Star Trek: Strange New Worlds sesong 2 er eventyrlig god om fellesskap

Karakter

«Jeg pleide å alltid se på meg selv som alene. Ikke på dette skipet».

Star Trek: Strange New Worlds er vågal selv for Star Trek å være. Nå i andre sesong serveres vi alt fra musikal og tegneseriefigurer, til dypdykk i krigstraumer og den evige kampen for å knytte bånd. Det kler serien godt. Men det er sprøtt.

Annonse


Serien gir alle karakterene sine god tid til å skinne, såpass så at Kaptein Pike blir tidvis knapt en birolle. Et unormalt grep med tanke på den monumentale tilstedeværelsen Anson Mount utviser i rollen. Det er sjeldent en serie våger å vie så mye tid og engasjement til samtlige besetningsmedlemmer.

I episoden «Charades» utforskes Spocks kamp mellom sin halvt menneskelige, halvt vulkanske identitet, når han ved et uhell blir fullstendig menneskelig. Dette skjer mens han forbereder seg til en forlovelsesseremoni, noe som skaper mange komiske situasjoner, samt utfordringer med å håndtere fordommer og personlige forhold. Men så er det jo kampen mellom følelser og kynisme som gjør Spock så tidløs.

I episoden «Among the Lotus Eaters», støter mannskapet på en planet hvor asteroider rundt planeten avgir stråling som får folk til å glemme hvem de er. Kaptein Pike og hans team mister minnene sine og blir arbeidere under en despotisk leder. Selv i dette smått absurde utgangspunktet kan du kjenne deg igjen. For hvem er du? Hva er dine kjerneverdier? Et dypdykk i menneskelige traumer og bearbeiding av dem, blir det også tid til i en episode, samt en romantisk reise tilbake i tid i en annen.

«Lost in Translation» er likevel en av mine favorittepisoder fra sesongen, hvor fenrik Nyota Uhura opplever hallusinasjoner knyttet til sorg og tap. Hun er på mange vis sesongens hovedperson, den som er ment å få alle til å snakke sammen.

Noe min far liker å si er at «Kommunikasjon handler om å overføre tanker, følelser og ideer fra ett hode til et annet». Dette limet, det å forstå hverandre, er vektlagt mye denne sesongen, i alt fra ett hopp over til animasjonsserien Star Trek: Lower Decks til en musikal-episode. Det er tidvis ellevilt, og for det meste helt genialt. Kjærlighet, lagfølelse og eventyr blir dermed bindeleddene i dette vellykkede eksperimentet av en sesong.

Star Trek Strange New Worlds. Foto: SkyShowtime
Star Trek Strange New Worlds. Foto: SkyShowtime

Tematikk som identitet, minner, sorg og tilhørighet pakkes inn i utforskningen av nye sivilisasjoner og intergalaktisk drama. Det hele treffer så nært, som gjør at sesongen som helhet er en av de mektigste serieopplevelsene jeg har hatt. 

Dette er vakkert. Jeg blir rørt og glad over at det eldste serieuniverset vi har, klarer å være et av de mest nyskapende. Gleden over hver nye episode er stor. Selv om sesongen nå er tilgjengelig i sin helhet, vil jeg oppfordre alle å la det gå noen dager mellom hver episode, for maksimalt utbytte av seeropplevelsen. 

Star Trek: Strange New Worlds kan du se på SkyShowtime eller Strim.


Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom

"Jeg pleide å alltid se på meg selv som alene. Ikke på dette skipet". Star Trek: Strange New Worlds er vågal selv for Star Trek å være. Nå i andre sesong serveres vi alt fra musikal og tegneseriefigurer, til dypdykk i krigstraumer og den...Star Trek: Strange New Worlds sesong 2 er eventyrlig god om fellesskap