The Sandman sesong 1 er her!

Minimalt med spoilere, kun litt fra første episode.

I nattens mulm og mørke har Netflix sluppet sine 10 episoder av The Sandman sesong 1. Allerede neste morgen lå den lenge etterlengtede serien, bygget på tegneserien The Sandman av Neil Gaiman fra 1989, på 8.6 på IMDb med 5 000 anmeldelser. D.

Annonse

Mye av takken for at drømmen om denne serien er gått i oppfyllelse, må nok gis til det veldig gode radiohørespillet til Neil Gaiman, eksklusivt tilgjengelig på Audible, med et stjernespekket galleri, som førte til at fans fikk troen på at The Sandman kunne leve på andre flater enn kun i tegneserie-format.

The Sandman s1
The Sandman, Lord of Dreams, Morpheus, Dream, Oneiros, Kai’ckul

Serien, ledet i store strøk av Gaiman selv, har vært i vinden lenge nå, første gang vi skrev om den var tilbake i Juni 2021, når vi viste hvordan skuespillerne Endelig er den her, med episoder på nesten en hel time hver! Hurra!

You mortals go about […] as if your waking life is all that matters

– Morpheus, King of Dreams

I 1916 trer Kongen av Drømmer (Tom Sturridge) ut av Drømmeverdenen og inn i Den Våkne Verden. Menneskeverdenen. Til tross for at hans undersåtter har prøvd å advare ham om at drømmer sjeldent overlever i menneskeverden, mens marerittene ser ut til å vokse i styrke, er han kommet for å hente tilbake marerittet The Corinthian, som har unnsluppet ham.

Når han lener seg over The Corinthian i all sin grusomme mørkhet og kraft, hører han «Here in the darkness» hviskes rundt ham gang på gang, og plutselig forsvinner han foran øynene på sitt nå livredde mareritt.

Det er Morpheus som skaper drømmer og mareritt, som han må kontrollere, slik at de ikke dreper menneskene. Uten å bry seg om skaden han har gjort mot både den våkne og den sovende verdenen fanger magusen Roderick Budgerson, og hans kult av fanatikere som kaller seg «The Order of Anchient Mysteries», Morpheus til denne verden gjennom en gammel trolldom.

The Sandman s1
Roderick. Foto: Netflix

De har prøvd å tilkalle og fange Døden, for å tvinge ham til å gi Roderick tilbake sin avdøde sønn. Skuffelsen står tydelig skrevet i ansiktet til Roderick når han innser han heller har fanget Drøm, som ikke kan hjelpe ham.

The Corinthian gir Roderick rådene han trenger til å holde Drømmekongen fanget for evig. Det viktigste er at ingen må sove i nærheten av Morpheus, slikt at han ikke kan rømme via drømmene deres. Han forteller også at juvelen til Morpheus, sammen med masken og posen med drømmesand, kan bringe dem rikdom og makt. Dermed fristes kulten til å ta et dårlig valg og holde på Drømmekongen.

Fra dagen Morpheus er fanget begynner en slags tornerose-søvn å bre seg utover verden. Millioner av mennesker klarer ikke å våkne fra en drømmeløs søvn. Eller verre: marerittene sine.

Gaimans dramaturgiske evne til å skape dette gotiske, underlige og innimellom viktorianske lappeteppet av virkelighet og magi […] er av en annen verden.

Mode Steinkjer for Dagsavisen

Serien er fascinerende mørk og skildrer hvor mye påvirkningskraft drømmer har på det vi gjør og tenker i våken tilstand. Hvor mye skapekraft de har. Vi lever like mye i drømmene som i våken tilstand. Tankene og ideene våre har kraft, alt skapt av underbevisstheten vår, som er mye sterkere når vi drømmer.

Morpheus lever tydelig i en annen virkelighet enn menneskene. År for ham er ikke like lenge som for oss, så han har bedre tid enn dem som vokter ham. I tillegg når fangevokterne hans påfører ham stor smerte kommer det tydelig frem hvor gammel og vis han er, kanskje også hvor mye han bryr seg om menneskene (?) for istedenfor å vise sinne, tenker han heller trist at det er tydelig hans fravær fra drømmeriket har begynt å tære på menneskeheten og formørket dem.

The Sandman s1
Foto: Netflix

Vi møter en rekke rare og spennende kreaturer gjennom The Sandman. Alle legger igjen noe i oss som utvider vårt bilde av verdenen vi lever i. De artigste skuespillerne her, i min mening, er komikerne Stephen Fry og Patton Oswalt (som blant annet kjent som stemmen til Remy i Ratatouille) som her spiller kråken til Morpheus; Jenna Coleman (Victoria, Dr Who) som Johanna Constantine; Charles Dance (The Imitation Game, og Tywin Lannister i Game of Thrones) som magusen Roderick Burgess; Mason Park, en nonbinary skuespiller som blant annet er med i Cowboy Bebop, en annen tegneserie-blitt-populær-serie; Gwendoline Christie (Game of Thrones) som Lucifer; Niamh Walsh (The English Game, Good Omens) og David Thewlis (Lupin i Harry Potter) som superskurken John Dee.

Andre mindre kjente, som imponerer sterkt og nok vil merke effekten av å være i prominente roller i denne serien: Tom Sturridge som kongen selv og Vanesu Samunyai. Vanesu har ikke spilt i annet før, og likevel takler hun en av de største rollene i serien, som Rose Walker, mesterlig.

The Sandman s1
Rose Walker med Morpheus. Foto: Netflix

På mange måter er The Sandman en reise i eget sinn. Man blir stilt til veggen med hvem man er og hvordan man lever livet sitt.

Det er spennede å se The Sandman på mange plan. Fantasy aspektet, det psykotiske, selvoppdagelsen, verdenbildet som vris på, og så mye mer. Gled deg, anbefales på det sterkeste.

Sesong 1, episode 1-10, ligger ute på Netflix nå. Skynt deg dit og se den før alle begynner å snakke og spoilerne renner inn.

SERIEÅRET 2022

[bellows config_id="main" menu="15813"]

Annonse

Relevante nyheter

Populære strømmetjenester: