Annonse

Savner du TV-serien Medium? Da kan A Gifted Man kan være serien for deg.

Michael Holt (Patrick Wilson) er en usedvanlig dyktig kirurg, som har oppnådd stor suksess med sin private klinikk. Med en nådeløs og rett-frem holdning oppnår han en blanding av respekt og frykt fra de rundt seg, for Michael handler alt om en vellyket operasjon, uavhengig av metoder. «Hvis du vil bli best i noe, kan det ikke være en del av livet ditt- men i stedet for livet ditt» proklamerer han. Med det er karakteren etablert på effektivt vis.

En dag treffer han igjen sin eks-kone, som for Michael tydeligvis er en positiv (!) ting. Det viser seg bare at det er et problem: Hun er død. Dermed er det ikke bare et talent for å helbrede Michael besitter, han er også et medium.

 

Annonse

Klisjéfylte tilfeldigheter

I første episode må Michael bekjempe den sedvanlige fornektelsen karakterer i en slik serie normalt har. Mens Michael hjelper de rike i sin privatklinikk var Anne (selvfølgelig) en lege for de fattige og mindre heldige. Aner vi en moralsk lærdom for Michael? Absolutt.

Dette er en serie skapt for kanaler som FEM og TV2 Bliss med sin tilbedelse til det påstått overnaturlige.  Som en sann stereotyp av kvinner som tror på åndenes makt og tar programmet Fornemmelse for Mord som vitenskap, finner vi Michaels søster Christina (Julie Benz, en av mine favoritter (Dexter og No Ordninary Family)). Hun «diagnostiserer» med en gang hva dette er og har tilfeldigvis en venn som er shaman (Pablo Schreiber fra Weeds og The Wire).

For historiens del blir det litt vel lite troverdig med slike påklistrede kontraster. Michael har ikke bare en eks-kone med en annen livsfilosofi, men også en søster med vidåpent sinn og en Shaman på speed-dial. Alt for å gi en dynamikk, som ville fungert ypperlig om den ikke ble så tydelig at det grenser mot det kunstige. Episodens siste halvdel går så raskt fremover at det blir for mye, det ville vært tjent å utforske over to-tre episoder.

 

Solid skuespill og sterk regi

Imponerende regi og skuespill redder mye av piloten. Kinematografien Jonathan Demme utviser er for meg noe av høydepunktet med episoden og med det tilgir jeg mye av bristene i historien. Det hjelper også på med solide skuespillere. Patrick Wilson nærmest treffer innertier som den arrogante og dyktige protagonisten. Benz er som født til å spille engasjert søster, mens Margo Martindale gir mye til den lille rollen som sekretær.

Mindre heldig er Jennifer Ehles prestasjon som «spøkelset». Det konstante stive smilet og joviale oppførsel minner om en kvinne med for mye lykkepiller innabords. Det er synd, fordi det ødelegger mye av kjemien serien er avhengig av.

Visuelt imponerende

Jeg er ingen tilhenger av at film og TV skal bære preg av realisme. Lek med fantasi, spøkelser og det overnaturlige gjør meg fint lite. «Jeg vil ikke se svettemerker i armhulene til Supermann, jeg vil se han fly» sa Frank Miller i sin tid, jeg kunne ikke sagt det bedre selv. Det er gledelig at man forsøker å leke med slik tematikk som dette i en TV-serie. En film som Ghost, med lignende tematikk, var en av mine favoritter i min ungdom. Paradokset mitt er at serien var mer spennende før det overnaturlige trådte til, som vel er mer grunnet at det er litt forhastet og fjollete utforsket – i typisk pilot-stil. Gaper over mye for å kjøpe seg publikums gunst i løpet av 45 minutter og blir en sukkersøt smørje mot slutten.

Hva som skal bære denne serien fremover er litt uvisst. Mediums styrke var at den viste minst like mye fokus på privatlivet og karakterene, som den gjorde på det overnaturlige. A Gifted Man kan fort drukne i den klassiske «moralske leksen for protagonisten»-fellen. Forhåpentligvis vil serien spille på flere strenger etter hvert, det vil gjøre den godt.

 

Konklusjon

A Gifted Man starter solid, med bra regi og bra skuespill, men tapte seg en del mot slutten av episoden. Jeg er litt usikker på hvordan serien skal klare å skape noe som engasjerer episode etter episode. Dette kan bli virkelig «kleint» om en mindre dyktig regissør enn Demme tar fatt på episoder. Men med riktig kursendring og fokus kan det bli en interessant ferd.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
2 Comments
Flest stemmer
Nyeste Eldst
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer