– Britiske myndigheter er lei av Netflix-hemmelighold. Godt er det.

Britiske myndigheter har bedt Netflix om å avsløre hvor mange som har sett på britiske serier fra BBC, ITV, Channel 4 og Channel 5. Min indre medieviter jubler av glede. Dette er absolutt en velkommen innblanding.

Mange ulemper med hemmelighold.

Relevant mediehistorie forsvinner av hensyn til bedriftshemmeligheter. Der hvor vi tidligere visste hva som var ansett som de mest sette filmene og seriene på fjernsyn, er det nå hengelås på strømmeselskapenes hvelv. Nå vet Netflix usedvanlig mye om hvor mange som ser på innholdet sitt, i tillegg til andre vaner du og jeg har, uten at vi vet hva de vet…

Dette holdes hemmelig slik at strømmetjenestene har et forsprang på hvilke serier og filmer de bør satse på. Hva vil vi se mer av? Det forteller også noe om verdien det settes på alt fra regissører til skuespillere og trafikken/inntekten de skaper for strømmetjenesten. Det ville vært greit å vite slikt? Det er tvilsomt når selskapene får være eneste med verdifull informasjon i forhandlinger med produksjonsselskap, hvor de ikke vet hvor sterkt eller svakt de står, eller hvor essensielle de er for tjenesten.

Lignende problemstilling eksisterer i Norge, hvor eksempelvis Norsk Filminstitutt (NFI) gjerne tildeler støtte til Netflix-produserte serier. Noe informasjon deles, det er ikke som om filmskapere står helt på sidelinjen, men det er et slør av hemmelighold rundt det hele. NFI har tidligere fryktet at innsyn i finansiering kan skade finansieringen av prosjekt, men det er en risiko som burde være grei å ta. Utfordringen blir ikke mindre ved å kreve visningstall, men argumentet er det samme. Dette er fellesskapets midler og vi bør vite hvor mange som har sett norskprodusert innhold på tvers av strømmetjenester.

Storbritannia tar ansvar

I Storbritannia er det nå enighet blant ministre om at Netflix bør utlevere slik informasjon til en dedikert komité (DCMSC). Det er også ønskelig at reguleringsmyndighetene Ofcom får innsikt i dataene, slik at de er i stand til å evaluere rekkevidden til produksjoner som blant annet har statsstøtte. I første omgang håper myndighetene at slik informasjon utleveres frivillig.

Å vise til effekten og rekkevidden støtten har gitt er viktig for å forsvare støtteordninger. Det er også av allmenn interesse å få dokumentert mediehistorien. Hva er egentlig Norges mest sette serie gjennom tidene? Hvem vet!? Jeg har ingen anelse, annet enn antagelsene man kan gjøre seg. Hvor populært er norske produksjoner i ulike deler av verden? Det er vanskelig å vite, selv om ulike uavhengige aktører forsøker å måle visningstall og popularitet.

Som seer er det også greit å vite hva som er mest sett, eller minst. Det kan forklare hvorfor blant annet Netflix har startet med topplister, men det er ikke nok når tallene mangler. Kundene bør kreve og belønne slik åpenhet og irritere oss over å holdes i mørket. Myndighetene bør gjøre det samme og gjerne holde igjen støtte der hvor vi alle ikke får vite effekten og rekkevidden av felleskassens investeringer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Serietips

Månedens serietips juli 2021

Det er Netflix-dominans i månedens serietips, men det er også funnet plass til litt ondskap på TV 2 Play og prisvinnende fotballkomedie på Apple TV+.

Anbefaling: Shadow and Bone

Magiske evner, mørke krefter, sterke kvinner og dype vennskap. Shadow and Bone og The Nevers ligner på overflaten, men i nyansene rakner det.

Månedens serietips mai 2021

Flere strømmetjenester varter opp med spennende nye serier og sesonger. Jeg har i den anledning funnet frem en håndfull varierte serietips

Anbefalte krimserier

Hva er de beste krimseriene? Serienytt-oversikten viser anbefalte krimserier som er tilgjengelig på strømmetjenester som Netflix, C More, HBO Nordic, Viaplay, Amazon, TV2 Sumo og Dplay.

Del kommentar

Vidar Daatland
Vidar liker å bruke TV-serier til å snakke om viktige ting. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat. Grunnla Serienytt i 2011.

Flere kommentarer

– Britiske myndigheter er lei av Netflix-hemmelighold. Godt er det.

Britiske myndigheter har bedt Netflix om å avsløre hvor mange som har sett på britiske serier fra BBC, ITV, Channel 4 og Channel 5. Det er en velkommen innblanding.

«The Zemo cut»: – Dansen vi alle behøvde

En improvisert dans, en digital folkeaksjon og Disney+ sitt uforskammet dyktige markedsføringsteam har gitt resultater:...

– Ukentlig episode? Ja takk!

KOMMENTAR: Nye serier er, med noen unntak, best å se ukentlig. Det gir en mer...
X
X
X