Det mye snakk om “piloter” som er bestilt og castingen til disse. Men hva er egentlig en pilot? En vanlig misforståelse er å tro at prosjekter plukket opp til pilot automatisk vil dukke opp på tv-skjermen. Men en pilot er bare et steg på veien frem til en ny tv-serie.

I et forsøk på å gjøre denne prosessen litt mer forståelig, så gir vi deg her en guide til pilotprosessen. Denne prosessen gjelder i hovedsak for nettverkskanalene ABC, CBS, FOX, NBC og The CW. Kabelkanalene har ikke en like rigid prosess.

 

PILOT

Første steg på veien i pilotprosessen er at manusforfattere og produsenter leverer sine forslag til nye serier til de ulike kanalene. Det leveres inn et stort antall forslag, og ledelsen sorterer ut et utvalg som de vurderer å ha mest potensial.

Neste skritt er å plukke opp piloter. Når en kanal bestiller (eller “plukker opp”) en pilot så ber de i praksis manusforfattere/produsenter/studio om å finne de skuespillere de mener passer rollene og deretter produsere et forslag til hvordan første episode vil se ut. De får vanligvis kun et begrenset budsjett til rådighet for utviklingen av pilotepisoden.

Hver pilot blir så sett og evaluert av ledelsen i kanalene, og det er også vanlig at de blir testet på publikum før de tar en avgjørelse på om serien blir plukket opp eller ikke. Langt fra alle piloter blir plukket opp til serie – bare ca en tredjedel av alle piloter finner veien frem til tv-skjermen. Det er i andre ord minst over 100 piloter som aldri ender opp som serie.

 

PLANTED SPIN-OFF

Dette kalles også “bakdørs-pilot”. Det er når en episode av en allerede eksisterende serie setter opp en mulig “avlegger” til ny serie. I fjor introduserte man i Bones en tidligere venn av Booth som ble til spinn-off serien The Finder.

Annonse

 

PUT PILOT COMMINTMENT

Dette er en pilot som nettverkskanalen allerede har forpliktet seg til å sende. Hvis de ombestemmer seg og ikke sender den, så må de betale store bøter til produksjonsstudioet. I de fleste tilfeller så garanterer dette at piloten blir plukket opp til serie, men unntak finnes selvsagt.

 

DRAMA/KOMEDIE PRESENTASJON

En gang i blant, som regel på grunn av tidspress eller budsjettproblemer, så kan man bestille en “presentasjon” i stedet for en full pilot. Man legger da frem en smakebit på hva serien kan se ut som, i stedet for en full episode. The CW-serien Hellcats fra i fjor (nå kansellert) er et nylig eksempel som gikk til serie etter å ha levert en presentasjon.

 

CAST-CONTINGENT/CAST CONTINGENCY

Noen ganger så kan en kanal plukke opp en pilot til serie med krav om at innspilling ikke kan starte før den/de riktige skuespillerne er funnet. Som regel ønsker de da å knytte til seg en kjent og populær skuespiller til prosjektet. En vanlig tolkning av dette er at kanalen vurderer serieideen som svak, men at en stor stjerne kan klare å “løfte den”.

 

SECOND POSITION

Dette er antagelig de to ordene som gjør at fans av serier som er i faresonene for kansellering (såkalte “bobleserier”) ofte blir svært nervøse på denne tiden av året. Stjerner fra serier som ikke går så bra, vil ofte booke piloter (under forutsetning at dette er greit for deres nåværende sjefer). Second Position betyr bokstavlig talt at pilotrollen er andre prioritet. Dersom deres nåværende serie skulle bli fornyet, så er de pliktet til å fortsette i den.

Et eksempel på dette er Damon Wayans Jr som spiller i ABC-serien Happy Endings. Før de visste om denne ville bli fornyet eller ikke, så booket han en av hovedrollene i Fox-serien New Girl. Da Happy Endings ble fornyet, så måtte hans karakter i New Girl castes på ny.

Denne våren så har flere skuespillere i blant annet Cougar Town booket roller i pilotprosjekter. Alle disse er i “second position” og skulle Cougar Town bli fornyet, så fortsetter de der. Skulle Cougar Town ikke få tillitt en sesong til, så må Dan Byrd og Josh Hopkins vente til mai for å finne ut om pilotprosjektene deres blir plukket opp til serie eller ikke.

Skulle derimot varianten “ A safe second” bli brukt, så betyr det at pilotens sjefer på en diskret måte har blitt lovet at skuespilleren vil være ledig fra vedkommendes nåværende sjefer.

 

UPFRONTS

Dette er uken midt i mai hvor alle nettverkskanalene i tur og orden offentliggjør deres sendeplaner for kommende sesong. Her presenteres både nyheter om hvilke eksisterende serier som blir fornyet og hvilke av pilotprosjektene som bestilles opp til serie.

Hvis serien din ikke nevnes her, så er det stor sannsynlighet for at den har fått dødsdommen. I farten kan jeg bare komme på Fox-serien Breaking In som har omgått denne skjebnen og dermed antagelig kan ses på som unntaket som bekrefter regelen.

 

 

Abonner
Varsle om
guest
2 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
Steffen Linus Jensen Stø

Dette kan være lærerikt for blant annet Filmweb og Filmpolitiets journalister som tror at en pilot betyr automatisk serie. Spesielt dette med hvordan begge har piloten Powers på FX som en tv-serie som faktisk kommer i 2012. Dette før den har fått grønt lys til serie (noe den trolig aldri vil få slik det ligger an nå), og ble sagt av kanalen at den ikke kom i 2012. http://p3.no/filmpolitiet/2012/01/nye-serier-2012/ Powers ser nå aldri ut til å komme som serie. Det er et håp, men flere skuespillere som Alona Tal, Titus Welliver og hovedrolleinnehaveren Lucy Punch har alle forlatt prosjektet. Samtidig… Les mer »

Steffen Stø
8 år siden

Dette kan være lærerikt for blant annet Filmweb og Filmpolitiets journalister som tror at en pilot betyr automatisk serie. Spesielt dette med hvordan begge har piloten Powers på FX som en tv-serie som faktisk kommer i 2012. Dette før den har fått grønt lys til serie (noe den trolig aldri vil få slik det ligger an nå), og ble sagt av kanalen at den ikke kom i 2012. http://p3.no/filmpolitiet/2012/01/nye-serier-2012/ Powers ser nå aldri ut til å komme som serie. Det er et håp, men flere skuespillere som Alona Tal, Titus Welliver og hovedrolleinnehaveren Lucy Punch har alle forlatt prosjektet. Samtidig… Les mer »