Masters of the Air: Patriotisk og inspirerende historie om viktigheten av samarbeid

Karakter

Samhold, patriotisme og brutal luftkrig er det som venter deg om du begir deg ut på Masters of the Air. Bombing i Norge er med, men Apple-serien handler ikke om oss «bønder fra nord» eller sivilister. Det må vi nesten tåle. Spørsmålet blir om serien får frem nyanser nødvendig for vår egen problemfylte tid?


Helter fra oven

Masters of the Air, er en krigsdrama-miniserie som fokuserer på amerikanske bombeflygere i Europa under andre verdenskrig. Serien er basert på boken med samme navn av Donald L. Miller, og fremheveler heroismen og utfordringene til unge menn som levde i en tid helt fremmed for de fleste av oss. 

Annonse


100. Bombegruppe er heltene vi følger. Dette var en enhet i det amerikanske luftforsvaret under andre verdenskrig, kjent for sine oppdrag i Europa og spesielt for sine mange tap og heltemodige handlinger, som ga dem kallenavnet «The Bloody Hundredth».

Serien betraktes som den siste delen av en trilogi som begynte med Band of Brothers (2001), som handlet om hærens 101. luftbårne divisjon, og The Pacific (2010), som handlet om De forente staters marinekorps..


Formasjonstrening

Kjernen i historien er den samme: Dette handler om samhold, kameratskap, og å gi hverandre ryggdekning. Dette illustreres gjennom viktigheten av formasjonsflyging, noe 100. Bombegruppe ikke var kjent for å være spesielt gode på da serien starter.

Foto: Apple TV+

Tenk parallellen til vognkarene i det gamle ville vesten, hvor vognene danner en ring under angrep. Brytes formasjonen, ble man enkel skyteskive.

Det mest tiltalende ved Masters of the Air, som også var tilfellet for Band of Brothers og The Pacific, er hvordan jeg nok en gang reflekterer over samtidens økende egoisme, grådighet, selvsentrerte handlinger og voksende splid i samfunnet. Krigsserier bidrar til å sette dette i et mer historisk perspektiv, og jeg minnes mine egen fortid i forsvaret – hvor ryggdekning var forventet.

Dette svinner litt hen i det sivile, selv i idretten. Lagmoral og lagfølelse er essensen i å overleve som mennesker, så lenge det ikke tipper over i ekkokammer, stammekultur og … vel. Verdenskriger. Du kan se det glippe hen rundt deg, hvor enn du går. Det er litt skummelt.


Luftfokus

Perspektivet på krigen fra luften visualiserer viktigheten av samarbeid, her er den actiontunge visualiseringen med på å underbygge poenget. Noen norske kritikere har påpekt at bakkeperspektivet mangler, som når U-båtbunkersen i Trondheim bombes i episode 2. Om noen er skuffet over at norske sivilister ikke er funnet verdig scenetid? Det er litt typisk norsk akkurat det. «Hva med oss!»

Dette er imidlertid ikke hovedfokuset i Masters of The Air, som primært handler om 100. Bombegruppe, det amerikanske selvbildet og deres syn på sitt bidrag i krigen. I historien om bombingen av U-båtbunkersen i Trondheim fokuseres det på reisen hjem, hvor lederen står overfor et vanskelig valg, uten at jeg skal gi vekk for mye i anmeldelsen. Dette høydepunktet understreker spenningen og de moralske dilemmaene som ofte oppstår i krigens kompleksitet. Poenget der er ikke bakkeperspektivet.

Foto: Apple TV+

Patriotisme og nyanser går ikke nødvendigvis hånd i hånd, det medfører riktighet. Men nyanser kan fint tilføres av seeren. Det amerikanske krigsmaskineriet våknet virkelig etter det nest mest kjente bombetoktet i krigen, angrepet på Pearl Harbor den 7. desember 1941. Det mest kjente angrepet var bruken av atombombene den 6. og 9. august 1945, som satte en brutal sluttstrek for krigen.

At USA skal bære ansvaret for å formidle historiene til andre krigshelter, er et punkt verdt å reflektere over om er berettiget. Norge produserer også krigsfilmer fra et patriotisk perspektiv. Kritikkverdig blir det først når krig og grusomhet romantiseres og nærmer seg propaganda, noe hverken denne eller forgjenger-seriene gjør. Du får ikke akkurat lyst til å bli soldat i en krig, etter å ha sett grusomhetene utspinne seg.

Det blir interessant å se om luftkrigerne kan opprettholde et intenst og følelsesladet perspektiv gjennom ni episoder. Serien må tilby mer enn bare «ukens oppdrag» for å matche nivået til sine søsterserier, og kan heller ikke lene seg på samme formel som de. Der har serien enda til gode å vise hva som skiller den ut.


Litt mindre berøringsangst

Karaktergalleriet er omfattende, noe som er nødvendig gitt det høye antallet som forventes å dø. Variasjonen er begrenset, primært med menn i 20-årene. Serien forsøker ikke å skape et mer påtatt dramatisk mangfold ved å inkludere kvinner eller etnisk mangfoldige karakterer. I en tid hvor vi ser en eksplosjon i mangfold takket være strømmetjenestenes globale perspektiv, kan dette gjøre serien noe mer ensformig. Det kan også bidra til en forvrengt fremstilling som ikke er heldig. La meg utdype:

Foto: Apple TV+

Litt av utfodringen med de to øvrige seriene, er berøringsangsten for rasisme som rammet afroamerikanske soldater under 2. verdenskrig, eller hvor nedskalert øvrige allierte styrker eksempelvis ble under invasjonen av Normandie. Det ser ikke nødvendigvis pent ut at det filtreres vekk hvordan plantingen av et konføderalt flagg ikke ble vist i The Pacific.

Masters of The Air gjør litt bot på det hele, for Tuskegee Airmen skal gis noe fokus utover i sesongen. De har derimot ikke dukket opp så langt, når to episoder er unnagjort.

Disse afroamerikanske pilotene og deres bemerkelsesverdige bidrag til krigen skal inkludert i serien. Spesielt blir karakteren Fenrik Robert Daniels, en av Tuskegee Airmen, portrettert av Ncuti Gatwa. Han er en sentral del av historien som viser deres kamp mot rasistiske barrierer og deres heroiske innsats i krigen. Det gir viktige nyanser.

Senere i sesongen får vi møte på de beryktede Tuskagee Airmen. Foto: Apple TV+

Elvis bak spakene

Foto: Apple TV+

Austin Butler, i rollen som major Gale Cleven, og Callum Turner, i rollen som major John Egan, er de to som gist mest spillerom. Sawyer Spielberg, i rollen som Roy Frank Claytor, gir liv til fortellerstemmen og navigatøren med spysyke, som ved en anledning navigerer flyet sitt til Frankrike i stedet for England. Det er noen humoristiske innslag i det hele. 

Butler er en voksende stjerne, med fortid i serier som The Carrie Diaries og The Shannara Chronicles, før han vant Golden Globe for rollen som Elvis. I Masters of The Air fremstår han som en kombinasjon av nevnte Elvis, og John Travolta. Han er nesten litt for kjekk for rollen. 

Callum Turner er imponerer, John Egan gir det hele en litt mer krydret smak med sjarm og skøyerstreker. Raff Law er den med mest kompleksitet over seg, noe serien behøver mer av utover sesongen. Jeg håper og tror vi er får mer psykologisk dypdykk, noe Butlers karakter hinter til etter sitt første oppdrag.


Vil den vise viktigheten av samarbeid?

Dette er en monumental serie, som sparker godt fra seg fra start av. Det krever litt å henge helt med i svingene, og det er en bekymring om serien klarer å bli et godt nok supplement til det hele.

Foto: Apple TV+

Dens funksjon for å fremme, og gjerne korrigere litt på, amerikansk selvbilde er av det tradisjonelle slag. Amerikanere kan ikke, og har aldri, reddet verden alene. Strengt talt tror jeg det er få amerikanere som tror det. Jeg undres hvorvidt serien til slutt vil få frem dette poenger, som vi sårt har behov for å formidle i en verden av hvor samhold utfordres.

Krigsdrama er på sitt beste når kompleksiteten i nedkjemping av nazistene vises, og at det ikke ble gjort uten egne svinn på skogen. Der er ikke Masters of the Air helt enda, men den inspirerer til økt samarbeid.

Der er den også en personlig påminner. Det gjelder å holde formasjonen og disiplinen også i eget liv. Hvis du mister skvadronen av syne, blir du et lett mål for fiendtlige skyttere.

Du kan se Masters of the Air på Apple TV+. Anmeldelsen er basert på seriens to første episoder.

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom

Samhold, patriotisme og brutal luftkrig er det som venter deg om du begir deg ut på Masters of the Air. Bombing i Norge er med, men Apple-serien handler ikke om oss "bønder fra nord" eller sivilister. Det må vi nesten tåle. Spørsmålet blir om...Masters of the Air: Patriotisk og inspirerende historie om viktigheten av samarbeid