HjemAnmeldelserYou People

You People

You People er en romantisk komedie, med et dypere budskap som spiller mye på menneskers evne/ønske/svakhet/idioti/you-name-it for å sortere mennesker og kulturer inn i forskjellige bokser.

Litt av konseptet i You People er at mennesker i høy grad også sorterer seg selv inn i en slik boks, noe som forsterker skillet mellom «min og din» og gir oss eierskap i den boksen vi kanskje egentlig ikke ønsker å bli plassert i av andre. Her kommer budskapene i filmen inn: (1) Ikke anta at du forstår andres liv eller vanskeligheter, (2) det er ikke alltid passende å adoptere andres problemer som dine egne, selv om du har gode intensjoner, (3) ikke døm etter utseende, egne oppfattelser eller førsteinntrykk, utforsk og lær om individet foran deg, og (4) respekter og sett pris på det vakre med forskjellige kulturer, uten å fokusere på stereotyper.

Ezra (Jonah Hill) og Amira (Lauren London fra True Story) er to godt voksne mennesker, som ikke helt klaffer med sine nåværende egne kretser. De møter på hverandre med et uhell og kjærligheten blomstrer nesten momentant.

You People
Foto: Netflix

Det er tydelig for dem begge at dette er ekte kjærlighet, så de bestemmer seg for å introdusere hverandre for familiene sine. Det de ikke forventet var at temaene «Ezra er hvit og jøde» og «Amira er afro amerikansk» skulle være det eneste fokuset til familiene deres, og med negativ konnotasjon utifra hvilken «side» de står på. De to partene virker egentlig å ha bestemt seg for at dette ikke er en god match, allerede før de møter sin sønn/datters nye kjærlighet.

You People
Foto: Netflix

Filmen virker på meg som en kommentar på når det er passende og når det er upassende å ta eierskap i andres vanskeligheter og utfordringer. Moren til Ezra, Shelly (Julia Louis-Dreyfus fra Seinfeld), begynner å passe veldig på at ingen er rasistiske mot hennes nye svigerdatter, samtidig som hun selv fnisende og unnskyldende trakker ut i enhver salat hun kommer over, mens Amiras far Akbar (Eddie Murphy) bruker tiden med sin kommende svigersønnen på å vise Ezra hvorfor en hvit mann aldri kan være bra nok for hans datter. Verken Akbar eller Shelly stopper opp for å bli kjent med personen bak den stereotypen som de begge har tredd ned over hodet på Ezra og Amira.

You People
Fot: Netflix

You People er faktisk veldig fin og lett-sett. Den har en god Eddie Murphy + Jonah Hill vibe over seg, som er lett å kjenne igjen fra deres andre filmer, som 21 Jump Street eller Beverly Hills purk, noe som passer bra med filmens ønske om å presentere de to familiene/kulturene sine forskjeller og likheter.

Det er mye humor og mye stereotypi i scenene som ruller over skjermen, men det er aldri dratt så langt verken til den ene eller den andre siden at det blir utolererbart vil jeg tro. Rett gjerne på meg om du har sett den og mener jeg tar feil.

You People er varm og god, men også sårbar og sterk, noe som skaper god balanse gjennom filmens 2 timer. Den gir et innblikk i forskjellige kulturers utfordringer -så vel som noen selvpåførte begrensninger- samtidig som den har mye fokus på det fine med det å utforske andres kulturer. Dette kunne jeg godt ønsket meg mer av, men det hadde kanskje ikke passet inn, da filmen handler mye om det å ikke endre på andre, men bare godta hverandre og se hverandre der vi er i livet.

Den sier også mye om det å ta på seg andres kamp eller motstand i livet som sin egen. Hvordan dette ikke alltid er passende, og at det ikke er alt man kan gjøre / si selv om man har gode intensjoner. Det er faktisk et menneske bak en hver stereotyp, og vi bør ikke være så raske til å ville sortere alle inn i «sine bokser» hele tiden, eller anta vi vet hva andre mener og føler om sin egen eller andres kultur.

Dette er også Kenya Barris sin debut som filmregissør, han har tidligere jobbet på serier som Black-ish, The Witches, ANTM, Girls Trip, Shaft og flere.

Bottom line: Se og snakk med individet som står foran deg. Filmen kan sees på Netflix, og den anbefales i allefall av meg. Den er underholdende og meningsfull.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse