Freaks and Geeks

Del nyheten

Sukk, å du herlige ungdomstid! For min del begynner det å bli noen år siden, men perioden står likevel sterkt frem i hukommelsen. En periode med mye drama, angst, usikkerhet, søken etter tilhørighet, popularitet og den «store kjærligheten».

Tenårene er antagelig den delen av livet hvor det er lettest å bli satt i bås og vanskeligst å komme ut av den igjen. Uansett om vi befinner oss i 2011, på 90-tallet, eller i 1980, som serien Freaks and Geeks (fra 1999) tar utgangspunkt i, så er mange av opplevelsene og utfordringene de samme, selv om moten, musikken og referansene forandres.

En high school-serie som skiller seg ut i mengden.

Nå skal jeg ikke skryte på meg å ha sett alle high school-serier som er laget, men en god del har jeg pløyet meg gjennom. Gjengs for de fleste serier som utspiller seg med high school som hovedarena, er at det tar utgangspunkt i vakre og populære mennesker, gjerne relativt velstående og som har en egen evne til å oppleve usannsynlig mange ekstraordinære ting. Seriene er i hovedsak underholdende, glossy, de forsøker å være sjokkerende og karakterenes romantiske allianser er like skiftende som vestlandsværet. Innimellom skimter vi konturene av realistiske hendelser som vi «vanlige mennesker» kan kjenne oss igjen i, men de er sjelden hovedfokus.

En gang i blant dukker det opp serier som på en eller annen måte er forfriskende annerledes. Glee er et eksempel som har vektlagt den underlige kombinasjonen av knakende gode musikalnummer med en satirisk fortellerstil. Et annet eksempel er My so-called Life fra 1994 med Claire Danes og Jared Leto i hovedrollene, en serie som fremstod svært realistisk både i form og dialog og som evnet å fortelle ting like godt fra foreldrenes som tenåringenes ståsted.

Freaks and Geeks føyer seg inn i rekken av high school-serier som skiller seg ut. Den hadde premiere høsten 1999 på NBC og har mange av dagens stjerner på rollelisten. Hvorfor det har tatt meg så mange år før jeg så denne serien, er et mysterium. Men det er virkelig en skatt som det er verdt å få med seg.

Drama og humor i skjønn forening

Jeg må innrømme at det er sjelden jeg kommer over en virklige god pilotepisode. Går du tilbake og ser om igjen første episode av mange av favorittseriene dine, så vil du utvilsomt oppdage hvor «uferdige» de var, at karakterene ikke hadde helt funnet sin form, fortellerstilen ikke er skikkelig definert mm. Freaks and Geeks derimot serverer en gjennomgående god pilotepisode. De klarer å etablere tone, karakterer og konflikter i løpet av knappe 45 minutter uten at det føles krampeaktig eller halvferdig.

The Freaks

Mye etableres allerede i introsekvensen. Der klarer de det mesterstykke å fange high school opplevelsen spot on. Vi befinner oss på McKinley High (og nei, det er ikke samme skole som i Glee) og kamera sveiper over idrettsstadion og opp på tribunene hvor vi blir vitne til en «dyp» samtale mellom en fotballspiller og hans vakre cheerleader-kjæreste («I love you so much, it scares me»).

Deretter dipper vi under tribunene (samtidig som soundtracket endres til Van Halen’s «Running with the Devil»). Her får vi vårt første møte med de mannlige «Freaks»: Daniel Desario (James Franco, Batman, 127 Hours), en kjekkas som alltid har en historie på lur, Ken Miller (Seth Rogen, Green Hornet, Knocked Up), en type som alltid kommenterer uhellene til de andre freaksene med dyp sarkasme og ikke minst Nick Andopolis (Jason Segel, How I Met Your Mother), en dopet trommis som konstant veksler mellom en tilstand av mani og narkolepsi.

Soundtracket skifter så til Kenny Loggins’ «I’m Alright», en klassisk nerdelåt,og vi flytter oss til våre tre nerdevenner som underholder seg selv ved å gjøre ulike Bill Murray imitasjoner. Sam Weir (John Francis Daley, Bones) er smart, men altfor søt og liten med tanke på alt han må lide seg gjennom på skolen. Neal Schweiber (Samm Levine), er en immitasjonsekspert som har en tendens til å immitere karakterer og personer som er «ut» og Bill Haverchuck (Martin Starr, Superbad, Adventureland) er høy, klønete og med brilleglass så tykke som bunnen på Norgesglass.

Guttene blir truet av bøllen Alan White (Chauncey Leopardi) og nerdene blir reddet av Sam sin søster Lindsay (Linda Cardellini, Scooby Do, ER), en tidligere geek som nå trør grensen mot freak-territorium. Alan stikker av, men i stedet fo å være takknemlig for hjelpen, så klager Sam over hvor flaut det er å bli reddet av en jente. Mens nerdene går sin vei mumler Lindsay «I hate high school» og settingen er satt for en brilliant serie.

Karakterer med dypde og utvikling

Som jeg allerde har poengtert, så er Freaks and Geeks ikke en typisk high school serie. Den har ikke modellperfekte skuespillere som later som de er ulykkelige mens de sliter med urealistiske problemer. I stedet blir vi presentert for tenåringer i all sin hengslete og usikre prakt. Skolen er fylt med en blanding av elever som ser ut som de er 30 år mens andre ser ut som de er 8, akkurat så frustrerende urettferdig som den fysiske utviklingen kan være i denne perioden. Freaks and Geeks tar tak i de små tingene som føles som verdensproblemer, som for eksempel flauheten av å bli plukket sist i gym (til og med etter han feite som ligner en baby-flodhest).

The Geeks

I likehet med My So-called Life, så klarer Freaks and Geeks på en troverdig måte å vise seriøsiteten alle problemer blir behandlet med i tenårene. Kombinasjonen av ignoranse og ærlighet er ofte en kilde til humor i serien. Serien gjør likevel ikke narr av karakterene. I stedet så fremstår serien som en hyllest til den perioden i livet hvor kroppen vår var mer moden enn hjernen.

Hver episode er fylt med latterlige øyeblikk. Likefullt klarer serien også å dra i hjertestrengene våre når de vil det. Freaks and Geeks er mer enn bare en samling flaue øyeblikk, epokeriktig musikk og klær. Det er også hjerte, en serie om identitet og hvordan high school-prosessen er med på å forme oss alle og hvor hardt enkelte prøver å forme identitet for seg selv.

Alle karakterene gis dybde og utvikling gjennom seriens 18 episoder. Selv karakterer som mamma og pappa Weir som fremstår som ganske klisjeaktige og stereotype innledningsvis viser nyanser og lag i personligheten utover i serien.

Kvalitetsserie dømt til å mislykkes fra begynnelsen av.

Freaks and Geeks debuterte høsten 1999 på NBC, men ble ingen umiddelbar seersuksess. Dette var omtrent samtidig som reality-tv for alvor tok av og amerikanske seere foretrakk tilsynelatende å se på mennesker forlatt på øde øyer eller innelåst i hus, fremfor kvalitetsserier.

Serien fikk liten tid til å bygge en fanbase, og dette skyldes delvis at tv-kanalen ikke helt visste hva de skulle gjøre med serien. Selv om serien handlet om tenåringer på high school, så var den mer myntet på et voksent publikum. Tydeligvis en markedsføringsmessig nøtt…

Etter bare noen episoder ble serien tatt av lufta i flere uker. Når den kom tilbake, så ble den plassert på lørdagskvelden. Omtrent halvveis ut i sesongen, så skjønte både skuespillere og serieskapere at det kun var snakk om tid før serien ble kansellert. De gjorde da den genistreken at de spilte inn en episode som ville fungere som seriefinale bare for å være forberedt. Dette gjør at serien har en tilfredsstillende slutt til tross for en brå kansellering.

Konklusjon

Lurer du fremdeles på hvorfor i alle dager du skal se en serie fra 1999 som ikke engang ble fornyet for sesong 2? Svaret er enkelt: Fordi noen ganger dør de beste tv-seriene først. Og dette er virkelig en av de bedre seriene laget, i hvert fall satt i high school-miljø.

Dette er en serie som ikke kaster issues og moralske meldinger rett i fjeset på deg. Den håndterer heller ting på en naturlig og realistisk måte. Legg til herlig humoristisk timing, vittig dialog og gode skuespillere og du har en kvalitetsserie du sent vil glemme.

Sitat fra pilotepisoden:
Look, uh, I know you’re not happy about this. But don’t make me out to be the bad guy here. If the worst thing in your life is somebody makes you go to a dance, then I’d say you have a pretty good life.

Annonse