Annonse

Comic-Con er i full gang og for alle som var ungdom for 15 år siden er come-back kidsa Beavis and Butthead noe det stilles mest spenning til. Vil vi se på MTV igjen?

Kanalen har de siste årene vært i en dyp identitetskrise. Hva betyr egentlig M’en i tittelen i disse dager? Faen om jeg vet, det er i hvert fall ikke «Music». Det var en tid hvor kanalen gjorde seg stor på musikkvideoer og satt dagsorden for hva unge sjeler ville forelske seg i, i dag er kanalen redusert til et eksempel på hvordan man effektivt ødelegger et varemerke. Så stor var kanalaens gjennomslagskraft at universiteter i dag gir deg lærebøker om kanalen, men det er bøker for historietimene.

Video-sjangeren gjorde det visuelle nesten like viktig som musikken i seg selv. Vår egen A-ha slo endelig igjennom, etter flere forsøk med Take on Me. En original video var det som skulle til. Det var også en ny arena for nykomlinger innen filmindustrien, hvem husker eksempelvis ikke den lange actionvideoen som fulgte Meat Loaf og I’d Do Anything For Love (But I won’t Do That)? Elskede og forhatte Michael Bay, i dag eier den mannen blockbustersjangeren med 20+ eksplosjoner i hver film.

Det falt ikke alltid i så god smak, for det var nettopp fokuset på det visuelle fremfor kvaliteten på musikken som flere mente ble som en krefsvulst. Det måtte se bra ut, ikke nødvendigvis være bra for ørene. Da så menn og kvinner av rock viste seg å ikke være like påvirket av hva de så på TV (i følge MTV i hvert fall), ble det også mindre av den sort. Rocken ble kanskje skadelidende, og furtne rockere er ikke de man vil ha på nakken. Godeste Beavis og Butthead var to karer som fint ga en stemme til den delen av befolkningen.

Dessverre for MTV kom verdensveven for alvor inn i våre liv på midten av 90-tallet. Våre medievaner endret seg og MTV forsøkte å endre seg i takt med dette. Hva kanalen endte opp som vet jeg ikke, for som de fleste andre sluttet jeg å kikke innom. Det ble mer spennende å sjekke ut Youtube for videoen jeg ville se der og da, eller google naboen, fremfor å se musikk på TV. MTV ble rakst «Meh TV» fremfor «Must-see TV». I 1997 forsvant Beavis and Butthead og det var starten på en bratt nedoverbakke for kanalen.

Annonse

De to pøblene, som ikke innehar en eneste konvensjonell verdi og som er mer fisk ute av vannet enn noen andre, satt i sin tid musikkvideoer på plass. Nå er det TV-serier og film som får gjennomgå. I første klipp reality-serien Jersey Shore som får passet påskrevet. Jeg ler, det er noe herlig nostalgisk over dette.

«Jeg føler at TV er blitt for smart» uttalte Mike Judge, hjernen bak de to vandrende katastrofene. Hvem da bedre til å dumme det ned og sette TV i perspektiv til de som ikke er indoktrinert i våre normer og vaner?

Det er dette som alltid var seriens styrker. Deres væremåte var en fin parodi av alle våre absurde leveregler, mens deres herlige kommentarer om det de så på TV så herlig fikk frem absurditeten av våre produksjoner. Beavis og Butthead var kanskje 90-tallets fremste medievitere.

Jeg gleder meg og det kan være MTV igjen sjekkes ut, selv om kanalens verdi nok fortsatt hører forhistorien til. Dette er krampeaktige panikkanfall for en kanal som for lengst har gått seg vill, men det er krampetrekninger som i det minste gir dagens 30-åringer unnskyldning til å sjekke ut kanalen igjen. Men hva med dagens unge? Tiden vil vise. Jeg titter nå innom, hva med deg?

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
2 Comments
Flest stemmer
Nyeste Eldst
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer