Hvordan stjeler man et liv?

Dette er problemstililingen Wayne Malloy stilles overfor etter at han blir forvist fra alt han kjenner til og ved et uhell er med på å forårsake en bilulykke, en ulykke som viser seg å være både en velsignelse og en forbannelse.

Blodfeide og avtalte ekteskap

Familien Malloy er en del av et reisende folk som holder til i det moderne USA. Noen ville kalt dem sigøynere, men de virker ikke selv til å identifisere seg slik. De reiser landet rundt i campingbiler og tjener til livets opphold ved å svindle og stjele fra mannen i gata. Vi møter dem idet de gatecrasher en skolegjenforening for å skaffe noen raske penger før de reiser til et fengsel for å møte Dahlia Malloy (moren, flott portrettert av Minnie Driver) som slippes ut fra fengsel. Eddie Izzard spiller familiens overhode, Wayne, som har tatt hånd om de tre barna i den dysfunksjonelle lille gruppen mens Dahlia har vært i soning. Yngstemann er Sam, spilt av Aidan Mitchell. Sam er en liten gutt som er veldig glad i kjoler (ikke en referanse til Izzards tidligere brukte stand-up-persona som transvestitt, ideen om Sams klesvaner kom før Izzard ble inkludert i produksjonen). Han er uhorvelig smart og har evne til å forfalske det meste. Deretter har vi datteren Di Di, spilt av den enormt pene Shannon Woodward, en ganske normal tenåringsjente, situasjonen tatt i betraktning. Eldst er Cael, spilt av Noel Fisher, som kan bryte seg inn i det meste, inkludert teknologiske nyvinninger.

Etter å ha plukket opp Dahlia reiser de til noe som ser ut som en sentral leir hvor denne gruppen mennesker holder til. Vi får ikke presentert nøyaktig hvordan den sosiale dynamikken fungerer hos dem, men det blir fort åpenbart for oss at familien Malloy er del av en slags adel eller lederfamilie i gruppen. Vi blir her introdusert for et maktspill som er et underliggende drivstoff for de større konfliktene i serien. For en seer med holdninger og moral fra et typisk vesteuropeisk samfunn vil gruppens dynamikk virke primitiv, nesten barbarisk. Blodfeider om ære og bånd mellom de forskjellige familiene knyttet gjennom avtalte ekteskap virker grunnleggende for maktsammensetningen. Mens Dahlia (som er helt og holdent en del av gruppen blodsmessig) får en varm velkomst, er det ikke like greit for Wayne, som er «half breed». Konflikter oppstår som gjør at Wayne ser seg tvunget til å stjele pengene som er samlet opp av familieoverhodet og rømme fra livsførselen.

Who buys a house on the Internett?

Alt går dessverre ikke som planlagt, og etter en tilfeldig konfrontasjon med noen andre fra «klanen» på en bensinstasjon, prøver familien Malloy å komme seg unna. Man kan si én ting sikkert, når to campingbiler kjører full pinne på en smal motorvei, kan det gå galt, og det gjør det. En bil i motgående kjøreretning kjører ut og kræsjer, noe som gjør at familien som jaktet på dem stikker av. Ekteparet i bilen som kjørte utenfor overlever ikke ulykken, men med seg har de en konvolutt med skjøtet og nøkler til et nytt hus i Edenfalls, et lukket boligsamfunn for rike. Huset har de kjøpt på nettet, og ingen i nabolaget har noen gang møtt dem. Familien Malloy søker tilflukt i det nye huset, og finner etter hvert ut at dette kan være starten på et nytt liv. Ting går naturligvis ikke alltid som planlagt, og utover sesongen ser vi at fortiden aldri vil gi helt slipp på dem.

Så var det dom forfatterne da…

Sammendraget over er kun for pilotepisoden, som sier litt om kompleksiteten og hvor mye som faktisk foregår i denne serien. The Riches er skapt av Dmitry Lipkin (står også bak HBO-serien Hung, som vi kan anbefale) og ble sendt på FX i 2007-2008. Det var få komplikasjoner rundt skapelsen av serien, den fikk jevnt over god mottakelse av publikum (piloten hadde omtrent 3,8 millioner seere). Første sesong fikk 13 episoder og serien ble bekreftet fornyet for en sesong til av FX etter at de gjennomsnittlig hadde 5,9 millioner seere per uke. Problemet oppsto i 2008, skjebneåret for mange serier. WGA-streiken i 2008 kortsluttet seriens fortsettelse, og serien ble avsluttet etter bare syv episoder.

Når ulykken først er ute, er det lite som kan redde en serie. Jeg begynte å følge med på The Riches da den gikk i USA i 2007, og forelsket meg umiddelbart i premisset og handlingen i serien. Nå skal det nevnes at jeg er en enorm fan av Eddie Izzard og hans både stand-up- og skuespillerrelaterte arbeid, men her skal også resten av skuespillerbesetningen ha sin del av æren for å skape en troverdig historie og familie. Serien har fått kritikk for å være uoriginal, noe den kanskje er på det mest grunnleggende i hva serien handler om (å skape noe nytt, tilgivelse etc). Innpakningen er imidlertidig allefall en form jeg ikke har observert før, og i dette tilfellet fungerer det utrolig godt. Du holdes hele tiden på vakt etter hva som skjer, og en ny overraskelse som truer familiens trygghet og liv lusker alltid rundt hjørnet. Karaktergalleriet er bredt og spenstig, med både arketyper og personligheter så frustrerende at du mistenker at de kun kan eksistere i en forfatters hjerne.

Annonse

Et godt eksempel på en spennende, god dramaserie som ikke levde lenge nok til å få fullført historien. Eddie Izzard sa i et intervju at han jobber med en film for å få avsluttet historien og nøstet opp i de løse trådene, men til dags dato er det dessverre intet nytt vedrørende dette. Til tross for frustrasjonen i å aldri få vite hva som skjer, anbefaler jeg serien på det varmeste, særlig til fans av Eddie Izzard, da vi sjeldent får se han i noe så radikalt annerledes enn det vi er vant til.

Eksterne lenker
The Riches @ IMDB
The Riches @ Wikipedia
Promo på YouTube

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer