Det britene gjør bra, ønsker amerikanerne å gjøre om igjen – som regel i en dårligere versjon. Om Prime Suspect er en dårligere kopi vet jeg ærlig talt ikke, men som TV-serie fungerer den stort sett utmerket.

I Storbritannia er Prime Suspect en av deres juveler, en serie som holdt på i 15 år. Serien handler om en erfaren politietterforsker som nylig har blitt overflyttet til en ny avdeling, hvor hun strir med å bli anerkjent og respektert av sine mannlige kolleger.

Originalen har høstet mye ros for å vise en kvinnes kamp i et mannsdominert yrke, med mannssjåvinister rundt hvert hjørne. Noe som er sterkt til stede i den amerikanske varianten, og som vel også er første episodes største svakhet. Her er det en sterk eim av politiske undertoner som slår et slag mot diskriminering, som ikke gjøres på særlig subtil måte.

Det blir en til dels kunstig påklistret forklaring om at alt skyldes diskriminering, uten at den er særlig flink i første episode til å vise litt mer nyanser rundt den fremstillingen. Det vinkles til at Jane får gjennomgå fordi hun erkvinne. Ikke fordi hun er den ferskingen, eller at hun er en kynisk opportunist som er ganske så nedlatende. Neida, hun er offer fordi hun er kvinne og alle mennene på kontoret er idioter.

Flere ganger i premieren vises Jane omringer av sine mannlige kolleger og deres anklagende blikk

Visuelt forsterkes det med å stadig plassere Jane som er omringet av sine mannlige kolleger. Alt mennene stort sett sier i første episode handler om hvor mye de ser ned på sin nye kollega, enten direkte til henne eller bak hennes rygg.

Annonse

Det er slitsomt og unyansert. Jeg kjøper det ikke. En mannlig nykommer på kontoret med samme rykte på seg ville nok fått slite like mye. I tillegg bør man være veldig uheldig for å få slike fordomsfulle kolleger som Jane her tilsynelatende får.

I det store og hele er det et lite problem, for det er ellers mye kvalitet å spore i denne serien. Maria Bello er beintøff og troverdig som Jane og rundt seg har hun solide skuespillere som Kirk Avecado (en av mine favoritter fra Fringe) og Aidan Quinn. Den største drittsekken på kontoret spilles av Brian F. O’Byrne, en mann som imponerer i de fleste filmer og serier han er med i. Her har han fått en rolle som grenser mot det karikerte, men takler det bra.

Peter Berg står for regien i piloten og hans kvaliteter merkes fort (han blir visst også å finne foran kamera i en kommende episode). Seriens tone minner mye om mesterlige The Wire, om enn med litt mindre ambisjoner. For øvrig noe som kan bli en utfordring for serien, dette er ikke en tone og stil som normalt trekker mange seere, og det er man avhengig av når man er på en annonsekanal. Serien ville nok passet bedre på en kanal som HBO eller FX.

Finner denne serien sin egen stemme og unngår å prøve å presse inn 20 år gammel politisk undertone tror jeg denne serien vil bli en solid tilvekst. Karakteren Jane er en av de sterkeste nykomlingene på TV-skjermen. Den største faren for serien er at den – rent tematisk – blir for lik The Good Wife. Den må finne sin egen vei.

Det beste med serien er utvilsomt Mario Bello. Jeg digger henne i denne piloten og karakteren Jane kan fort vokse seg til å bli en av mine favoritter. Produsentene av serien har også erkjent at de nok kjørte for hardt på sexisme-kortet og vil tone det ned, noe som lover godt. Det er hennes liv som blir den røde tråden, kriminalsakene blir som vanlig løst i løpet av en episode i tråd med sjangeren.

Konklusjon

Prime Suspect kan bli en ny godbit for alle som i sin tid likte serier som NYPD Blue og Third Watch. Den er røff i kantene, har gode skuespillere og en bunnsolid produksjon. Den overspiller sexisme-kortet, som brukes som en universalforklaring på alt Jane strider med, men jeg tror serien vil finne en bedre balansegang der. Om den da lever lenge nok, noe jeg er litt i tvil om. Dessverre.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
6 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
Ole Marius Aalton
8 år siden

Jeg likte denne, men klarte ikke helt å bli interessert i hun som har hovedrollen. Også en del aspekter som irriterte til tider, spesielt all den diskrimineringen som var konstant gjenganger. Er redd serien ikke vil overlevere så lenge, men den har potensiale med noen endringer, det tror jeg.

Vidar Daatland
8 år siden

Serien sliter med seertall, som jo er synd. Ut fra de endringer/korrigeringer produsentene snakker om tror jeg denne kan bli en solid tilvekst på sikt. Om den da overlever på sikt…

Steffen Linus Jensen Stø

Overlever neppe på den kanalen, og den tiden serien sendes. Ingen ny drama de siste 4-6 årene har overlevd på NBC ved unntak av få unntak som Heroes har overlevd etter 1 sesong. Ser ingen grunn til at den fanger seertall som er nødvendig. Den sloss mot The Mentalist som har en altfor stor hand om seerne på den tiden av kvelden for å kunne overleve. 6 millioner og 1.8 i demografen 18-49 er ikke brukbar start på en ny serie.

Ole Marius Aalton
8 år siden

Jeg likte denne, men klarte ikke helt å bli interessert i hun som har hovedrollen. Også en del aspekter som irriterte til tider, spesielt all den diskrimineringen som var konstant gjenganger. Er redd serien ikke vil overlevere så lenge, men den har potensiale med noen endringer, det tror jeg.

Vidar Daatland
8 år siden

Serien sliter med seertall, som jo er synd. Ut fra de endringer/korrigeringer produsentene snakker om tror jeg denne kan bli en solid tilvekst på sikt. Om den da overlever på sikt…

Steffen Stø
8 år siden

Overlever neppe på den kanalen, og den tiden serien sendes. Ingen ny drama de siste 4-6 årene har overlevd på NBC ved unntak av få unntak som Heroes har overlevd etter 1 sesong. Ser ingen grunn til at den fanger seertall som er nødvendig. Den sloss mot The Mentalist som har en altfor stor hand om seerne på den tiden av kvelden for å kunne overleve. 6 millioner og 1.8 i demografen 18-49 er ikke brukbar start på en ny serie.