HjemNyheterDune (2021) VS Dune (1984)

Dune (2021) VS Dune (1984)

Dune fra 1984 var ikke en film som ble mottatt med takk, selv om den har vært en stor inspirasjonskilde for mange sci-fi prosjekter siden. Filmen hadde mange store navn, som musikker / sanger Sting, Kyle MacLachlan (den populære detektiven Dale Cooper i Twin Peaks / kjæresten til Charlotte i Sex og singelliv) og Sir Patrick Stuart.

Har du innsett hvor forskjellig Dune 1984 er til det vi har fått servert i 2021? Her er en VS av noen av filmenes hovedkarakterer. Ta en kikk på ‘glow-up’-valgene regissør Denis Villeneuve tok for å lage denne nye versjonen av Dune. Kan det ha stoppet alt fra å gå like galt som sist?

Dr. Wellington Yueh

Dune II
Dean Stockwell VS Chen Chang. Foto: Universal Pictures / Warner Bros.

Navnet tilsier kanskje at denne karakteren passer å være asiatisk? Det er den endelig blitt i 2021 (Chen Chang), og det ble i samme slengen en mye mer interessant karakter enn det var i 1984 (Dean Stockwell), som føltes mer autentisk. I 1984 var det fremdeles dårlige tider for skuespillere å få rollene som passet deres opphav. Nå er det litt lettere, men det er fremdeles mange som kjefter på for eksempel Dune fra 2021 og kommende Dune II i 2023 for at filmene ikke bruker arabiske skuespillere når handlingen er satt i det som minner om arabiske lokasjoner, har mange karakterer med arabiske navn og har tydelig funnet mye inspirasjon fra Arabiske / muslimske land / tradisjoner / kulturer / folkeslag og Midtøsten generelt. Dette er ikke rettet opp i med å bruke en asiatisk skuespiller til en karakter som virker å være asiatisk, men det er jo uansett ett rett valg av regissør Villeneuve.

Dr. Liet-Kynes

Dune II
Max von Sydow VS Sharon Duncan-Brewster. Foto: Universal Pictures / Warner Bros.

I 1984 ble Dr. Liet-Kynes spilt av en mann, som i boken, men i 2021 kom Sharon Duncan-Brewster på banen som karakteren. Dette var noe regissøren håpet fans ville like, da Duncan-Brewster selv har sagt: «As far as Denis was concerned, it was all about concentrating on the essence of this person, not the fact that this person was a man, so that’s what we went with first.«

Dette er not et steg i retningen av inklusivisme som de fleste filmer nå til dags nok føler et press på seg for å respektere og lytte til. Dette er altså nok et steg i den retningen for Denis Villeneuve, men i hovedsak virker det som han tar valgene han tar for å fange essensen av bokens karakterer, ikke deres fysiske beskrivelser. Dette er absolutt rette måten å gjøre en film casting på, det er ikke interessant å treffe på fysisk utseende så mye som på følelsen av karakteren. Verken for casting ansvarlig eller seerne. Det blir for lett.

Baron Vladimir Harkonnen

Dune II
Kenneth McMillan VS Stellan Skarsgård. Foto: Universal Pictures / Warner Bros.

En av de største kontrastene, som selv overgår det å caste en kvinne i en manns rolle, er den oljeglatte rollen som Baron Vladimir Harkonnen vi får servert av Stellan Skarsgaard. Skarsgaard familien er kjent for sine skuespillerprestasjoner, men ingen overgår familiens overhode selv. Kenneth McMillan er i allefall ingen match og Stellan Skarsgård går seirende ut som den fryktinngytende baronen fra 2021. Snakk om å fremstille essensen av en karakter heller enn fysiske trekk. Grøss…

Paul Atreides

Dune II
Kyle MacLachlan VS Timothée Chalamet. Foto: Universal Pictures / Warner Bros.

Et annet grep man kan gjøre for å modernisere en film er å gjøre roller yngre/eldre, eller eventuelt treffe på karakterens tiltenkte alder. Paul Atreides er 15 år i boken, mens skuespillerne er henholdsvis 24 (MacLachlan, 1984) og 25 (Chalamet, 2021). Det er påfallende hvor mye yngre Chalamet virker i forhold til MacLachlan. Det er kanskje hårfrisyren? Eller at menn/gutter tilbake på 80-tallet var betraktelig mer ‘voksen for alderen’ enn det vi ser i dag. Det passer filmen bedre å portrettere en eldre versjon av Paul, slik at han også kan ha mer voksne forhold og stilles til veggen med det å skulle «bli en mann» og ta over mye ansvar som familiens overhode. Det at han har levd et skjermet og litt for komfortabelt liv til nå er det som gir ham den ‘barnsligheten’ eller naiviteten som rollen trenger for å treffe hjem med de valgene og den personlige utviklingen han nå må ta en krasj-kurs i.

Piter de Vries

Dune II
Brad Dourif VS David Dastmalchian. Foto: Universal Pictures / Warner Bros.

«It is by will alone I set my mind in motion. It is by the juice of Sapho that thoughts acquire speed, the lips acquire stains, stains become a warning. It is by will alone I set my mind in motion.» – Piter de Vries

Meningen bak denne karakterens mest berømte sitat har i 2021 blitt tydeliggjort ytterligere med denne tykke linjen ned midten av karakterens underleppe, for å markere bruken av Sapho jus, en drikk fra en plante som gjør en sterkere mentalt. Å drikke Sapho jus gjør Piter lignende en Bene Gesserit. Denne sivilisasjonen / verdenen har forbydd menneskeskapte maskiner, og ved å drikke dette ekstraktet virker hans hjerne som en supercomputer og kan regne seg frem til sannsynligheter om hva som vil skje i fremtiden. Hans største feil var å si at Lady Jessica, Pauls mor, ville føde en jente, noe som nå har hatt fatale følger for hans side av denne krigen som brygger. Denne karakteren måtte endres for å passe inn med den nye baronen. Jeg syns det er mest påfallende og humoristisk at de har gått så langt vekk ifra de enorme øyebrynene til Dourif at de har valgt å droppe øyebryn helt. Et slags omvend nikk til originalen.

Reverend Mother Mohiam

Dune II
Siân Phillips VS Charlotte Rampling. Foto: Universal Pictures / Warner Bros.

Sist men ikke minst har vi skallete Siân Phillips VS tildekte Charlotte Rampling som Reverend Mother. Begge disse karakterene er spøkelsesaktige, men det er noe ytterst mystisk med den spøkelsesaktige, flytende og bortgjemte karakteren til Charlotte Rampling. Legg merke til hvordan det er som om Phillips’ kostyme, denne nettingen rundt halsen, er blitt tatt videre og trykket helt over hodet som et slør på Rampling. Det er en nydelig overgang og nok et nydelig nikk mot tidligere karakter.

Måten de i 2021 har dekket til ansiktene til de forskjellige Bene Gesserit er et høyst effektivt virkemiddel for å gjøre denne ‘sekten’ kvinner mer magiske, truende og utilnærmelig/utilgjengelig for resten av menneskene i deres omverden. Nok en gang en tydelig måte å få frem karakterenes essens, og et mesterlig grep av dem som fikk denne ideen i 2021 filmen.


Alt i alt kan vi konkludere med at Dune 2021 har fått mange ‘ansiktsløft’ for å passe inn i en morderne verden. Hva syns du? Er dette gode endringer?

Som et siste spørsmålstegn kan vi jo spørre hva som vil skje med Sting sitt kostyme, som av mange ble sett på som siste spiker i kisten for filmen tilbake i 1984 og som andre elsker. Altså denne blå jern-trusen, eller ‘codpiece’ som det heter, til karakteren Feyd-Rautha, som er som en slags motpart til Paul og en prins i Harkonnens øyne. Vi vet at Austin Butler, vår kjære Elvis, skal spille denne rollen i Dune II. Håper vi han får et annet kostyme, eller ønsker vi å se dette igjen?

Dune II
Sting i rollen som fra Dune (1984). Foto: Universal Pictures / Warner Bros.

Dune 2 skal komme på kino i oktober 2023.

Annonse