AMC begrenser seg ikke til å gi oss topp kvalitet med Breaking Bad og Mad Men, nå høyner de med Rubicon. Seiren er en en uhyre smart og detaljert thriller på et nivå kun tidligere sett på britisk TV.

Det tok århundre å finne ut akkurat hvor elven Rubicon lå, velkjent som «the point of no return» fordi den markerte grensen hvor ingen general fikk passere med sin hær. En grense Julius Caesar krysset 49 år f.kr. Det resulterte i endring av landegrenser, som kombinert med naturens innblanding medførte at elvens opprinnelige lokasjon ble et mysterium. Et mysterium først løst i 1991.

Hvorfor denne historieleksjonen? Handler dette om en elv? Nei, overhodet ikke. Rubicon er en TV-serie om kodeknekkeren Will Travers som snubler over et kryssord-mysterium. Uten å vite om det krysser han en grense og starter jakten på sin egen elv, derav også den snedige metaforen.

Det gjelder å følge med skal man få noe ut av Rubicon. Dette er ikke serien for multitaskerne, eller noe man har gående i bakgrunnen. Her gjelder det å trekke en god kopp kaffe eller te og sitte seg ned i fred og ro. Gjerne sammen med andre, om de makter å holde snavla lukket i 45 minutter. For plantingen er utspekulert, smaken når høstingen starter som å oppdage deilig sjokolade gjemt i en muffins.

James Badger Dale var det beste med The Pacific og han spiller bra som den molefonkne kodeknekkeren, en mann med så mye smerte og tap i sin fortid at den på nesten ubehagelig vis kanaliseres til publikum. Hans tilfeldige hjelp med et kryssord vikler han inn i en konspirasjon vi bare aner konturene av. Dominobrikkene har begynt å falle og former sakte men sikkert et komplisert bilde.

Annonse

Detaljnivået er herlig, produksjonen på sedvanlig AMC-nivå og stemningen vidunderlig. Dette er et snev av 70-tallsfilmer som All The President’s Men, ikke rart med tanke på at AMC opprinnelig er en kanal viet eldre klassikere. Det hele blir som en forlenget påskekrim, dette kan vise seg å bli en perfekt serie for alle tilhengere av spionthrillere.

Jeg har sett de to første episodene og er alt bitt av basillen. Om du er glad i møysommelig utførte krimserier er denne vel verdt å sjekke ut.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer