Serier på Netflix
Breaking Bad. Foto: AMC

Fader Vår, du som er i himmelen, takk skal du ha for å ha sendt et slikt kunststykke til våre skjermer. I tredje sesong har Breaking Bad tatt steget opp til å bli en av tidenes beste serier.

For å si som min 10-år gamle sønn når han blir imponert: «I JE HELSIKE!». Det er vanskelig å begripe hvor godt håndverk som her er utført. Det er blitt en TV-serie som utviser bedre produksjon, skuespillerprestasjoner og manusarbeid enn de fleste storfilmer. Det kan fint måle seg med flere Oscar-vinnende prestasjoner på det store lerretet. Dette er så bra som man kan få det.

De to første sesongene var gode. Meget gode. Vidunderlig sprø, svart humor, topp drama og god krim. De var mer enn gode nok og ingen ville klaget om de fortsatte i samme stil. Likevel makter AMC overgå seg selv.

En ny hverdag for Walter og Jesse

Farene som truer Walter og Jesse er langt mer bestialsk enn hva de tidligere har måtte håndtere. Kartellet er ute etter hevn og hemmeligheter blir vanskeligere å holde på. Det blir fint lite fred å finne for å løse sine personlige problemer, for kuler og øks flyr rundt som raketter på nyttårsaften – avdøde Tucos fettere er i by’n og de kødder man ikke med.

Borte er det meste av sykdomsforløpet til Walter White, han har strengt talt mer enn nok med å håndtere at trusselen om å måtte leve i et liv som er over. Skyler har pakket kofferten og smelt døren bak seg, og med det har dødens utsettelse gitt den konsekvens at han har fint lite igjen å leve for. Livets forlengelse gir han et dilemma, hele hans vitenskapelige forståelse av hvordan ting fungerer har nærmest fått en antitese.

Annonse

Imens er Jesse i sin egen kamp for å ta tilbake kontrollen over et liv i kaos, en hverdag som alt for lenge har vært regissert av rus og narkotika. Vi blir servert skuespiller Aaron Pauls beste prestasjoner som den rappkjefta langeren som må ta et oppgjør med seg selv og innse hvem han er. Rollefiguren tar syvmilssteg hva utvikling angår.

Resten av rollegalleriet blir ikke glemt, i tillegg er Mike, Saul og Gus fått mer fremtredende til stedeværelse. Noe av det som gjør Breaking Bad til en så givende opplevelse er at selv biroller er så velskrevet og spilt.

Nervepirrende og absurd

Det er kult og spennende som foregår, enkelte episoder er på nivå med en film som No Country For Old Men. Syvende episode (One Minute) og tolvte episode (Half Measures) er begge kandidater på en topp ti liste over tidenes episoder – uavhengig av TV-serie. Dette er nervepirrende greier å bivåne.

Breaking Bad sesong 3. Foto: AMC
Anmeldelse: Sesong 3 av Breaking Bad er et mesterverk. Foto: AMC

Episoden One Minute fikk meg til å svette og forbanne neglene mine for ikke å være lange nok til å bite, jeg har ikke hatt så høy puls siden episode 21 av Prison Break. Absurd! Noen gi regissør Michelle MacLaren en film, for den konflikten som finner sted i den episoden er noe av det sykeste jeg har sett. Mesterlig!

Ved siden av Bryan Cranston, som sammen med Jeremy Piven (Entourage) , Michael C. Hall (Dexter) og Jon Hamm (Mad Men) er det beste av det beste hva TV-skuespillere angår, leverer resten av rollelisten uten unntak.

Det er nok god hjelp i at rollefigurene er så gjennomførte og godt skrevet. En mann som Hank Schrader kunne båret en TV-serie alene, den rollen har virkelig vokst i løpet av sesongene. Slemmingene ”The Cousins” er av den psykedeliske sorten man bare gliser av, mens ”ryddekaren” Mike har fått en mer fremtredende rolle. I kulissene lurer mesterhjernen Gus, som man absolutt ikke vil være uvenn med.  Saul Goodman blir for øvrig mer og mer som Breaking Bads svar på Ari Gold.

Alt i alt har man med å utvide rollene til Saul, Gus og Mike gitt serien enda mer krydder, uten at det føles for folksomt. Breaking Bad har rett og slett det råeste rollegalleriet av samtlige TV-serier som for tiden ruller og går.

Konklusjon

Med sesong 3 har Breaking Bad servert en av tidenes beste serier. Det er topp underholdning og den leverer innen absolutt alle områder. Fortsetter serien slik vil den ved veis ende kunne stille seg i samme klubb som The Wire. Du finner ikke noe bedre å se enn dette her.

Abonner
Varsle om
guest
6 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
Prient Mahes
Prient Mahes
8 år siden

Jeg har akkurat sett ferdig sesong 3, den var episk og jeg kan ikke skjønne hvorfor jeg ikke har begynt med serien før. Men har noen en viss aning om når sesong 5 starter?

andyst
andyst
8 år siden

Jeg fikk en importert utgave av BB sesong 3, men det vil være uten undertekster, ut over tysk, spansk og fransk undertekst.Føler jeg trenger tekst på denne serien, om ikke nødvendigvis norsk, så iallefall engelsk. Noen idè om hvor jeg får tak i en utgave av sesong 3 med engelsk tekst. Evnt noen som vet når sesong 3 slippes i Norge gjennom en europeisk(ehhm?) leverandør?

kasteng
kasteng
8 år siden
Svar  andyst

Venter også på norske el danske undertekster på denne + Damages, sesong 3… Har spurt Platekompaniet og CDON men lite å hente…

Prient Mahes
Prient Mahes
8 år siden

Jeg har akkurat sett ferdig sesong 3, den var episk og jeg kan ikke skjønne hvorfor jeg ikke har begynt med serien før. Men har noen en viss aning om når sesong 5 starter?

andyst
andyst
8 år siden

Jeg fikk en importert utgave av BB sesong 3, men det vil være uten undertekster, ut over tysk, spansk og fransk undertekst.Føler jeg trenger tekst på denne serien, om ikke nødvendigvis norsk, så iallefall engelsk. Noen idè om hvor jeg får tak i en utgave av sesong 3 med engelsk tekst. Evnt noen som vet når sesong 3 slippes i Norge gjennom en europeisk(ehhm?) leverandør?

kasteng
kasteng
8 år siden
Svar  andyst

Venter også på norske el danske undertekster på denne + Damages, sesong 3… Har spurt Platekompaniet og CDON men lite å hente…