Etter suksessen med Modern Family, fortsetter ABC med familiesentrerte komedier. Heldigvis skiller Suburgatory seg ut fra de vi tidligere har sett.

Som produsent på Hung og Parks & Recreation har serieskaper Emily Kapnek god erfaring. Nå er det hennes tur med en egen serie, den Mean Girls-aktige Suburgatory gir oss et satirisk syn på forstaden i USA. Her er plastikk det store og rosa er mer vanlig enn grått.

Vi følger Tessa (Jane Levy) og hennes far George (Jeremy Sisto). Tessa er en ordentlig byjente, forlatt av moren overlatt til å vokse opp med faren på Manhattan. En dag får faren panikk etter å ha funnet en pakke kondomer på rommet til datteren (selv om det viser seg å tilhøre en annen). Det ender med at de to flytter til forstaden utenfor New York, noe som gir en mindre gledelig reaksjon for Tessa. Samtidig må hun nå må finne seg til rette på et nytt sted.

Jeremy Sisto, Jane Levy og Alan Tyduk i ‘Suburgatory’

Premisset fungerer

Emily Kapnek pakker serien i første episode inn i en morsom og grunnleggende utredning på 21 minutter. Den følelsen man får av så mange andre komiserier som presser inn altfor mye detaljer inn i første episode er fraværende. Vi blir introdusert til en rekke bra biroller og enkle detaljer i en elegant retning. Så enkelt og greit at det fester deg til serien under de første 10 minuttene. Utover seriens første episoder får vi også noen små detaljer som også blir brukt på en grei måte. For eksempel seriens utgave av KKK (som ikke er den typen KKK du tror), en gjeng blonde dramastudenter med navnene Kaitlyn, Kenzie, og Kimantha.

Kommentatorstemmen fra hovedpersonen Tessa blir skrevet bra, og den føles heller ikke så tilslørt av overdreven vekt på småting og ytre formaliteter, slik ande komedier har for uvane å gjøre. Det virkelige mirakelet med serien er hvordan Kapnek klarer å lage en framførelse som er både satirisk og følelsesmessig engasjerende – to varianter av komedie fungerer ikke alltid godt sammen.

Annonse

Satiren i serien får vi spesielt fra blant annet av Barbie-jenta Dalia Royce (Carly Chaikin) og Mr. Wolf (Rex Lee), rådgiveren på skolen til Tessa. Hvordan de misliker og ser på personer som ikke kommer fra forstaden er morsomt, men satiren blir bare et pent ytre. For hjertet i serien er båndet mellom far og datter.

Seriens virkelige utfordringen er å holde forstaden som et mål for satiren, fordi dette skiller serien ut fra mengden. Samtidig må serien ha nok dimensjon til ikke ende som en klisjé. Her klarer den seg bra alt fra første episode og har en god sjanse til å opprettholde denne komiske balansen i fremtidige episoder, noe jeg liker godt. Med et godt manus og kreativ mot, kan ting bli gjort på en måte slik at serien bygger på sine egne fordeler, selv om det grunnleggende konseptet ikke er noe nytt.

Ja, vi har kanskje sett karakterer som hovedjenta Tessa før, eksempelvis i filmer som Mean Girls og Juno, men litt av poenget er at dette beviser at du ikke trenger å lage et nytt konsept for å lage en bra serie.

 

Et herlig karaktergalleri

Hovedrolleinnehaveren Jane Levy spiller Tessa, hun er et godt valg. Hun er et ganske ubeskrevet blad, best kjent for en mindre rolle i Shamless (US). Hun tilfører serien en hel del friskhet, samtidig passer hun å spille en litt sarkastisk og negativ karakter, med forståelig perspektiv på forstaden. Hun kan til tider minne om en yngre Emma Stone, både i form av rollen og utseende, med en snev av Kirsten Bell fra Veronica Mars.

Jeremy Sisto passer til den andre hovedrollen på serien, George, faren til Tessa som har et blygt og forvirrende syn på forstaden som sin datter også. Sisto er mest kjent for Lov & Orden og Six Feet Under og kan dramarollen godt fra tidligere. I en morro-rolle slik som dette fungerer han bedre enn hva man skulle tro. Det er også bra at karakteren hans ikke behøver å være med datteren Tessa for å gode scener. Noe takket være interaksjon med andre gode biroller. Spesielt i en scene hvor George protester mot en gjeng husmødrene under et foreldremøte og ender opp samtidig med å gi de et kompliment.

Tyduk – som er kanskje mest kjent fra roller på serier som Firefly, V og Dollhouse – er en skuespiller som har utmerket seg innenfor komedie den siste tiden, gjennom filmer som Tucker & Dale Vs. Evil. Hans karakter benyttes lite, men det er såpass bra at jeg håper han får mer tid fremover, slik at karakteren kan forbedres ytterligere.

Seriens sterkeste birolle er Cheryl Hines som Dallas Royce. Dallas er morsom og har en myk og følsom side som sniker seg ut. Ihvertfall når hun ikke prøver å være en gal, plast-og-rosa-besatt husmor desperat etter å få tak i enhver kjekk mann som beveger seg rundt henne. Av den grunn er jeg villige til å overse hennes merkelige aksent.

Ellers finner vi også Shay-familien som bor rett over gata fra George og Tessa. Lisa Shay er den mest prominente karakteren der, og en fast birolle på serien. Lisa er en nervøs venn av Tessa som spilles av Allie Grant fra Weeds. Hennes foreldre spilles av Ana Gasteyer (Saturday Night Live) og Chris Parnell (30 Rock/Archer), de er gode å ha. De er som det foreldreparet du har over gata som du ikke ønsker å like, men blir nærmest tvunget til å like.

Glad er jeg og for at en opptreden i første episode av Maestro Harrell var mer enn den utga seg for. Det var han som spilte den unge Randy Wagstaff på The Wire. Rollen hans på Suburgatory utvides i episode 3 og er enda et bra tillegg, jeg håper han fortsetter å være en del av det voksende ensemblet serien har. Og som er en av seriens sterkeste sider.

Jane Levy som Tessa, og Maestro Harrell som Randy i ‘Suburgatory’

Konklusjon

Med å plassere serien mellom The Middle og Modern Family på sendeskjemaet sitt, har ABC gjort et klokt valg. Alle seriene handler om familier, men med ulik innfallsvinkel.

Fokus på forholdet mellom en alenefar og datter er sjeldent , de tilfellene det har vært har jeg ikke likt siden Veronica Mars. Så langt innfrir Suburgatory og vi får og håpe at serien med tiden også vil bruke birollene bedre. Med talenter som Alan Tyduk, Chris Parnell og de andre er muligheten absolutt til stede.

Serien er kanskje ikke noe latterbombe, men generelt så er serien svært god, med få elementer som trekker ned.

Førsteinntrykket er basert på seriens 4 første episoder. 

http://www.youtube.com/watch?v=Cq34rzkLH8c

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer