– Is this the real life, is this just fantasy?

Det er litt rart å anmelde Awake. For dette er ingen koselig Å-Herregud-jeg-gleder-meg-til-sesong-to anmeldelse, men heller en sørgmodig nekrolog over en serie som aldri vil få muligheten til å utvikle seg til å bli noe virkelig minneverdig.

Awake har blitt kansellert. En serie med stort potensiale, spennende tvister og selveste Lucius Malfoy som den tyngede helten, har blitt forvist til skyggenes dal, TV-land sin egen 27-club, hvor gode serier, forut for sin tid, lever evig ved hjelp av jungeltrommer og kultstatus.

«Tenk hvor bra den Jason Isaac-serien var!» vil noen kanskje si om 10 år. Ja, tenk på det du.

Annonse

Vi introduseres for kriminaletterforsker Michael Britten, som etter å ha mistet sin kone etter en voldelig bilulykke blir henvist til en kvinnelig psykolog som hjelper ham å bearbeide den grufulle hendelsen. Vi blir også introdusert for kriminaletterforsker Michael Britten som etter en voldelig bilulykke, som kostet hans sønn livet, blir henvist til en mannlig psykolog som hjelper ham å bearbeide den grufulle hendelsen. Britten lever nemlig to liv, og når han legger seg våkner han i en alternativ verden hvor enten hans sønn eller kone er i live.

Hva som er fantasi og virkelighet forblir uklart, også om det faktisk er en objektiv virkelighet i det hele tatt. For å holde disse verdenene adskilt går Britten med et armbånd for hvert univers, et grønt og et rødt, «green world» og «red world». Disse parallelle verdenene er nokså like, men skiller seg i noen viktige aspekter. En uoverstemmelse i «red world» kan peke mot en hendelse eller en ledetråd i «green world», som både hjelper Britten med å løse saker, men også med å komme nærmere sin kone og sin sønn.

Utifra denne beskrivelsen er det lett og avskrive Awake som enda en gimmikkserie, en ny spinn på en altfor sliten sjanger. «Hei, la oss gi politibetjenten en superkraft, eller en siamesisk tvilling, eller en katt så kanskje man ikke merker hvor dørgende kjedelig dette er!». Dette er derimot ikke tilfellet, og man blir fort klar over at serieskaper Kyle Killen har en dypere motivasjon enn å bare lage lettbeint tv-underholdning.

For det første er de psykologiske og filosofiske sidene av historien svært fremtredende, og det er mye her å reflektere over. Hva er fantasi og hva er virkelighet? Kan eventuelt to verdener eksistere side om side? Eller har alle sin egen subjektive virkelighet? Det er når Awake stiller slike spørsmål at serien virkelig skinner. Når Britten tvinges til å reflektere over måten han oppfatter virkeligheten på, må vi som publikum stadig gjøre opp vår egen menig. Serien kommer ikke med noen enkle svar, men gir seeren mulighet til å tenke for seg selv.

De scenene hvor dette fungerer best utspiller seg som regel når Britten er i terapi. Det interessante er at selv om de to verdenene er nokså like, har han endt opp med to psykologer. Og selv om begge deler den samme oppfatningen om at Britten lider av vrangforestillinger, har de ulike teorier på hva dette skyldes og hva den smarteste løsningen på problemet er. Begge serverer derimot logiske og edruelige forklaringer på det ser som en vrangforestilling, som ofte fører til at man må konfrontere muligheten for at Britten kan ha mistet bakkekontakten.

Likefullt er vi som publikum som oftest på hans side. Gjennom historien og fortellertekninkken opplever vi universet slik han gjør det, men samtidig er alt såpass vagt og upålitelig at man kan tolke det meste slik man selv vil. Dette har ført til at internett er full av teorier av typen: 1. Han er i koma. 2. Kona og sønnen eksiterer ikke og har aldri eksistert. 3. Han er død og i limbo. Eller min favoritt 4. ALIENS!!!

Terapitimene tar kun opp en begrenset del av spilletiden, og mye av serien blir brukt på Brittens familie, og på de sakene han må etterforske. Dramabiten fungerer bra, og er både engasjerende og rørende uten å bli for sentimentalt. Fokuset ligger nemlig på den ødelagte familiedynamikken og hvordan rollene til de etterlatte forandres når et familiemedlem forsvinner.

Dermed unngår serien å bli for klissete og klisjefylt samtidig som det gis en mulig forklaring på hvorfor Britten kan ha skapt seg en fantasiverden i utgangspunktet, for å holde i live noe av denne dynamikken og å skape en bro mellom seg selv og det familiemedlemmet som fortsatt er i live (selv om serien hinter til at begge de to verdenene kan eksitere side om side). Dette blir gjort tydelig ved at Britten lærer seg å forholde seg til sin sønn gjennom å snakke med, og ofte gjennom sin kone, og vice versa.

Denne biten av serien er veldig effektfull og svært engasjerende, og er minst like viktige for kvaliteten til serien som de filofiske og psykologiske aspektene.

Etterforskningsbitene i serien fungerer desverre ikke like godt. Dette kan skyldes at selv med en frisk vri så føles den klassiske politiserien ut som en utdatert og sliten sjanger. Man klarer likevel å redde noe av spenningen ved å innføre noen konspirasjoner halvveis ut i sesongen, og samtidig snekre sammen noen over-gjennomsnittet-bra enkeltsaker som utnytter konseptet til det fulle.

Et godt eksempel på dette er når en av hovedpersonene blir kidnappet og gjerningsmannen senere dør i en skuddveksling. Offeret blir holdt til fange på et ukjent sted, uten tilgang til mat og vann, og det er kun et spørsmål om tid før vedkommende dør av mangel på næring. Britten må dermed krysse over til den andre virkeligheten hvor gjerningsmannen fortsatt lever, men hvor han ikke har kidnappet noen. Dermed må Britten forhøre ham om en forbrytelse han ikke har begått, og samtidig komme seg tilbake til det andre universet før det er for sent. Slike saker er desverre få og spredd tynt, og det meste fra denne biten av serien har man sett før.

Heldigis er resten av serien såpass godt skrevet at man sjeldent legger merke til disse problemene. Serien flyter ekstremt godt til tross for fokuset på enkeltsaker, og et godt øye for detaljer og dialog driver historien fremover samt holdet på interessen fra episode til episode. For de som er bekymret for at den stadige hoppingen mellom to virkeligheter kan bli vanskelig å holde styr på kan jeg forsikre dere om at dette aldri blir et problem siden begge virkelighetene har hver sin farge som både hjelper til med å holde ting adskilt og skaper en parallell til Brittens bruk av armbånd.

Foruten dette og et par andre krumspring i løpet av de 4/5 siste episodene, så er Awake ikke en spesielt flashy serie. Her bruker man mer tid på dialog enn på action, og fokuset på innhold over form gir skaperne av serien muligheten til å fokusere på de gode ideene og den sympatiske helten. Dermed blir man som seer veldig raskt investert i historien og karakteren, som er hva som skaper den virkelige spenningen i serien. Selv om dette i stor grad skyldes et solid manus, så hviler en stor del av ansvaret på skuldrene til en likandes protagonist. Heldigvis er Jason Isaac en ekstremt allsidig og talentfull skuespiller som klarer å skape en troverdig karakter som fungerer som ankeret i en serie som tidvis kan bli ganske merkelig, spesielt når Britten begynner å se ting ingen andre kan se.

Konklusjon

Awake har som nevnt blitt kansellert, noe som i og for seg er forståelig. Serien hadde en spennende historie men en noe intetsigende form som kan ha gjort den vanskelig å markedsføre. De som forventet seg en standard politiserie med en annerledes tvist kan ha blitt fremmedgjort av den neddempede tonen i serien, mens mange av de som faktisk  ville likt de interessante ideene og det engasjerende familiedramaet droppet sannsynligvis serien helt og holdent fordi den øyensynelig var en klisjefylt og tåpelig politiserie. Dermed gikk det som det gikk, og serien ble avsluttet etter 13 episoder.

Serien har enda ikke blitt vist på TV her i Norge, men skulle den mot formodning dukke opp på en kanal nær deg, så gi den en sjanse. Den siste episoden gir en form for avslutning på serien så ikke vær redd for å fordype deg i serien. Men som med så mye annet i Awake er også slutten åpen for tolkning. Uten å røpe noe kan jeg si at den siste scenen enten gir en verdig avslutning på historien om Michael Britten eller hinter om en virkelig interessant tvist i sesong 2. Eller ALIENS!!!

http://www.youtube.com/watch?v=Uk06mR-yt9w

Foto: NBC/Universal

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here