er det fortsatt for tidlig å si om dette er tilfelle eller ikke.

Dette bringer meg til et annet problem. Nemlig mangel på god flyt. Siden episodene er så korte som 4 til 8 minutter, blir man ofte revet ut av handlingen når man må bytte youtube-video. Dette skaper også en følelse av rastløshet i historien, siden man bytter mellom de ulike fortellingene i et sinnsykt tempo for å få stappet så mye eksponering inn i hver episode som mulig. Dermed blir det nesten umulig å engasjere seg i karakterene og hva som skjer med dem. Dette er synd siden man legger opp til at dette er limet som holder serien sammen.

Det serien derimot får til, på bekostning av karakterene, er en følelse av et fenomen som spenner seg rundt hele verden. Man hopper fra kontinent til kontinent, 2 år frem og 7 år tilbake, mellom et rikt og differensiert persongalleri på en måte som gir en følelse av dette er en global hendelse med mange ringvirkninger. Dette er noe som få dystopiske og postapokalyptiske filmer og serier får til, men som H+ tar på kornet. Dette gir serien den nødvendige tyngden den trenger og man blir raskt oppslukt av den ekstreme bredden i universet.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here