Elementary – gode rollefigurer, svake saker

Del nyheten

Elementary er en oppskriftsmessig prosessuell serie som tegner til å bli en av sesongens store hiter for CBS. Den byr på solide skuespillere og interessante rollefigurer som ikke oppleves som noen blåkopi av  BBC-serien Sherlock. Seriens svakeste punkt er mysteriene som etter to episoder ikke er i nærheten av å ha den kompleksiteten man forventer av en Holmes-serie.

CBS-satsningen Elementary har vært kilde til mange opphetede diskusjoner helt siden pilot-ideen kom på banen, og det av to hovedgrunner:

  1. Det ble fryktet at den ville være en billig kopi av den kriterroste og prisbelønte BBC-serien Sherlock med Martin Freeman og Benedict Cumberbatch i hovedrollene og
  2. Watson var kvinne!

Dette var to potensielt store fallgruver og på papiret så virket Elementary nesten absurd. Hvordan skaper man en ny serie basert på en klassiske romanfigur uten at det blir plagiat eller fargeløs kopi av enten Robert Downey Jr-filmene hvor Holmes balanserer vittigheter og action eller den mer nedtonede, kjølige og sårbare versjonen fra BBC med Benedict Cumberbatch som Holmes? Og hvorfor skal Watson være kvinne? Og vil ikke det automatisk lede til et klassisk og klisjeaktig “skal/skal ikke” kjærlighetsforhold?

Jeg skal ærlig innrømme at jeg var bekymret for begge disse aspektene. Jeg er stor fan av Cumberbatch sin Sherlock (burde fått Emmy-pris!) og har dessverre altfor mange dårlige erfaringer med britiske konsepter som amerikaniseres. Nå gikk CBS tidlig ut og sa at de ikke hadde til hensikt å lage noen blåkopi av Sherlock, og det var derfor direkte forfriskende å oppleve at de har holdt det de lovet.

For der hvor BBC-Sherlock faktisk direkte baserer seg på handlingen fra romanene med tilpasning det moderne samfunnet, så velger Elementary i stedet å mye løsere basere seg på rollefiguren Holmes. Og selv om karaktertrekk og bakgrunn er den samme i begge versjoner, så er det store nok forskjeller til at en direkte sammenligning ikke gir særlig mening.

Valg av skuespillere har vært en nøkkel her og Jonny Lee Miller er en mye mer rufsete og edgy Holmes enn Cumberbatch med sin høye, klassiske skikkelse og mer polerte manerer. Elementary-Holmes er uflidd og tatovert og viser tendenser til et aktivt og eksperimentelt sexliv. Miller sin Sherlock er nok den mest “guttete” versjonen jeg har sett til nå, men likevel så er det overlegne intellektet og klokkertroen på egne evner man forventer av Holmes absolutt til stedet.

Elementary – trailer, promo og bilder

Rollefigurene og settingen etableres på en troverdig og god måte. Vi møter Sherlock Holmes i det han slipper ut fra et seks måneder langt opphold på rehabiliteringsklinikk for avrusning. Han er sendt bort fra London (hvor vi aner at noe dramatisk har skjedd) og befinner seg nå i New York. Faren har klart sagt i fra at dette er Sherlock sin siste sjanse til å skjerpe seg og ansetter en “edru-partner”, Joan Watson (Lucy Liu), som skal sørge for at han holder seg på matta. Sherlock er en utålmodig sjel som lett kjeder seg og tar selv kontakt med NYPD og kaptein Tobias Gregson (Aidan Quinn), som han har jobbet med han før og som vet å sette pris på hans mildt sagt unike evner og metoder.

All skepsis jeg innlednigsvis hadde til en kvinnelig Watson la jeg tidlig fra meg i pilotepisoden. Lucy Lui gjorde en sterk figur i Southland sesong 4, og lykkes her med å skape et spennende portrett av en tidligere lege som har egne demoner og virker særdeles ensom. For en gangs skyld ser det ut til at vi får en Watson mer mer bakhistorie enn bare krigstraumer.

Svake saker

Sakene som blir tatt for seg i Elementary har (så langt) ingen direkte sammenheng til romanene. Det er lagt opp til en prosessuell struktur med en ny, avsluttende sak hver uke. I så måte minner Elementary mye mer om serier som The Mentalist (som faktisk også er løst basert på Sherlock Holmes), Psych og til og med House. Vi har en ubehøvlet og frynsete rollefigur med minimalt med respekt for normale konvensjoner og regler og som føler seg til dels mentalt hevet over de fleste. Han tvinges til å samhandle med andre for å løse en sak. Oppskriften er kjent, oppskriften er testet og oppskriften fungerer. I hvert fall nesten.

Det svakeste punktet med denne serien etter å ha sett de to første episodene er etter min mening sakene som skal løses. Og det er jo veldig synd, når serien handler om mysterienes mester. Det virker som om serieskaperne innledningsvis har lagt det meste av kruttet inn på å etablere rollefigurene, settingen og forholdet dem i mellom. De har forsåvidt lykkes i det, men altså på bekostning av selve plottet.

Sherlock Holmes er detektiven over alle detektiver, og man forventer å bli satt på en intellektuell utfordring. Dessverre så er sakene i de første episodene relativt forutsigbare og platte. I flere scener føler jeg at serieskaperne i et forsøk på å få Sherlock til å virke ekstra intelligent rett og slett fordummer de andre etterforskerne, og da også indirekte oss seere. Vi har fått møte to medetterforskere så langt og begge to ender oppskriftsmessig opp med å mislike Sherlock og i tillegg foreta de mest innlysende og amatørmessige tabbene selv ikke Politimester Bastian ville gjort. Her har de veldige mye å gå på!

Konklusjon

Elementary er en oppskriftsmessig prosessuell serie som lykkes i å beholde det karakteristiske fra Holmes-rollefiguren uten å kopiere BBC-Sherlock. Rollefigurene er spennende og moderniseringen og amerikaniseringen fungerer greit.

Elementary føyer seg inn i rekken av krim-serier som CBS etter hvert er kjent for, og leverer totalt sett en litt over gjennomsnittlig opplevelse. Dessverre så er mysteriene og sakene altfor dårlige til å være en Holmes-serie verdig. Dette gjør at helhetsinntrykket trekkes ned for min del.

Annonse
X
X