Hurtige hester og gamle tobente helter kan fort bli en heldig kombinasjon for HBO.

Vi skal til California og galoppridningens verden. Et hektisk univers befolket av trenere, ryttere, agenter og gamblere som alle ånder og lever for sporten sin. I god HBO-ånd er det ikke et lykkeland med ponnier og gulrøtter vi introduseres for, men et usminket drama hvor sportens mørkere avkroker utforskes. Der det finnes vinnere, finnes også tapere og alt det der.

En som er klar for å vinne igjen er den kriminelle Chester «Ace» Bernstein. Etter tre år på brød og vann skal han feire friheten ved å gjøre en større investering i den lokale løpsbanen. I Dustin Hofmann skikkelse er «Ace» i sirkusets sentrum, men må i de første episodene finne seg i å dele like mye skjermtid med resten av karakterene. Og dette er en gjeng det kan være litt vrient å få helt taket på.

I et forsøk på å skildre livet så autentisk som mulig har Milch skrevet med en penn dyppet i seigt heste- og gamblingsspråk. Man føler virkelig at man står i stallen med de drevne gutta, men deltar litt for sjeldent i samtalen.

Annonse

For å nok en gang referere til den gode HBO-ånden er ikke dette nødvendigvis en permanent distanse; flere av kanalens aller beste produksjoner var ingen umiddelbare forelskelser. Men Luck gjør seg enda mer utilgjengelig, og det er flere scener hvor det faktisk er vanskelig å forstå hva som foregår.

Forhåpentligvis klarer serien å løfte intrigene fra stallen og ut til publikum. Med Ace som en slags hovedperson får dramaet en smak av den litt mer allsidige gangstersjangeren, og det er mye potensiale i hvilke konsekvenser hans manøvre får for hele universet. Dustin Hoffman ser dessuten ut til å kose seg i en uvant rolle på feil side av loven.

«Luck» er en serie som frister først og fremst i kraft av navnene på rulleteksten. Skepsisen for sportslige aktiviteter som involverer firbente skapninger forsvinner fort i møtet med ringrever som Dennis Farina, Michael Gambon og Nick Nolte. Den samme auraen av pondus og rutine finner man også bak kameraet, hvor mesterregissør Michael Mann og TV-ringreven David Milch står ved de kreative spakene. Serien er i gamle, men gode hender.

Nevnte Milch nådde sitt foreløpelige høydepunkt med den herlig uforskammede og uglamorøse westernserien «Deadwood». Til tross for like store mengder støv og hestemøkk er «Luck» en langt mer behagelig serie å hvile øynene på.

Den ærverdige løpsbanen Santa Anita gir serien en usedvanlig vakker ramme, og får Bjerke Travpark til å se ut som en gjørmete rundkjøring. Allerede i piloten leverer Luck intense racescener av cinematisk kvalitet, og det å se 7 ganger 450 kilo galoppere oppover oppløssiden er virkelig en opplevelse som får blodet til å bruse.

 

Konklusjon

Selv om Luck neppe blir en ny, umiddelbar seerhit har HBO trolig ikke satset på feil hest. Dramaet vil strammes i det innsatsen uungåelig øker utover sesongen, og produksjonen er knallproff i alle ledd. Er vi heldige kan Luck fort vise seg å bli en av årets beste serier.

Anmeldelsen er basert på de tre første episodene. Premiere på Canal+ 6 mars.

http://www.youtube.com/watch?v=lBzzFt5apMY

3 KOMMENTARER

  1. Denne serien er et gigantisk monster – i positiv forstand. Så mye som skjer subtilt, de herlige mellommenneskelige forholdene og den helt sinnssyke visuelle fremtoningen som får pulsen til å gå i maks.

    Har aldri brydd meg om hverken hester, veddeløp eller gambling. Tidvis skjønner jeg ingenting, slik det bør være når man overværer et ukjent miljø. Ingenting dummes særlig ned. Her er jeg helt solgt. Hoffman er konge og Luck er kongerriket.

    • Kjenner meg igjen i absolutt ALT her. Luck er rett slett bare vakkert og se, jeg kjenner at jeg sliter med å puste ordentlig når hesteløpene pågår, og Hoffman + Milch = match made in heaven!

      Noen som har fått sett på AWAKE? Etter min mening er den helt på toppen av nykommerne iår. Gleder meg til forsettelsen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here