Bevæpnet med mobiltelefon i den nyeste serien om mesterdetektiven er det største mysteriet om  Benedict Cumberbatch er den rette til å spille Sherlock Holmes. Første episode er ikke nok tid med han til å løse den gåten.

I denne moderne versjonen blir vi introdusert til Holmes og Dr. Watson idet de blir introdusert til hverandre og flytter inn sammen i Baker Street. Watson sliter med arrene etter soldatlivet, mens Holmes allerede er politiets største resurs, selv om de behandler han som et plagsomt utslett.

Serien er laget for BBC og den har den sedvanlige britiske kvaliteten over seg. Martin Freeman (The Office) er en solid Dr. Watson, mysteriet er utspekulert nok og stemningen er for det meste upåklagelig. Det jeg ikke helt klarer å bestemme meg for er om Cumberbatch er rette mannen for Holmes. Er han genial, eller helt fullstendig feil for rollen? Han minner om Hugh Laurie, bare mer steril, der han spiller en eksentrisk og smågal Holmes med en kjeft som går så fort at man nesten må sette det i slow-motion for å få med seg perlene som kommer på en snor. Jeg vil gjerne få samme forhold til Sherlock som jeg har til Poirot, men det er alt for tidlig å si enda.

Jeg tror det skal gå bra, det er bare en liten omstilling å se en kar i midten av 30-årene spille Holmes (men det var tross alt i denne alderen han var når han møtte Watson i A Study in Scarlet, den første novellen om mesterdetektiven). Mysteriet er selvfølgelig en viktig del av enhver krim, her er serien helt på det jevne. Det som tiltrekker er mystikk som forløper parallelt med en saken detektiven har å hanskes med, det er tydelige røtter til Holmes liv før han møtte Dr. Watson. Vi aner konturene av en nemesis for mesterdetektiven, små hint om en dukkemester som arbeider i kulissene og som gradvis vil bli avslørt for hver episode.

Produksjonen er det lite å utsette på og dialogen er intelligent og morsom. Kjemien mellom våre to protagonister er seriens største styrke, her har man to motsetninger som på paradoksalt nok utfyller hverandre.

Annonse

Konklusjon

Første sesong er på tre episoder, hver på 90-minutt. Første episode var ujevn, men jeg tror vi her kan få en vinner på sikt.  Serien blir å finne på NRK, som er en god match for denne typen serie.  For de med konvensjonelle ønsker for Sherlock Holmes tror jeg den vil falle mer i smak enn den siste filmen til Guy Ritchie.

Abonner
Varsle om
guest
2 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
Therese Lie
Therese Lie
9 år siden

Jeg likte denne fremstillingen av Sherlock 🙂
Peiling på om det kommer nye episoder i løpet av sommeren?

Therese Lie
Therese Lie
9 år siden

Jeg likte denne fremstillingen av Sherlock 🙂
Peiling på om det kommer nye episoder i løpet av sommeren?