HjemSerietipsSanditon, Jane Austens uferdige roman, gjenfødt i serieformat

Sanditon, Jane Austens uferdige roman, gjenfødt i serieformat

Har du sett Sanditon, basert på Jane Austen sin bok ved samme navn? Jane ble aldri ferdig med boken, trolig på grunn av sykdom. Kan denne åpne slutten gjøre den perfekt for serieformatet? Boken het lenge The Brothers, og ble gitt ut i sin uferdige form under navnet Fragment of a Novel i 1925, lenge etter Janes bortgang (1817). Ni ganger før har boken blitt «ferdigstilt» av forskjellige forfattere. Serieskaper Andrew Davies blir nummer 10, mest kjent for House of Cards og Bridget Jones Diary. Han har også skrevet for lignende periodiske drama før, som The Other Boleyn Girl, Emma, Middlemarch og den beste Pride and Prejudice versjonen fra 1995 med Colin Firth.

Sanditon
Foto: NRK TV

Serien har 2 sesonger, med en tredje på vei. Den har fremdeles en score på 7.7 på IMDb etter å ha vært ute for kritikernes disseksjon siden 2019. Virkelig ikke dårlig.

Som så mange av Jane Austens bøker får vi her en viljesterk og litt ustyrlig kvinne i hovedrollen. Rose Williams er rolleinnehaver, som ellers er en ganske ukjent skuespiller, men denne serien endrer på det, for den er virkelig et fint og minneverdig tilskudd til enhver CV.

Sanditon
Foto: NRK TV

Den lille havnebyen vi skal til heter Sanditon, en morsom blanding av Sandstrand og den snobbete eliten vi kaller Ton. Navnet perfekt oppsummerer plottet i serien: Snobbete elite på en strand. Mer spesifikt kommer unge Charlotte Heywood på sommerferie til fiskelandsbyen Sanditon. Her prøver innbyggerne å gjenskape seg selv og byen som en luksuriøs badeby. Det kommer mange besøkende denne sommeren, som gjør at mye må sjongleres, blant annet snobberi, intriger, kjærlighet og skjulte motiver. Interessen for å skape en blomstrende turisme i en by som kanskje ikke passer til formålet, blir bakteppet for en morsom og interessant sommerferie.

Sanditon sesong 1+2 finner du på NRK TV eller på den nye strømmetjenesten Britbox. Sesong 3 er ryktet å skulle komme en gang i 2023.

Annonse